Ga naar submenu Ga naar zoekveld

A capellagroep ‘Rumor has it’ voelt aan als familie

‘Ik hoor al aan de ademhaling wanneer ik in moet zetten’

De Twentse dames uit zanggroep ‘Rumor has it’ delen lief en leed met elkaar. Dat kan ook haast niet anders als je al een half leven samen zingt. Ze deden ooit mee aan Hollands Got Talent en zijn op 10 juni te zien in 'Zing!'. Lukt het hen om een plek in de kwartfinale veilig te stellen?

Deel:

Maartje, Danielle, Anneloes, Annemiek, Jolinde en Nienke leerden elkaar kennen in 2007 bij een musicalgroep. ‘’We reden er altijd samen naartoe in de auto van Rijssen naar Nijverdal. Zo is onze vriendschap ontstaan’’, vertelt Nienke Kreijkes. Zij is het aanspreekpunt en de regelneef van de groep. ‘’Op een gegeven moment werd Annemiek gevraagd voor een optreden. Ze vond dat leuker om samen te doen en dat mocht. We werden toen nog aangekondigd als ‘Annemiek en friends’’’, lacht Nienke. ‘’Toen we de smaak na dit optreden te pakken hadden, moest deze naam natuurlijk snel veranderd worden.’’ ‘Rumor has it’ is uiteindelijk ontstaan in een pashokje tijdens het winkelen. ‘’Het bekende nummer van Adele stond aan en Annemiek kwam mijn pashokje ingestormd. Ze was ervan overtuigd dat dit onze naam moest zijn en zo geschiedde. Iedereen was er gelijk enthousiast over. We hadden al veel opties voorbij laten gaan, maar dit paste helemaal bij ons’’, geeft Nienke aan.

Verschillende talentenjachten

In 2013 deed de zanggroep voor het eerst mee aan een talentjacht: ‘Salland got talent’. ‘’Die wonnen we! Vervolgens hebben we nog een aantal optredens gedaan in de regio. Toen wilden we nog een stapje verder gaan. We besloten ons aan te melden voor ‘Hollands Got Talent.’’’ Dat pakt alleen iets minder goed uit. ‘’We kregen daar in de halve finale twee rode kruizen. Maar het programma heeft wel voor bekendheid gezorgd, want we hebben daarna veel leuke projecten mogen doen’’, vertelt Nienke. Zo heeft ‘Rumor has it’ met Orkest over de IJssel gezongen, maar ook met artiesten zoals Rob de Nijs, Charly Luske en Trijntje Oosterhuis. ‘’Ook hebben we in die periode een eigen theatervoorstelling op touw gezet. We vinden het superleuk om dit soort dingen te kunnen doen. Zo nemen we ook regelmatig deel aan Balk Topfestival en A Capella Battle. Die laatste hebben we ook al meerdere keren gewonnen.’’

‘Muziek draait om emotie’

De dames zingen voornamelijk a capella. ‘’Maar als er een bepaald project op ons pad komt, kunnen we daar vanaf wijken. We kiezen de nummers met elkaar en Jolinde en ik maken de arrangementen. We zingen enkel eigen arrangementen!’’ Het belangrijkste is daarbij of er een verhaal in het nummer zit. ‘’Vervolgens is de vraag hoe we dat willen overbrengen. Je kunt klakkeloos liedjes zingen, maar daarmee raak je niemand. Ik denk dat muziek draait om emotie. Mensen hebben allemaal een eigen verhaal en wij vinden het dan mooi als mensen herkenning vinden in onze muziek.’’ De vriendinnen zingen zowel Nederlands als Engels en hebben toevallig laatst ook voor het eerst een Hebreeuws nummer gezongen. ‘’Een keer uit onze comfortzone!’’

Aan één blik genoeg

Toen kwam het programma ‘Zing!’ op hun pad. Ook daar hadden de dames erg veel zin in. ‘’We hebben zoveel leuke mensen mogen ontmoeten achter de schermen, maar er waren ook veel goede zanggroepen. We kunnen nog niets verklappen, maar we hebben wel een hele leuke tijd met elkaar gehad’’, glimlacht Nienke. Doordat de dames iedere week repeteren, zien ze elkaar vaak en dat zien ze als een privilege. ‘’Er zijn vriendinnengroepen die elkaar weinig zien. Vooral in de fase met jonge kinderen, waar wij ons ook in begeven. Het is dan lastig om af te spreken. Maar door de repetities zien wij elkaar sowieso iedere week. Dat is geweldig voor onze vriendschap.’’ Zo heeft Nienke vaak aan één blik genoeg. ‘’Ik hoef alleen maar naar andermans ademhaling te luisteren om te weten wanneer ik zelf in moet zetten. We delen lief en leed met elkaar en je weet dat je altijd op elkaar kan terugvallen. Dat is heel fijn aan deze groep. Het voelt eigenlijk als een soort familie.’’ Nienke hoopt dat  'Rumor has it' door hun deelname aan ‘Zing!’ nog meer bekendheid krijgt. ‘’En dat we nog meer mooie projecten mogen doen in de toekomst’’, sluit ze af.

Benieuwd naar de auditie van popkoor 'Rumor has it'? Kijk zaterdag 10 juni naar aflevering 3 van ‘Zing!’, om 20.30 uur op NPO 1.

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Ontdek de uitgebreide programmapagina

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Leer de zanggroepen kennen, ontdek de leukste fragmenten en stem tijdens de uitzending op jouw favoriete optreden.

Geschreven door

Marloes ter Haar

--:--