Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Afgunst over speedboot Oranjes toont kortzichtigheid van het volk'

Deze week werd Máxima 50 jaar en dat was reden voor een interview. De koningin werd stevig aan de tand gevoeld over de schandalen van het afgelopen jaar. Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, verwondert zich over de ophef rond de speedboot van Willem-Alexander.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“'Populistische minachting voor cultuur en goede smaak wordt in z'n meest benepen vorm zichtbaar in het jaloerse gejank over een mooie boot van de koning.” Volgens Kuijper moeten Nederlanders zich realiseren dat sommige mensen nu eenmaal rijker zijn. “De Oranjes kopen tenminste mooie spullen dat later mogelijk cultureel erfgoed wordt.” 

EO-presentator Joram Kaat vindt dat de maatschappelijke antenne van de Oranjes een stootje heeft gekregen. “Het is als shoppen bij de Bijenkort met andermans portemonnee, terwijl je ook bij de Zara prima kunt slagen.”  


Relatiecoach Cocky Drost ergert zich aan de manier waarop Máxima wordt opgevoerd. “Een topbaan, drie kinderen opvoeden en je man ondersteunen: Máxima kan het. Leg de lat voor vrouwen die alle ballen hoog proberen te houden nog maar hoger. Dat hoor je niet over Willem-Alexander.”  

Rechtsextremisme

De klopjacht op de extreemrechtse Belgische beroepsmilitair Jürgen Conings is al de hele week bezig. Hij dreigt de viroloog Marc van Ranst van het Belgische RIVM om te brengen. En dat in een week waarin duidelijk wordt dat we extreemrechts extremisme flink onderschatten. Ook in het Nederlandse leger trekt extreemrechtse figuren aan.  

Cocky vraagt zich af hoe het komt dat op het oog brave huisvaders zich zo van de wereld kunnen vervreemden. “Het is een groot probleem dat het onderbuikgevoel de kop opsteekt. Wat drijft ze om zo boos te worden? Ik zou graag eens willen horen wat er in hun hart speelt.”   

Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, vindt dat er screening moet komen om in het leger te gaan. Voor rechtsextremisten moet geen plaats zijn. 

Hup voor Hugo

Chef corona Hugo de Jonge is deze week – opnieuw – in opspraak. Nu vanwege de gebrekkige administratie bij het ministerie van Volksgezondheid. Van 2 miljard corona-euro’s is onbekend waar het naartoe is gegaan.  

In de opiniepodcast Deze Week nemen we de week door met, naar eigen zeggen schaamteloos christelijke krantenmaker Sjirk Kuijper, de telefoonverslaafde gelovige millennial Joram Kaat en met de altijd naar liefde in het nieuws zoekende relatie-expert Cocky Drost. Een frisse, vrolijke en scherpe blik op de actualiteit, elke vrijdagochtend om zeven uur 's ochtends op je digitale deurmat.Joram neemt het op voor de zo onfortuinlijke De Jonge. De presentator van de jongerenafdeling BEAM zette met christelijke jongeren een positiviteitsactie op die toevallig aan De Jonge wordt uitgereikt. “Ik heb nog nooit zoveel giftigheid op onze sociale media binnengekregen.” Ondanks alle teleurstelling van het afgelopen jaar zou deze man meer krediet moeten krijgen. 

Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
--:--