Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Afscheid van een jong iemand heeft extra veel impact’

Begrafenisonderneming Rebel ontzorgt mensen na een overlijden

In een familiebedrijf gaat het om zoveel meer dan cijfers en producten. Het gaat ook om bloedbanden, trots en vriendschap door generaties heen. Visie ging op bezoek bij Begrafenisonderneming Rebel en sprak met twee verschillende generaties.

Deel:

Jan (73): “Al ruim tweehonderd jaar en acht generaties lang is onze begrafenisonderneming een familiebedrijf. Mijn oudbetovergrootvader verzorgde in 1807 al aangiftes van overlijden. Een paar jaar later ontstond onze onderneming. Als 19-jarige jongen begon ik met hier en daar helpen als chauffeur en drager. Zo rolde ik het bedrijf in. Werken als uitvaartverzorger is bijzonder; het is mooi en dankbaar werk. Ieder afscheid is uniek. Soms is het groots en meeslepend, soms ingetogen en klein. In de loop der jaren is er enorm veel veranderd in de beleving rondom een uitvaart. Vroeger bepaalde de dominee eigenlijk de gehele invulling. Iedere plechtigheid was hetzelfde. Er werd niet gezongen en het was vooral erg sober. Inmiddels is er veel meer ruimte voor de wensen van de nabestaanden en de overledene zelf. De dood komt langzaam uit de taboesfeer. Een uitvaart op de fiets, een dienst in een schaapskooi of een kleinkind dat piano speelt en zingt tijdens een afscheidsdienst, het kan allemaal. Ik ben inmiddels met pensioen, maar het is mooi dat ik die verschuiving mee mocht maken.

Het is fijn om er als uitvaartverzorger te zijn voor een familie in moeilijke tijden

Mijndert (42): “Ik wilde al jong meewerken in ons familiebedrijf. Maar mijn ouders vonden dat ik eerst moest gaan studeren. Tijdens mijn studie ben ik als drager gaan werken om alvast ervaring op te doen. Ik was toen 18 jaar. Voor ik het wist, zat ik fulltime in het vak. Het is fijn om er als uitvaartverzorger te zijn voor een familie in moeilijke tijden. De ene keer kom ik bij de familie thuis en is de hele uitvaart al compleet uitgewerkt. De andere keer wordt alles pas na het overlijden ingevuld. Bijvoorbeeld bij het plotseling sterven van een kind. Ik heb weleens gezegd: als de uitvaart van een kind dagelijks werk wordt, dan ga ik ander werk doen. Want alle uitvaarten blijven je bij, maar het afscheid van een jong iemand heeft extra veel impact. De jaren dat ik met mijn vader samen mocht werken waren vertrouwd en bijzonder. Of ook een van mijn kinderen het bedrijf over gaat nemen? Het zou mooi zijn, maar ik wil hen zeker niet pushen. Dit werk moet wel echt bij je passen.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--