Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kennismaken met boswachter Amy

Amy uit Flevoland

Amy Zeeman is boswachter bij Staatsbosbeheer. Voor Nederland Plant Bomen laat zij de aankomende maanden alle mooie natuurgebieden en bossen zien die de provincie Flevoland te bieden heeft. Maar eerst maken we kennis met Amy...

Deel:

Wat wilde je vroeger worden?

"Ik wilde als kind eigenlijk iets met het zeeleven doen. Ik ben gefascineerd door de natuur maar vooral voor de onderwaterwereld: het is zo onontdekt! Om die reden ben ik toegepaste biologie gaan studeren. In mijn examenjaar heb ik de switch gemaakt naar het boswachtersberoep toen ik stage ging lopen. Ik begon mijn stage in de Oostvaardersplassen en toen vielen voor mij de puzzelstukjes op hun plek. Ik vond het werk bij Staatsbosbeheer zo leuk dat ik er als vrijwilliger ben gebleven. In datzelfde jaar ben ik ook bij de Jongerenraad van Staatsbosbeheer gegaan. De Jongerenraad adviseert Staatsbosbeheer over hoe ze jongeren kan betrekken bij de natuurorganisatie. Na mijn studie mocht ik meteen aan de slag als boswachter in Zeeland en vormde dat de start van mijn carrière. Sinds 2018 ben ik weer boswachter in Flevoland, terug in de polder, als één van de jongere boswachters."

Op welke momenten denk je; hierom ben ik boswachter!

"Wanneer je een bijdrage kan leveren in de belevingswereld van de bezoekers. Als ik bijvoorbeeld excursies geef aan groepen mensen die bijna dagelijks door dat bos lopen en dat ik ze dan alsnòg iets kan meegeven wat ze niet wisten, of hun beleving van het boswachtersberoep of de natuur totaal kan veranderen! Wanneer ik een groep jongeren rondleid die zich aan het begin alleen maar druk maken over hun schoenen die niet vies mogen worden, dat ik ze toch die drempel over krijg en ze aan het einde vies terugkijken op een leuke dag! Dat je zo’n bijdrage kan geven aan mensen vanuit je werk vind ik iets heel moois. De natuur is er voor iedereen en het is waanzinnig om die beleving te kunnen meegeven."

Wat is nou typerend voor het bos van Flevoland?

"Ik denk dat veel mensen denken, dat naast de Oostvaardersplassen, er alleen maar rechttoe rechtaan populieren geplant zijn in Flevoland. Het klopt dat er na de drooglegging veel populieren rechttoe rechtaan geplant zijn om snel bos te creëren. Op de vruchtbare kleibodem groeien de bomen hier supersnel, maar de bossen zijn ondertussen zo divers! Ik werk in de bossen bij Dronten en als ik mensen rondleid dan hoor ik vaak: ‘Zijn we in Dronten? Dit lijkt wel de Veluwe!’ 

Helaas hebben we de afgelopen jaren in Flevoland veel te doen gehad met de essentakstefte. 80% van de essen wordt aangetast door deze ziekte en er is niks tegen te doen. Bijna de helft van alle essen in Nederland (43%) staan in de provincie Flevoland. Je kan je voorstellen dat we hier heel druk mee zijn om het bos zoveel mogelijk te behouden en snel opnieuw de grote stukken met essen te vervangen voor een duurzaam bos." 

Wat doe je graag in je vrije tijd? 

"Ik vind veel dingen leuk; ik houd van kickboksen, een goed boek lezen, tekenen, hardlopen en duiken, maar soms ga ik wandelen. Liever niet in mijn eigen gebied, want dan ben je toch altijd ‘aan het werk’. Er is namelijk altijd wat te doen."

Plant een boom
Plant een boom

Nieuw bos in elk van de 12 provincies: draag ook jouw boompje bij aan een groener Nederland. Samen zorgen we voor schone lucht en een gezonde leefomgeving!

--:--