Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 tips om advent te vieren in je gezin

Met kinderen op weg naar Kerst

Deel:

Hoe sta je de komende weken met je gezin stil bij advent? Matthijs Vlaardingerbroek – het creatieve brein achter Creatiefkinderwerk.nl – schreef 7 tips om met elkaar op reis te gaan naar de betekenis van het kerstfeest. 

1. Creëer een kerst-ganzenbordspel

Je neemt hiervoor een normaal ganzenbordspel. Met plakblaadjes creëer je opdrachten die te maken hebben met Jozef en Maria die op reis gaan naar Bethlehem, met de wijzen die de ster achterna gaan en met de herders die op zoek gaan naar het kindje in de stal.

2. Maak opdrachtkaarten

Je maakt een stapeltje opdrachtkaarten en laat de kinderen op elke adventzondag (zonder te spieken) een opdrachtkaart kiezen. Deze opdracht geldt voor de komende week en moet je samen als gezin gaan uitvoeren. Je kunt denken aan opdrachten als:

• Maak voor iemand een kerstkaart.
• Ruim rommel op dat op de stoep ligt.
• Geef eten aan de voedselbank.
• Koop een kopje koffie voor de Straatkrant-verkoper.
• Maak een cadeau voor de buren.
• Geef iemand een mooi compliment.
• Maak een pindaslinger voor de vogels in de tuin.
• Creëer een kerststukje voor iemand die eenzaam is.
• Bak koekjes met elkaar en breng ze langs bij zoveel mogelijk buren in de straat.

3. Maak je eigen adventkalender

Dit kan heel eenvoudig met twee muffinbakblikken. Plaats in elk rondje van het bakblik een snoepje of een klein presentje. Bedek elk rondje met een oude uitgeknipte kerstkaart, of nog makkelijker: je kunt de vierentwintig afbeeldingen voor elk rondje hier ook vinden.
Elke dag mogen de kinderen een kaartje weghalen en een snoepje of iets anders uit het blik halen.

4. Maak je eigen kerststal met Playmobil

playmobil_777644674

Bouw met Playmobil-figuren je eigen kerststal. Maria, Jozef, de kribbe, de herders en de dieren. `
Laat je fantasie de vrije loop.

5.  Kleur elke adventszondag een hele mooie Bijbelse kleurplaat

Je kunt hiervoor heel goed de prachtige Bijbelse kleurplaten van Kleurversjes.nl voor gebruiken. Neem de tijd om tijdens het kleuren met de kinderen over de betekenis van de kleurplaat en advent door te praten.

6. Maak een kerstster met Loombandjes

In 2015 en 2016 waren Loombandjes een grote rage. Je kunt er de leukste en mooiste dingen mee maken. Zo ook een kerstster voor in de boom. Maar deze activiteit is meer dan alleen maar een knutselwerkje. Je kunt het namelijk gebruiken om met de kinderen in gesprek te gaan over de (drie) koningen en hun reis naar Jezus. Het uitgewerkte idee kun je hier bekijken.

7. Maak je eigen Lego-kerstverhaal powerpoint-presentatie

Gedurende de Adventsweken mogen de  kinderen elke week zelf een kersttafereel in Lego namaken. Als ouder maak je hier dan foto's van. Je verwerkt deze in een Powerpoint presentatie en op kerstavond of Eerste Kerstdag vertel je het Kerstverhaal aan tafel rondom de laptop. Een mooi voorbeeld hiervan kun je hier bekijken.

Geschreven door

Matthijs Vlaardingerbroek

--:--