Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aarnoud is voorganger bij groene kerk De Ark

‘Een minuut korter douchen scheelt negentig euro per jaar’

Aarnoud van der Deijl (58) is voorganger bij groene kerk De Ark. Hoe gaat het eraan toe in zo'n kerk?

Deel:

“Toen ik in 2012 als voorganger startte bij De Ark in Hoofddorp, hield deze kerk zich al bezig met duurzaamheid. De dominee vóór mij had net een zogeheten Repair Café opgezet in het kerkgebouw. Hier geven vrijwilligers door eenvoudige reparaties apparaten een tweede leven. Tijdens de opening van het Repair Café bood een oud-fietsenmaker zelfs aan om fietsreparaties uit te voeren. Mensen uit het hele dorp bezoeken deze plek; het is heel verbindend.

Met de kerk wilde ik méér doen met duurzaamheid. In 2013 hoorde ik voor het eerst over energiearmoede. Ik besefte dat energie en armoede met elkaar te maken hebben. Als je minder energie verbruikt, is dat goedkoper én doe je iets goeds voor het klimaat. Met de diaconie bedachten we daarom dat een aantal van ons een opleiding tot energiecoach kon volgen. Als coach kom ik nu bij mensen over de vloer om te helpen met energie besparen. Ik heb hier zelf ook van geleerd; met de huidige gasprijzen scheelt elke minuut korter douchen op jaarbasis wel negentig euro!

GroeneKerken

In 2015 sloten we ons aan bij GroeneKerken. Deze organisatie stimuleert kerken om te verduurzamen, dus nu proberen we elk jaar minstens één duurzame stap te zetten. Zoals de zonnepanelen op het dak – een idee van gemeenteleden. Een ander mooi project is het voedselkastje dat aan onze kerk hangt. Hier kunnen mensen eten neerzetten voor degenen die het nodig hebben. De lokale bakker vond dit zo’n goed idee, dat hij dagelijks een aantal overgebleven broden voor in het kastje doneert.

Wij mensen denken soms boven de dieren gesteld te zijn

Ook houden we regelmatig een groene viering waarin we een thema behandelen. Bijvoorbeeld het thema ‘tuin’: de Bijbel begint met de levensboom in het paradijs en eindigt met de levensboom. Met zo’n blik de Bijbel lezen zorgt voor inspiratie en bewustwording rond natuur en duurzaamheid. 

Welke groene maatregelen ikzelf genomen heb? Ik douche kort en koud, ik ben flexitariër – dus ik eet heel af en toe vlees – en ons huis is verduurzaamd. Als christen wil ik zorgen voor de aarde vanuit mijn verbondenheid met de natuur. Wij mensen denken soms boven de dieren gesteld te zijn, maar als het in de Bijbel gaat over ‘alle vlees’, wordt hier alles wat ademt mee bedoeld. En in het verbond dat God met Noach sluit, heeft Hij ook de dieren inbegrepen.”

Beeld: Nathalie van der Straten-Folkersma

Geschreven door

Anouk van de Schootbrugge

--:--