'Als je je verdiept in de ander, werk je je vooroordelen bij'
17 juni 2022 · 11:00
Update: 15 november 2024 · 10:10
Waarom zijn we gastvrijer naar Oekraïners dan naar Syriërs? En wat gebeurt er met mij als drie Turkse mannen een auto bij me komen kopen?
Voor het nieuwe EO-programma Dit is de kwestie maakten we een aflevering over gastvrijheid. Een van de verklaringen waarom we soms minder gastvrij zijn, heeft te maken met de vraag of de ander wel of niet tot onze groep behoort. Hersenprofessor Erik Scherder legde in deze aflevering uit dat er een onbewust proces in onze hersenen plaatsvindt tijdens een eerste ontmoeting. Al in de eerste seconde beslissen we of degene tegenover ons tot onze groep behoort of niet. Ben je wit, dan behoort een zwart persoon niet tot jouw groep. Ben je man, dan behoort een vrouw niet tot jouw groep. Je kunt hier wel iets aan veranderen, stelde Scherder de kijker gerust. Daarvoor moet je contact leggen. Samen ervaringen opdoen. En zo stel je die eerste – volkomen onbewuste! – indruk bij.
Ik merkte het ook toen ik de auto van mijn overleden moeder – ja, daar is ze weer – moest verkopen. Hij stond een tijdje op Marktplaats en we kregen contact met iemand met een – naar zijn taalgebruik deed vermoeden – buitenlandse achtergrond. Samen met mijn schoonzus wachtte ik hem op. Er stapte echter niet één maar drie mannen uit met een Marokkaans of Turks uiterlijk. Ik had meteen een moeilijk gevoeltje, en dat vond ik tegelijk heel stom van mezelf. De mannen gingen bezig met de auto en ik raakte met eentje aan de praat. Een ontzettend lieve man! De auto werd uitgeprobeerd en goed bevonden. Ik nodigde het drietal daarop binnen uit voor koffie en om de boel in orde te maken.
Ze kwamen uit Turkije, zo bleek. Waardoor ik weer op mijn quivive was, want: waren het fanatieke aanhangers van Erdogan? Dan moest ik me inhouden om kritisch te zijn op de man en zijn omgang met bijvoorbeeld de Koerden. Maar nee, de autokoper bleek met zijn vrouw als Gülen-aanhanger gevangen te hebben gezeten. Hun dochtertje zat alleen thuis en liep daardoor trauma’s op. Het werd later en later, zodat ze ook graag nog wilden bidden. Buiten bij het kraantje wasten ze hun voeten en baden ze op een kleedje.
Scherder had gelijk: als je je verdiept in de ander, werk je je vooroordelen bij. Met een grote glimlach liet ik de mannen uit.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
- Het weekend van Anne-Mar Zwart
Presentatrice Anne-Mar Zwart over haar weekend
Het weekend van Anne-Mar Zwart
- Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.