Ga naar submenu Ga naar zoekveld

8 tips om je duurzaam te kleden van Hip voor Nop-designer Shivra

‘Spaar en koop dat ene item waar je echt gelukkig van wordt’

Shivra van Baast is designer bij het kinderprogramma Hip voor Nop, waarin de meiden een nieuwe outfit krijgen uit hun oude kleding, zonder dat ze er iets voor hoeven te kopen. Daarnaast is ze zelfstandig ondernemer en staat duurzaamheid bij haar hoog in het vaandel. Dit zijn Shivra’s tips om je duurzaam te kleden.

Deel:

1. Ruim je eigen kledingkast goed op

“Als je je kledingkast wilt verduurzamen, is het belangrijk dat je deze eerst goed opruimt. Ik heb dat laatst ook weer gedaan. Trek elk kledingstuk nog eens aan: word je er nog blij van? Past het nog? Kan je er misschien iets nieuws mee? Wie weet heb je nu nieuwe inspiratie en kun je kleding die je al een tijd niet gedragen hebt, opnieuw combineren. Zo krijgt dat bloesje dat een jaar stof heeft gevangen opeens een heel nieuw leven. De rest kun je geven aan vrienden, familie of aan een goed doel. Zo hoef je het ook niet weg te gooien.”

2. Doe goed onderzoek: hoe duurzaam is een merk echt?

Shivra: “Duurzaam kleden begint steeds hipper te worden. Daar spelen merken natuurlijk steeds slimmer op in. Daarom is het belangrijk om goed vooronderzoek te doen naar de merken die je koopt of wilt kopen.

Merken kunnen je op het verkeerde been zetten

In sommige kledingstukken hangen labels waarop staat dat ze duurzaam zijn of dat ze in Europa zijn gemaakt, maar ook dan kunnen de merken je op het verkeerde been zetten. Dan is het kledingstuk bijvoorbeeld in Italië in elkaar gezet, daarom staat er ‘made in Italy’ op het label. Een merk mag het land benoemen waar de laatste handeling aan een kledingstuk heeft plaatsgevonden. Maar al het vervuilende en oneerlijke werk is stiekem nog steeds in Bangladesh gedaan. Dit kan dus erg misleidend zijn.”

3. Koop tweedehands

“Ik ben voorstander van tweedehands en vintage kleding. Ik struin altijd dat soort winkels af. In deze tijd van het jaar hangen er vaak ook mooie feestjurken. Omdat tweedehands steeds populairder wordt, zijn zulke winkels nu ook overal te vinden. Er is ook een speciale kringloopwinkel-app waarmee je in een oogopslag kunt zien waar leuke kringloopwinkels zich in je buurt bevinden.”

4. Accessoires maken je outfit

“Veel nieuwe duurzame kledingstukken hebben een eenvoudige snit. Dat zorgt ervoor dat ze tijdloos zijn en je ze over twintig jaar nog zou kunnen dragen. Een gave riem, een toffe tas of accessoires kunnen je outfit dan helemaal naar jouw smaak oppimpen. In de winter is een hoed ook leuk, maar ook schoenen zeggen veel over je outfit. Als je dan toch iets nieuws koopt, combineer het dan met iets tweedehands. Pimp dat jurkje van drie jaar geleden op met een leuk jasje en het staat weer heel anders.”

5. Koop minder

“Maak een bewuste keuze voor dat ene shirtje van 50 euro dat je met liefde en zorgzaamheid draagt, in plaats van al die goedkope shirtjes van bijvoorbeeld de H&M. Als je graag de laatste trends bij een fast fashion winkel koopt, loop je er vaak hetzelfde bij als veel anderen. Dat is zonde, want kleding is juist een goede manier om uit te stralen wie je bent. Spaar het geld op en koop dat mooie item waar je echt gelukkig van wordt. Ik zie veel meiden die de drang hebben om maar te blijven kopen, dat is zo overbodig. Je hebt het helemaal niet nodig.”

6. Organiseer een kledingruilparty

“Een kledingruilparty is niet alleen iets voor jonge meiden zoals bij Hip voor Nop, maar het is voor iedereen leuk. Zo’n feest is een goed excuus om gezellig met je vrienden te zijn en achteraf ga je naar huis met nieuwe kleding. Dat ene shirtje waar ik helemaal op uitgekeken ben, kan een ander ontzettend blij van worden.” Lees hier hoe je een kledingruilparty organiseert. 

7. Leer het zelf

“Wanneer ik voor Hip voor Nop aan kleding sleutel, voeg ik haast niks nieuws toe. Hooguit wat duurzame verf, maar verder haal ik het allemaal uit de oude kleding van de deelnemers. Maar iedereen kan dit zelf leren. Ga eens op een naaicursus. Ik geef zelf ook workshops. Als ouders dan zien dat hun kinderen iets maken op de naaimachine, beseffen ze dat dit vroeger heel vanzelfsprekend was. Hoe leuk is het als je het jezelf leert en je eigen gemaakte kleding kunt dragen?”

8. Bewustwording

“Tot slot is duurzaamheid ook een stuk bewustwording. Je kunt het namelijk nooit helemaal goed doen. Ik koop ook weleens gewoon iets nieuws, maar ik doe vooraf goed onderzoek. Het is wel een heel mooie gedachte om steeds iets meer rekening te houden met mens en milieu. Duurzaam kleden hoeft niet in een keer perfect te gaan, maar het is wel belangrijk dat je je hier bewust van wordt.  

Lees ook: 7x duurzaam kleding shoppen

Geschreven door

Eva Celine Prins

--:--