Feiten en fabels over alcohol
Welke mythen zijn waar en welke niet?
Hoe vaak heb je de volgende mythen over alcohol al gehoord: een glas rode wijn per dag verlaagt je kans op hart- en vaatziekten; je wordt dik van alcohol; en door koffie ben je sneller van een kater af. Maar wat is nou waar? We laten je zien wat de feiten en fabels rondom alcohol zijn. Hierna kun jij met een gerust hart een wijntje doen. Of niet natuurlijk :)
1. Vrouwen kunnen slechter tegen alcohol dan mannen.
Feit
Over het algemeen raken vrouwen van dezelfde hoeveelheid alcohol twintig tot dertig procent sterker onder invloed dan mannen. We worden dus sneller dronken. Dat heeft onder andere deze redenen: er wordt bij vrouwen minder alcohol al afgebroken in de maag dan bij mannen, waardoor er meer alcohol in het bloed terecht komt. En vrouwen hebben een kleinere lever, daardoor wordt de alcohol langzamer afgebroken en heeft het langer invloed op ons.
2. Op een nuchtere maag word je sneller dronken.
Feit én fabel
Wanneer je op een lege maag gaat drinken loop je meer kans op buikkrampen en overgeven. Daarnaast vergroot je de kans op een alcoholvergiftiging. Je wordt dus niet perse sneller dronken, maar er zitten heel veel risico’s aan drinken op een nuchtere maag.
3. Wanneer je een wijntje drinkt, drink je meer alcohol dan wanneer je een biertje drinkt.
Fabel
Er zit weliswaar een hoger alcoholpercentage in wijn dan in bier, maar door de grote van de glazen drink je uiteindelijk evenveel alcohol per keer. Elke soort alcohol en alle verschillende percentages hebben weer een andere standaardmaat qua glas. Zo drink je niet plotseling teveel.
4. Veel alcohol drinken maakt je dik.
Feit
Een glas bier bevat 85 calorieën, een glas rode wijn 80 en een glas whisky 85. Bij drie wijntjes zit je al gauw op 240 calorieën. Ervan uitgaand dat je gedurende de dag je energiebehoefte van 2000 calorieën al (bijna) hebt behaald, ga je vaak met de drankjes in de avond over die energiebehoefte heen. Calorieën uit alcohol worden meteen verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet als die boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Daarnaast vertraagt alcohol de afbraak van vet uit de voeding. Zo komt het dus dat alcohol een dikmaker kan zijn.
5. De menstruatiecyclus is van invloed op de afbraak van alcohol.
Feit
De snelste afbraak van alcohol ligt op dag 20-25 van de cyclus. Vlak voor de menstruatie begint, kun je dus beter tegen alcohol. Je kunt dus gedurende de cyclus de ene keer beter tegen drank dan de andere keer. De oorzaak hiervan is onbekend.
6. Je kunt de afbraak van alcohol versnellen door koffie te drinken.
Fabel
De lever breekt alcohol af. Hij doet er één tot anderhalf uur over om één standaardglas alcohol af te breken. De lever kan hierbij niet geholpen worden, hij doet er nou eenmaal zo lang over per glas en dus hebben andere dranken daar geen effect op.
7. Een glas rode wijn per dag verlaagt je kans op hart- en vaatziekten.
Feit
“Een gemiddeld alcoholgebruik van ten minste 2,5 gram alcohol per dag hangt in vergelijking tot geen alcoholgebruik samen met een ongeveer 25 procent lager risico op de meest voorkomende hartziekten”, geeft de Gezondheidsraad aan in een onderzoek uit 2015.
In een standaardglas alcohol zit tien gram alcohol. Eén glas per dag zou dus voldoende zijn om het risico op hartziekten te verlagen. Er wordt niet gespecificeerd of dat rode wijn zou moeten zijn, in het onderzoek gaat het puur om de alcohol en dat zit natuurlijk in verschillende soorten dranken.
8. Alcohol is slecht voor je gezondheid.
Feit én fabel
Zoals je hiervoor al las, kan alcohol bijdragen aan een verlaging van de kans op hartziekten. Daarnaast verlaagt het de kans op een beroerte met twintig procent wanneer je één glas per dag drinkt. In dat opzicht is alcohol dus gunstig voor de gezondheid
Maar, drink je drie glazen per dag, dan stijgt de kans op een beroerte naar 35 procent. Ook stijgt de kans op borstkanker met vijf procent wanneer je een glas alcohol per dag drinkt en bij twee of meer glazen stijgt dat percentage naar tien procent.
Het is dus lastig te zeggen of alcohol alleen maar slecht is voor je gezondheid, omdat er dus onderzoeken zijn die aangeven dat het in sommige gevallen wél kan bijdragen aan een betere gezondheid. Met mate drinken is in ieder geval altijd een goed idee.
9. Verantwoord drinken houdt in: één glas alcohol per dag.
Feit én fabel
De Jellinekkliniek heeft bepaalde richtlijnen opgesteld die aangeven hoe verantwoord drinken eruit ziet. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas alcohol per dag. Houd twee alcoholvrije dagen per week om gewenning te voorkomen. Drink alleen in je vrije tijd en drink tussen de drankjes door (wanneer je toch meer drinkt) een glas water. Probeer, als je altijd als eerste je glas leeg hebt, eens de laatste te zijn die zijn glas leeg heeft. Combineer geen verschillende soorten dranken, drink een avond lang alleen wijn of bier (of wat je drankje ook is).
Bron: Jellinek.nl
Bron: Gezondheidsraad
Beeld: Unsplash
Lees ook het verhaal van Wilma. Haar vader was verslaafd aan alcohol.