Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aangrijpend bezoek aan Auschwitz

Blog van Jeroen Snel

In 'Blauw Bloed' besteden we twee weken achter elkaar veel aandacht aan de Holocaust. Zo zagen we afgelopen zaterdag hoe Willem-Alexander Israël bezocht. Met tal van andere staatshoofden en regeringsleiders woonde hij een indrukwekkende herdenking bij in Yad Vashem. Ook filmden we hoe de koning in Herzlia, een stad boven Tel Aviv, verzorgingstehuis Beth Juliana bezocht. Hier wonen veel Nederlandse ouderen – vaak overlevenden van de kampen – die na de oorlog naar Israël geëmigreerd zijn.

Deel:

Deze week blikken we in de uitzending terug op de Auschwitz-herdenking in Polen. Willem-Alexander, Máxima en premier Rutte waren hier op maandag 27 januari bij. Het was die dag precies 75 jaar geleden dat het vernietigingskamp werd bevrijd. De beelden van deze ceremonie krijgen we van de Poolse televisie, die ze gratis – zodat er geen geld aan wordt verdiend – ter beschikking stelt. 

Het is nog niet zo lang geleden dat ikzelf voor het eerst in Auschwitz was. Ik was helemaal ontdaan van deze vreselijke plaats. Het was winter, dus het was er steenkoud. Terwijl ik daar in mijn goede winterjas rondliep, bedacht ik hoe de gevangenen slechts een soort pyjama droegen... Ik combineerde dit bezoek met een trip aan Krakau, de nabijgelegen Zuid-Poolse stad, en merkte dat ik ’s avonds moeite had om weer over te gaan tot de orde van de dag. Na dit aangrijpende bezoek zie ik dan ook extra uit naar deze belangrijke herdenking.

Blauw Bloed

Zaterdag, 1 februari, 19.55 uur, NPO 2

Geschreven door

Jeroen Snel

--:--