Aangrijpende documentaire over suïcide: 'Mijn grote broer'
17 augustus 2023 · 09:28
Update: 5 oktober 2023 · 08:16
Eind 2019 maakt Arie op 22-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Niemand zag het aankomen, zelfs zijn jongere broer Gijs en ouders niet. De EO-documentaire 'Mijn grote broer' volgt drie jaar lang het achtergebleven gezin, waarin ze proberen te begrijpen waarom Arie deze keuze heeft gemaakt.
Na de begrafenis ontdekt Gijs samen met zijn ouders steeds meer over de mentale gesteldheid van zijn broer. Arie leek altijd vrolijk en optimistisch, maar bleek te worstelen met intense depressies. De film biedt een zeer intieme kijk in het leven van de achtergebleven gezinsleden die ieder op hun eigen manier met het verlies moeten omgaan. De documentaire is een aansporing om het gesprek over suïcide niet uit de weg te gaan, maar juist op gang te brengen.
Onvoorwaardelijke liefde
Filmmaker Mercedes Stalenhoef: “Ik had dit allemaal niet kunnen doen zonder de openheid en moed van de prachtige familie van Arie. De afgelopen drie jaar hebben zij mij meegenomen in hun rouwproces. Hoewel mijn vooronderzoek me al leerde hoe ontwrichtend een zelfmoord kan zijn liet het gezin me daarnaast ook hun veerkracht zien, gebouwd op hun humor, positiviteit en onvoorwaardelijke liefde voor elkaar.”
Doodsoorzaak nummer 1
Stalenhoef: “Het proces van Gijs, de jongere broer van Arie, is inspirerend en hoopgevend. Zijn openheid en bereidheid om zijn verdriet te delen en de mooie woorden waarmee hij dat doet leveren een belangrijke bijdrage aan het doel van mijn film. Want door zelfmoord en zelfmoordgedachten naar buiten te brengen en het onderwerp geleidelijk uit de schaduw te halen, laten we zowel jongeren als hun familieleden zien dat ze niet alleen zijn. Het aantal jongeren dat zich van het leven berooft neemt toe. De cijfers zijn zo hoog dat zelfdoding in Nederland doodsoorzaak nummer één is geworden onder mensen jonger dan 30 jaar.”
Blijven praten
Margit Balogh, hoofdredacteur van EOdocs: “Mijn grote broer is een aangrijpende, dappere en taboedoorbrekende documentaire over de enorme impact van zelfdoding op degenen die achterblijven. Tegelijk is het een hoopvolle film over mensen die het leven aangaan, ook al heeft hen dat flinke klappen gegeven. Ondanks hun verdriet proberen ze niet te oordelen over de keuze die Arie heeft gemaakt om eruit te stappen. Dat geeft hoop en troost, de film laat zien hoe waardevol het is om met elkaar te blijven praten.”
Wereld Suïcide Preventie Dag
Uitzending Gemist: Mijn grote broer
Meest gelezen
- Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
Ben Verboom in De Verandering
Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
- Linda Kraan (44) van 'Een huis vol' overleefde de vuurwerkramp in Enschede: ‘Ik ben nog nooit zo bang geweest’
Persoonlijk verhaal
Linda Kraan (44) van 'Een huis vol' overleefde de vuurwerkramp in Enschede: ‘Ik ben nog nooit zo bang geweest’
- Yvonne in De Verandering: 'Voor het eerst voelde ik me niet meer eenzaam'
De Verandering in het leven van Yvonne Kaspers
Yvonne in De Verandering: 'Voor het eerst voelde ik me niet meer eenzaam'
Lees ook
- Bas: ‘Ik ben een ‘influencer’, dus ik weet ook alles’
Column
Bas: ‘Ik ben een ‘influencer’, dus ik weet ook alles’
- De Bijbel Open | Jan Martijn Abrahamse: 'Nu ik oud en grijs ben'
Psalm 71
De Bijbel Open | Jan Martijn Abrahamse: 'Nu ik oud en grijs ben'
- Als elke seconde telt: Janny werkt op de meldkamer van de politie
'Geen uur is hetzelfde'
Als elke seconde telt: Janny werkt op de meldkamer van de politie
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.