Ga naar submenu Ga naar zoekveld

70.000 kilometer voor het goede doel

‘In Jemen raast het geweld gewoon door’

Vier ZOA-medewerkers en twee sportschoolhouders leggen in de Race for Refugees samen 70.000 kilometer af om geld op te halen voor mensen die alles kwijt zijn. Ze fietsen, zwemmen of hardlopen denkbeeldig door alle landen waar ZOA werkt. “We willen aandacht blijven vragen voor wat er speelt in de hele wereld.”

Deel:

Een van de zes sportievelingen uit ‘de kopgroep’ is Rhonda Eikelboom, manager programma’s. Ze opperde het idee van de race bij het koffiezetapparaat. “Ik ben sportief en houd wel van een uitdaging,” vertelt ze. “Dus ik stelde voor een race om de wereld te doen waaraan we een sponsoractie koppelen.” Verschillende medewerkers reageerden positief. “Veel mensen zeiden dat 70.000 kilometer wel erg veel was in een jaar,” vertelt Rhonda. Daarom werd het idee uitgebreid: iedereen kan aansluiten op zijn eigen niveau en met de daarbij passende afstand. “Zo kun je bijvoorbeeld 3000 kilometer wandelen in een jaar, daarmee leg je de etappe van Ethiopië af.”

De eerste meters

Je kunt de gekozen afstand wandelen, zwemmen, hardlopen, fietsen, skeeleren of op een andere sportieve manier afleggen. ZOA-collega’s hebben de actie samen afgetrapt. “We hebben in kleine groepjes de eerste meters afgelegd. De weersvoorspellingen waren niet zo goed voor die dag. Toen de vraag opkwam of het in verband met de regen wel zou doorgaan, dacht ik: ja, want vluchtelingen zijn ook niet alleen onderweg als het zonnig weer is. We gaan dus door weer en wind.”

Overstromingen

Met deze Race for Refugees wil ZOA aandacht vragen voor wat er gaande is in de wereld. “Als ik kijk naar het nieuws in Nederland, neemt corona daar een heel grote plek in. Dat is begrijpelijk, maar in Jemen raast het geweld gewoon door. In Ethiopië volgen overstromingen, droogte en een sprinkhanenplaag elkaar op. En in Syrië is nog steeds een conflict gaande. Daar mogen we aandacht voor blijven vragen en ik hoop dat we dat door middel van dit initiatief kunnen doen.”

Meedoen

“We willen als kopgroep 70.000 km bewegen, maar ook 70.000 euro ophalen. Dat is dus een euro per kilometer,” vervolgt Rhonda. Via de website zijn de deelnemers te sponsporen. Ook is het mogelijk zelf een sponsoractie op te zetten. Dat kan individueel of met familie, vrienden en collega’s. “In deze coronatijd proberen we allemaal fit te blijven. Dit is een leuke manier om dat voor elkaar te krijgen. Het is een leuke uitdaging om met elkaar aan te gaan en het werkt verbindend.”

Raceforrefugees.com

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--