Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO Start
Uitgelichte afbeelding

Kennismaken met boswachter Piet

17 november 2020 · 09:48

Update: 19 november 2024 · 14:42

Piet van Loon is boswachter bij Staatsbosbeheer. Voor Nederland Plant Bomen laat hij de aankomende maanden alle mooie natuurgebieden en bossen zien die de provincie Zeeland te bieden heeft. Maar eerst maken we kennis met Piet...

Wat wilde je vroeger worden?

"Boswachter! Als kind al! Ik kan me niet indenken dat ik wat anders wilde worden. Mijn oom was vrijwilliger en die nam me mee om beheerwerk uit te voeren; maaien, snoeien, dat soort dingen. Op een gegeven moment werd ik zelf vrijwilliger en toen ik erachter kwam dat er ook opleidingen in het groen bestonden, heb ik me daarvoor ingeschreven. Vervolgens heb ik stage gelopen bij Staatsbosbeheer. Uiteindelijk kwam deze vacature, daar heb ik op geschreven. En nu ben ik boswachter!"

Op welke momenten denk je; hierom ben ik boswachter!

"Deze week heb ik dat al vaker gedacht, het was mooi weer! Dan is het in de natuur fantastisch! Maar verder word ik blij als ik met een schoolklas in een gebied ben, bijvoorbeeld in het gesloten gebied van de Grevelingen, en je ziet dat ze verwonderd zijn door de natuur. Als ik dan nèt iets over de zeearend heb verteld en je hoort iemand zeggen; ‘He kijk, een zeearend!’ Dat is geweldig! De natuur verwonderd echt iedereen: of ik nou met een groep vogelaars ben of een groep basisschoolleerlingen met een spanningsboog van een kwartier."

Wat is nou typisch voor het bos in Zeeland?

"Het Zeeuwse bos is heel divers, we hebben verschillende bossen die allemaal uniek zijn. We hebben niet de grootste, meest uitgestrekte bossen, dat geef ik toe, maar we hebben bijvoorbeeld bij Kop van Walcheren nog bossen uit de VOC-tijd! Dat zijn echt eeuwenoude eiken, maar die zijn niet groter geworden dan 1,5 tot 2 meter! Dat komt door de wind, het zout en het zand. Die vormen de bossen die het nu zijn. In Zeeland staan ook juist aangeplante bossen om het stuivende zand uit de dorpen te houden. En op de grens met Zuid-Holland is een bosreservaat (daar hebben we er sowieso maar tientallen van in Nederland), daar ligt het enige reservaat dat bos heeft vanuit een natuurlijke oorsprong. Door de Deltawerken is de grond droog komen te liggen en is daar bos ontstaan. Dus dat is een geheel natuurlijk bos van 50 jaar oud!"

Wat doe je graag in je vrije tijd?

"Ook de bossen in! Ik ben een echt buitenmens en ik kan zelfs genieten van mijn eigen gebied. Ik kan altijd een stuk vinden wat ik nog niet heb ontdekt. Ik ken ook collega’s die 40 jaar in hetzelfde gebied werken en dat met nog steeds evenveel passie doen en erover kunnen vertellen. Eigenlijk is de natuur geen dag hetzelfde."

Nederland plant bomen

Dit artikel hoort bij het programma

Nederland plant bomen

Nederland plant bomen

Meest gelezen

Lees ook

Schrijf je hier in voor de EO-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.

Lees onze privacyverklaring.