Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kennismaken met boswachter Jonathan

Jonathan uit Zuid-Holland

Jonathan Leeuwis is boswachter bij Staatsbosbeheer. Voor Nederland Plant Bomen laat hij de aankomende maanden alle mooie natuurgebieden en bossen zien die de provincie Zuid-Holland te bieden heeft. Maar eerst maken we kennis met Jonathan...

Deel:

Wat wilde je vroeger worden?

"Ik wilde in groep 4 al boswachter worden! Mijn vader nam mij en mijn broertje altijd mee naar buiten, daar is de liefde voor paddenstoelen en vogels ontstaan. Dan was ik als kind aan het vogelen, en zag ik een libelle. Dan ging ik daar van alles over opzoeken en dan was ik weer helemaal verwonderd door de libelle. Dan zag ik vervolgens een vlinder, dan vond ik dat weer helemaal te gek. En zo ging het maar door... 

Ik ben opgegroeid in Alblasserwaard en in mijn vrije tijd ging ik hier met mijn fiets en verrekijkertje de polders door, geweldig vond ik dat! Mijn broer heeft dezelfde hobby dus met hem ging ik meestal het veld in.  

Ik ben nu 3 jaar boswachter in het Rottemeren-Bentwoud. Daarvoor zat ik in het leerlingenstelsel van Staatsbosbeheer, dan werk je vier dagen en dan ga je een dag naar school. Vanaf het begin af aan dacht ik: ‘dit vind ik tof’!"

Op welke momenten denk je; hierom ben ik boswachter!

"Ik vind het heel tof om excursies te geven, en dat doe ik regelmatig. Als mensen zich dan verwonderen en enthousiast worden, daar kan ik echt heel erg van genieten. Of als ik ‘mijn’ gebied in ga in het voorjaar en ik hoor alle vogels zingen, geweldig is dat! Om zelf met enthousiasme te kunnen vertellen moet je zelf ook af en toe opgeladen worden."

Wat is nou typisch voor het bos in Zuid-Holland?

"Dat is lastig, want ook in de bossen onderling zijn allerlei verschillen. Toch zie je in Zuid-Holland veel de es, eik, wilg en populier. We hebben in de provincie een hele rijke kleigrond, dus daar groeien de Naaldbomen minder goed, maar die zie je dan juist weer vlakbij de duinen. 

Zelf ben ik werkzaam onder andere in het Bentwoud, dat is weer heel typerend omdat daar in 2000 is begonnen met planten en elk jaar is dat bos uitgebreid. Daar zie je dus heel goed hoe z’n bos zich ontwikkelt. Je ziet daar goed wat voor effect de verschillende stadia op het andere leven in het bos heeft. Je ziet dat bepaalde dieren zoals de havik en de bosuil zich vestigen in het oudere gedeelte en bepaalde ‘poiniersvogels’ zoals het blauwborstje zich juist weer laat zien in het jongere gedeelte van het bos."

Plant een boom

Plant een boom

Nieuw bos in elk van de 12 provincies: draag ook jouw boompje bij aan een groener Nederland, schone lucht en een gezonde leefomgeving!

vertel me meer

Wat doe je graag in je vrije tijd?

"Ook in mijn vrije tijd ben ik altijd buiten. Het mooie aan de natuur is dat je elke dag hetzelfde rondje zou kunnen lopen en toch is het elke dag anders. De ene dag valt een orchidee me op en de andere dag juist weer een klaproos, bijvoorbeeld. Wat mij specifiek dit jaar heeft beziggehouden is mijn eigen tuin! Vanwege de coronacrisis werkte ik ook best veel thuis. Ik merk dat ik er toch elke dag even uit wil, dus liep ik ook veel rond in mijn eigen tuin. Zodoende zijn mijn broer en ik gaan bijhouden hoeveel verschillende soorten planten en dieren we dit jaar zijn tegengekomen: De teller staat op ruim 660! Gewoon in je eigen achtertuin. We hebben onder andere 69 wilde plantensoorten gezien, 90 vogels en al 207 (nacht)vlinders! Allemaal uniek. Zo zie je maar, de natuur is overal."

--:--