70.000 kilometer voor het goede doel
11 november 2020 · 07:25
Update: 15 november 2024 · 08:48
Vier ZOA-medewerkers en twee sportschoolhouders leggen in de Race for Refugees samen 70.000 kilometer af om geld op te halen voor mensen die alles kwijt zijn. Ze fietsen, zwemmen of hardlopen denkbeeldig door alle landen waar ZOA werkt. “We willen aandacht blijven vragen voor wat er speelt in de hele wereld.”
Een van de zes sportievelingen uit ‘de kopgroep’ is Rhonda Eikelboom, manager programma’s. Ze opperde het idee van de race bij het koffiezetapparaat. “Ik ben sportief en houd wel van een uitdaging,” vertelt ze. “Dus ik stelde voor een race om de wereld te doen waaraan we een sponsoractie koppelen.” Verschillende medewerkers reageerden positief. “Veel mensen zeiden dat 70.000 kilometer wel erg veel was in een jaar,” vertelt Rhonda. Daarom werd het idee uitgebreid: iedereen kan aansluiten op zijn eigen niveau en met de daarbij passende afstand. “Zo kun je bijvoorbeeld 3000 kilometer wandelen in een jaar, daarmee leg je de etappe van Ethiopië af.”
De eerste meters
Je kunt de gekozen afstand wandelen, zwemmen, hardlopen, fietsen, skeeleren of op een andere sportieve manier afleggen. ZOA-collega’s hebben de actie samen afgetrapt. “We hebben in kleine groepjes de eerste meters afgelegd. De weersvoorspellingen waren niet zo goed voor die dag. Toen de vraag opkwam of het in verband met de regen wel zou doorgaan, dacht ik: ja, want vluchtelingen zijn ook niet alleen onderweg als het zonnig weer is. We gaan dus door weer en wind.”
Overstromingen
Met deze Race for Refugees wil ZOA aandacht vragen voor wat er gaande is in de wereld. “Als ik kijk naar het nieuws in Nederland, neemt corona daar een heel grote plek in. Dat is begrijpelijk, maar in Jemen raast het geweld gewoon door. In Ethiopië volgen overstromingen, droogte en een sprinkhanenplaag elkaar op. En in Syrië is nog steeds een conflict gaande. Daar mogen we aandacht voor blijven vragen en ik hoop dat we dat door middel van dit initiatief kunnen doen.”
Meedoen
“We willen als kopgroep 70.000 km bewegen, maar ook 70.000 euro ophalen. Dat is dus een euro per kilometer,” vervolgt Rhonda. Via de website zijn de deelnemers te sponsporen. Ook is het mogelijk zelf een sponsoractie op te zetten. Dat kan individueel of met familie, vrienden en collega’s. “In deze coronatijd proberen we allemaal fit te blijven. Dit is een leuke manier om dat voor elkaar te krijgen. Het is een leuke uitdaging om met elkaar aan te gaan en het werkt verbindend.”
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
- Het weekend van Anne-Mar Zwart
Presentatrice Anne-Mar Zwart over haar weekend
Het weekend van Anne-Mar Zwart
- Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.