Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘De noden zijn nu zo veel zichtbaarder’

Advocaat Don Ceder over hoe de coronacrisis mensen raakt

Als advocaat en gemeenteraadslid van de ChristenUnie in Amsterdam, ziet Don Ceder (30) problemen ontstaan door het coronavirus. Hier zet hij zich voor in, en zijn zorgen deelt hij in gebed. “Mijn blik richt ik op Diegene die de wereld in Zijn hand heeft.”

Deel:

“Deze crisis raakt iedereen. Het enige wat ons daarbij kan sterken, is het besef dat we het samen moeten doen,” vindt Don. Mensen die als gevolg van de crisis in de problemen raken, mogen zich dan ook bij de advocaat melden. “Gelukkig weten mensen me te vinden. Zo is er bijvoorbeeld beslag gelegd op het hele inkomen van een vrouw, terwijl zij de huur moet betalen. Ik probeer te helpen en zoek contact met de woningcorporatie.” 

Over de daklozen in Amsterdam maakt Don zich eveneens grote zorgen. “Het advies is om binnen te blijven, maar wat als je geen thuis hebt?” Volgens het gemeenteraadslid is het stadsbestuur hier veel mee bezig, maar is het ook belangrijk om mensen goed te verspreiden. 

Ook op andere vlakken legt de crisis ongelijkheid in de samenleving bloot, constateert de advocaat. “Zo hebben ongedocumenteerde mensen op dit moment geen inkomsten, terwijl ook zij hun huur moeten betalen. Zij hebben nergens recht op. Die sluimerende kloof wordt nu duidelijk. Dat zijn moeilijke zaken.” 

De crisis als rem

Los van alle spanning en onzekerheid ziet Don de crisis als een rem. “Een rem voor het land en voor mezelf. Ik kan meer om me heen kijken.” Zo ziet hij een hoop initiatieven ontstaan. “Mensen hebben tijd en kijken naar elkaar om. Ik hoop dat we deze nieuwe energie en saamhorigheid kunnen vasthouden.”   

Zelf is hij niet angstig en neemt hij de voorzorgsmaatregelen in acht. Zijn moeder is kwetsbaar en daarom heeft hij haar al een tijdje niet fysiek gezien. “Het is belangrijk om wijsheid te gebruiken in deze periode. En om mee te leven met hen die direct en indirect geraakt zijn.” 

Bidden voor anderen

“Het besef dat de mens kwetsbaar is, voel ik steviger in deze periode,” vervolgt Don. “Dat maakt me nederig. Mijn blik richt ik dan ook op Diegene die de wereld in Zijn hand heeft. Juist nu veel mensen onzeker zijn over wat de toekomst brengt, wil ik graag mijn medemens dienen. Ik wil graag een stuk door God gegeven vrede en rust overdragen aan anderen.” Zijn gebed is dan ook meer gericht geworden op anderen. “Ik merk dat ik meer bezig ben met wat ik kan doen; de noden zijn nu zo veel zichtbaarder.”  

Kijk hier terug naar de livestream van Samen Geloven waar Don Ceder meer vertelt over zijn kijk op deze crisis. 

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--