Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoezo bakstenen huis?

7x alternatief wonen

Een ton overbieden, 1000 euro voor een hok, kopen zonder kijken, op kamers bij je ouders op zolder: het is gekkenhuis op de huizenmarkt. Gelukkig zijn er creatievelingen die verder kijken dan een bakstenen huis van vijf ton. Daarom: 7x alternatief wonen voor álle leeftijden op een rij.

Deel:

1. Drijvend studentenhuis

Krapte op het land vraagt om alternatief wonen op het water. Een paar studenten uit Rotterdam zetten hun woon- en klimaatfrustratie om in een drijvende droom. De Floating Students bouwen voormalig binnenvaartschepen om tot studentenwoningen, die ook nog eens bijdragen aan de biodiversiteit. Op de boot komen veel gezamenlijke ruimtes, waardoor de sociale cohesie groeit en de huurprijs zakt.

2. Schoon schip maken

Nog meer water. In Amsterdam-Noord werkte een groep bewoners tien jaar lang aan de volledig drijvende, ecologische en sociaal duurzame woonwijk genaamd Schoonschip. Dertig woonarken compleet met groene daken, zonnepanelen, warmteboilers en gezamenlijke ruimtes. Benieuwd hoe zij het aanpakten? Daarover verklappen ze je alles in hun greenprint! Baas boven baas: de Deense architect Bjarke Ingels ontwierp een enorme drijvende stad op zee. Niet gek, wonen op het water in een tijd van klimaatverandering en een stijgende zeespiegel. De VN onderzoekt nog of ‘Oceanix City’ werkelijkheid kan worden.

3. Wonen buiten kantoortijd

In Nederland staat ruim drie miljoen vierkante meter aan kantoorruimte leeg. Tegelijkertijd schreeuwen we om woonruimte. Een plus een is twee: waarom niet lege kantoren ombouwen tot mooie woonstudio’s? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Eigenaren van kantoren komen een hoop financiële, bouwtechnische en juridische obstakels tegen. Toch is het niet onmogelijk. Platform 31 schreef een fijne handleiding met hoopvolle voorbeelden van tijdelijke of permanente transformaties. Zoals de Kanaalweg (Stichting Tijdelijk Wonen, Utrecht) of het oude Achmeakantoor in Amsterdam (Molenwerf). 

4. Lekker flexibel

Traditionele betonnen en bakstenen huizen zijn niet alleen duur, de bouw ervan gaat langzaam. Dus toen ontwerpers Tessa Peters en Rolf van Boxmeer steeds vaker hoorden dat mensen vrijer, socialer, duurzamer en goedkoper willen wonen, was hun ontwerpbureau Rezone geboren. Zij maken nu flexibele woonwijken in ‘transformatiegebieden’: plekken in Nederland waar nog geen bestemming voor is. Zoals de wijk Minitopia Poeldonk – waar tijdelijk circulaire huizen zo veel mogelijk opgaan in de natuur – op de voormalige milieustraat van Den Bosch.

5. Het nieuwe goud

Sommige architecten zijn helemaal klaar met beton. Want beton is slecht afbreekbaar en daarom niet zo duurzaam. De betonindustrie zorgt voor zo’n zeven procent van de wereldwijde uitstoot. Houtliefhebbers als Finnhouse en Naturfied bouwen alternatieve woningen van hout, wat hen betreft het nieuwe goud – mits bossen goed worden beheerd en terug geplant. Hout houdt CO2 vast en is wat isolatie betreft een topproduct. Nog een voordeel: houten woonruimtes kunnen kant en klaar op een kavel worden afgeleverd. En wonen in een houten huis is ook nog eens gezonder.

6. Groots wonen in een Tiny

Steeds meer mensen durven het aan: wonen op zo’n dertig vierkante meter in een tiny house. Want: minder spullen, minder zorgen, minder lasten, meer rust en vrijheid. Ook Annemiek en Christian maakten heel bewust deze keuze. Hun tiny house biedt voor hen een manier om te leven zoals God het bedoeld heeft. Kan jij ook wel met minder woonruimte uit de voeten? Op Tiny Findy vind je geregeld mooie huisjes, woonlocaties, producten en diensten. Eerst nog even gluren bij de buren? Koen Brouwer, die zelf ook in een Tiny House woont, geeft je graag een rondleiding.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

7. Gezellig oud worden

Ouderen laten vereenzamen in hun eengezinswoningen? Niet als het aan Stichting Knarrenhof ligt. Geïnspireerd op de hofjes van vroeger creëren zij nieuwe woonvormen voor ouderen die elkaar helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Met een eigen voordeur aan een gemeenschappelijke tuin en hobbyruimte en het ouderwetse ‘burenfatsoen’ ben je nooit alleen. Niets moet gezamenlijk, maar het kan wel. Hier vind je bestaande en nieuwe initiatieven.


In Nederland komen er gelukkig steeds meer plekjes waar alternatieve woningen de grond uit rijzen, zoals Basecamp in IJmuiden. Hier kun je ook gewoon even een weekendje komen proefwonen, om te ontdekken of alternatief wonen iets voor jou is!

In Eva 1 lees je alles over de gekte op de woningmarkt én over een aantal sleutels om de woningmarkt weer toegankelijk te krijgen voor iedereen.

Beeld: Charlotte van Egmond

Lees ook: 'Met z'n zessen wonen in een containerhuis middenin de polder'

Geschreven door

Charlotte van Egmond

--:--