Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO Start
"Protesten aan beide kanten leidden bij mij tot een aantal hoopvolle momenten", schrijft EO-presentator Tijs van de Brink in deze Visie-column over demonstrerende Israëliërs én Palestijnen.
© EO

Het maakt bar weinig uit wat we hier van de oorlog in Gaza vinden

vandaag · 09:41

Update: vandaag · 09:41

Nare beelden uit Katwijk. Terwijl Christenen voor Israël in de Nieuwe Kerk van Katwijk de onafhankelijkheid van Israël vierde (op 14 mei 1948 werd Israël gesticht), werd er buiten, op tweehonderd meter van het kerkgebouw, gedemonstreerd door pro-Palestinademonstranten.

Dat is onplezierig voor de bezoekers van de viering, zeker na eerdere vervelende ervaringen in Zaltbommel en Lelystad. In Lelystad duurde het lang voor de bezoekers uiteindelijk naar huis konden; de sfeer was, net als in Zaltbommel, intimiderend volgens bezoekers van de avond.

Die gebeurtenissen hebben er vast toe bijgedragen dat er Katwijkers waren die dachten: dat gaat hier niet gebeuren. Honderden mensen vormden een menselijke keten rondom de kerk. Er werd door het dorp een grens getrokken: niemand komt hier aan Christenen voor Israël.

De pro-Palestijnse demonstratie was aangevraagd door Ummah voor Gaza (ummah betekent moslimgemeenschap), de salafistische prediker Abou Hafs had op internet opgeroepen naar Katwijk te komen. De pro-Palestijnse demonstranten werden belaagd door diverse groepjes tegendemonstranten – en uiteindelijk werden ze verdreven uit Katwijk.

Veel aan dit verhaal is onverkwikkelijk. Het is natuurlijk superirritant om langs demonstranten te moeten lopen als je naar een viering in een kerk gaat, maar hé, zo hebben we dat afgesproken in dit land. Jij mag naar een kerk, een ander mag daar wat van vinden.

Wat niet mag, is dat pro-Palestinademonstranten vervolgens fysiek worden belaagd, net als de politie die de demonstratie probeert te beschermen. Ik snap echt dat je heel boos kunt worden als je een groep mensen ziet staan met wie je het hartstochtelijk oneens bent. En die mensen roepen dan ook nog eens leuzen die voor jou lasterlijk zijn. Maar je mag er niet op los slaan.

De enige manier waarop dit goed kan aflopen, is dat we ons houden aan de spelregels

We leven vanwege de oorlog in Gaza in intense tijden. Sommigen willen hun liefde voor Israël juist nu tonen, anderen vinden dat Israël onmiddellijk gestopt moet worden. Bij beide groepen zitten de emoties hoog.

De enige manier waarop dit goed kan aflopen en waarop we niet in een religieuze dan wel culturele oorlog belanden, is dat we ons houden aan de spelregels. Vieren mag, demonstreren mag, geweld gebruiken mag niet.

Echt niet. Niet doen. Hoe irritant je het ook vindt.

Je. Mag. Niet. Slaan.

De bittere waarheid is: het maakt bar weinig uit wat we hier in Nederland van de oorlog in Gaza vinden. Netanyahu is al niet onder de indruk van demonstraties in Israël zelf, laat staan van demonstraties (of tegendemonstraties) hier.

Dus waarom zouden we elkaar dan hier de hersens inslaan?

Meest gelezen

Lees ook

Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief

Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.

Lees onze privacyverklaring.