Ga naar submenu Ga naar zoekveld

9 tips om je grenzen te bewaren, door Hans Groeneboer

Hoe zit dat bij jou? Durf jij regelmatig ´nee´ te zeggen? Voor je mening uit te komen? Negen vragen van contextueel therapeut Hans Groeneboer om na te gaan of jij van jezelf gezonde grenzen mag stellen.

Deel:

Grenzen en je eigen mening

1.     Mocht jij als puber en als jong volwassenen een eigen mening hebben in het gezin waarin je opgroeide? 2.     Kun je makkelijk met mensen omgaan die heel anders denken of geloven dan jij? 3.     Durf je voor je eigen mening uit te komen, als die heel anders is dan de mening van de groep? 4.     Kun je ‘nee’ zeggen, zonder daarbij een excuus of verontschuldiging te maken?

Grenzen en jouw gevoel

5.     Mag je van jezelf ‘nee’ zeggen als je gewoon ergens geen zin in hebt? 6.     Durf je dan hardop te zeggen dat je er geen zin in hebt? 7.     Mag je een grens aangeven omdat je iets echt niet ziet zitten, ook als je daarmee een spelbreker bent?

Grenzen als er nood is

8.     Kun je ‘nee’ zeggen als iemand je om hulp vraagt en jij  daar op dat moment geen tijd voor hebt? 9.     Kun je iemand die een probleem heeft een stukje helpen en de rest aan een ander overlaten?

--:--