Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Advocaat Lucille Dejito vecht met IJM tegen online seksueel misbruik

‘Met mijn wetboeken in mijn armen liep ik elke avond langs die jonge vrouwen’

Lucille Dejito is directeur van International Justice Mission (IJM) in Cebu in de Filipijnen. Ze vertelt over de plek waar ze opgroeide en hoe God haar een hart gaf voor slachtoffers van seksueel misbruik. “Elke dag liep ik langs die jonge vrouwen op de straat.”

Deel:

“Ik ben geboren op een prachtig eiland in Cebu, in de Filipijnen. Ik woon vijftien minuten van het strand en op een paar uur afstand ligt een schilderachtige berg. Ik groeide op in een groot gezin met zes kinderen. Een typisch Filipijns huishouden. Na de middelbare school haalde ik een bachelorsdiploma in management en begon ik aan mijn rechtenstudie.”

Wetboeken

“De universiteit van San Carlos, waar ik studeerde, stond middenin een rosse buurt. Als ik na college – rond half tien ‘s avonds – terug naar mijn auto liep, kwam ik door een straat met allerlei bars. Met de dikke wetboeken in mijn armen liep ik langs de flikkerende borden. Recht tegenover mijn auto zag ik jonge vrouwen, opgemaakt en schaars gekleed. Ondertussen riepen hun pooiers naar de barklanten.”

Mijn verlangen om iets voor deze jonge vrouwen te doen werd elke dag sterker

“Elke avond zag ik opnieuw die jonge vrouwen die verhandeld werden voor seks. Vrouwen die buiten de bescherming van de wet vielen. Diezelfde wet die ik elke dag urenlang bestudeerde voor mijn opleiding. Het verlangen om iets voor deze vrouwen te doen werd elke dag sterker, maar ik wist niet waar ik moest beginnen. God hoorde mijn gebed. Ik zat in het tweede jaar van rechtenstudie toen ik bij IJM terechtkwam als stagiair. Daar zag ik hoe ik mijn toekomst in de juridische wereld kon gebruiken om er voor deze jonge vrouwen te zijn. In 2012 haalde ik mijn diploma en werd ik advocaat. Inmiddels werk ik al bijna negen jaar bij IJM.”

International Justice Mission

“De missie van IJM is om mensen in armoede te beschermen tegen geweld. In de Filipijnen vecht IJM tegen online seksueel misbruik van kinderen. Dat is een vorm van sekshandel en moderne slavernij. Het seksuele misbruik van kinderen wordt live op internet uitgezonden. ‘Klanten’ of online kindermisbruikers over de hele wereld betalen dan geld aan een volwassene die een show opzet. Hij of zij voert dan live het misbruik uit bij de kinderen.”

Lucille vertelt over haar rol in het werk van IJM: “Als Field Office Director voer ik een team aan van inspecteurs, advocaten, sociale werkers en andere professionals om dit misbruik tegen te gaan. We werken samen met de lokale autoriteiten om slachtoffers te redden. Dit doen we door te helpen bij onderzoek naar verdachten, daders te vervolgen in de rechtbank en slachtoffers nazorg te bieden. Om kinderen op de lange termijn te kunnen beschermen, werken we aan een verbetering van het strafrechtelijk systeem en geven we trainingen aan plaatselijke partners.”

Donker werk

“Soms vind ik het lastig om de realiteit van deze kinderen buiten mezelf te houden. Ik heb nichtjes van dezelfde leeftijd als de slachtoffers in onze rechtszaken. Ik heb de neiging om te denken dat zoiets zal gebeuren met de mensen van wie ik hou. Dat maakt me overbezorgd en enorm waakzaam. Het helpt echt dat we professionele zorg krijgen om de traumatische ervaringen in ons werk te verwerken. Ook helpt het om ons weerbaarder te maken.”

De namen en gezichten van kinderen die we niet kunnen redden achtervolgen me

“De moeilijkste momenten van deze baan zijn als je heel dichtbij heftig misbruikte kinderen komt, maar niet in staat bent om ze meteen te helpen. Het is vreselijk om je te realiseren dat je geen controle hebt over de tijd en uitkomst van bepaalde reddingsoperaties. Soms word je achtervolgd door de namen en gezichten van kinderen die je zoekt, maar nog niet hebt kunnen redden. Vaak weegt de verantwoordelijkheid om deze kinderen te beschermen zwaar op je.

Op zulke momenten herinnert God me om die last bij Hem te brengen. De uitkomst is in Zijn handen. Het is uiteindelijk Zijn verantwoordelijkheid, niet de onze. Soms vergeet ik dat God nog zo veel meer van deze kinderen houdt dan ik en mijn team. Gods Woord en gebed zijn belangrijk voor mij. Ik bid vaak uit de Psalmen. Dan stort ik al mijn verdriet uit voor God. Zijn Woord herinnert mij aan Zijn karakter en aan beloftes. Dat geeft mij rust wanneer ik me door de verschrikkelijke situaties in mijn werk worstel.”

Hoop

“Als ik denk aan kinderen, denk ik aan hoop. Kinderen zijn zo kostbaar. Ze verdienen liefde en bescherming en begeleidende handen die ze helpen om gezonde en vruchtbare levens te leiden. Ze zijn de volgende generatie van dromers en leiders. Het idee dat straffeloos geweld ze van die belofte berooft, drijft me om voor deze kinderen te vechten. De weg naar herstel duurt jaren voor slachtoffers.”

Ik zie verwarde, beschadigde kinderen veranderen in sterke mensen

“Een reddingsactie is pas het begin, maar de hoop voor de kinderen houdt me op de been tijdens moeilijke dagen. Ik heb persoonlijk mogen zien hoe geredde kinderen veranderden van verwarde, hopeloze en beschadigde kinderen tot sterke en zelfverzekerde mensen. De inspirerende verhalen van slachtoffers die herstel meemaken zijn het mooiste aan mijn baan. Ja, dit werk is duister en soms intimiderend, maar deze hoop motiveert mij en mijn team om door te gaan.

Ik hou van de hechte groep waar ik mee werk. Ik mag werken met mensen die houden van Jezus en die goed zijn in wat ze doen. Mijn team in Cebu houdt van lachen en eten is onze taal van de liefde. Het werk is soms moeilijk, maar we hebben een sterke band. Dit team voelt als familie.”

COVID-19

De coronapandemie heeft een grote invloed op het online misbruik in de Filipijnen. “Sinds maart hebben we hier in de Filipijnen een lockdown. Het aantal incidenten is enorm gestegen. De kinderen zitten nu thuis vast met hun verhandelaar. Kinderen worden vaak online verhandeld door iemand aan wie de zorg voor die kinderen is toevertrouwd.”

Corona maakt het lastiger om misbruik op te sporen

“Het is nu lastiger om misbruikte kinderen te vinden. De slachtoffers hebben minder contact met leraren of andere mensen die ze in vertrouwen kunnen nemen. Zo worden tekenen van misbruik lastiger opgepikt. Ook is er een grotere vraag van kindermisbruikers uit het buitenland. De lockdown betekent een worst-case scenario voor kwetsbare kinderen.

Des te meer urgentie om deze kinderen te redden van uitbuiting. Sinds maart heeft IJM geholpen bij 22 reddingsoperaties. Er zijn 99 slachtoffers en kwetsbare kinderen gered en 19 verdachten zijn gearresteerd. De missie gaat door.”

Toekomstplannen

Lucille en haar team blijven zich onvermoeibaar inzetten voor kinderen die ten prooi vallen aan online seksueel misbruik. Op de vraag wat ze in de komende vijf jaar wil bereiken, zegt ze: “Ik bid dat mijn team en ik het succes van ons programma in de Filipijnen mogen zien.”

In de laatste maanden van 2020 steunt Eva IJM in hun strijd tegen online seksuele uitbuiting van kinderen. Help jij mee om dit vreselijke misbruik te stoppen? Je kunt het werk van IJM steunen door Freedom Partner te worden, of eenmalig te doneren.

Lees ook: 'Joy werd jarenlang misbruikt voor live seksshows'

--:--