Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Als je jezelf met God vrij kan stellen is alles mogelijk’

Anne Appelo over Eva’s muzikale theatervoorstelling

Eva’s muzikale theatervoorstelling Amazing Grace werd gespeeld op Eva’s vriendinnenweekend, maar komt nog één keer terug. In februari speelt de voorstelling in de Basiliek in Veenendaal. Anne Appelo (27, op de foto rechts) speelt de zestienjarige Betty in de voorstelling, die samen met haar zusje Abby als slaaf op de Surinaamse plantage woont: ‘Ik vind het mooi om mensen iets mee te geven.’

Deel:

Speciaal voor Eva is de muzikale theatervoorstelling Amazing Grace gemaakt. Gescheiden door een periode van honderd jaar, komen twee verhalen tot leven, waarin de zoektocht naar vrijheid centraal staat. Aan de ene kant is daar het verhaal van de twee zusjes die als slaven op een Surinaamse plantage wonen. Aan de andere kant is het verhaal van voorganger John Newton, die het lied Amazing Grace schreef.

Anne: “Het verhaal van Eva’s muzikale theatervoorstelling heeft veel diepgang. Ik speel een slaaf; dat is niet een verhaal dat je zomaar vertelt. Ik moest echt graven, want ik wilde het wel waarheidsgetrouw spelen, zonder mensen te kwetsen. Ik wilde het goed doen, puur. Een hele uitdaging, maar ik had er ook veel zin in.”

Strijd

“Bij Betty zie je de strijd. Ze is eigenlijk best bitter door het leven als slavin. Haar zusje Abby probeert haar te vertellen dat ze op God moet vertrouwen en in Hem moet geloven om vrede te krijgen. Maar Betty voelt dit niet. Ze vraagt zich af: ‘Er wordt zo slecht met ons omgegaan, hoe moet ik hier vrede mee hebben?’

In iedereen zit wel een soort Betty. Of ik dezelfde keuzes als haar zou maken weet ik niet, ik ben nooit slaaf geweest. Ik ben het tegenovergestelde van haar, maar ik snap waarom ze haar keuzes maakt."

'Ik ben het tegenovergestelde van Betty' 

"We zijn allemaal mensen met gebreken. Ik geloof en heb een intieme relatie met God, maar ook ik heb mijn valkuilen en angsten. Als mens ben je dan geneigd je angst te geloven en het vertrouwen in God te verliezen. En zo ook de verbinding met Hem. We mogen God opzoeken en ons vasthouden aan het Goddelijke in ons. Maar laten we dat gegeven los, dan zijn we gewoon mens. God kan houvast en bevrijding bieden."

Door de pijn heen

“Betty vindt het moeilijk om op God te vertrouwen. Ze heeft veel bitterheid, angst en pijn. Uiteindelijk haalt ze Abby over om samen te vluchten. In die vlucht vindt ze zichzelf en daardoor komt ze dichterbij God. Door haar struggle vindt ze God, ze moet door die pijn heen. Daarna kan haar ware connectie met God plaatsvinden. Dat is haar verhaal.

Ik vind het heel bijzonder om Betty te mogen spelen. Betty is best hard in het begin. Daarin ben ik wel anders. Maar ik merk dat de mensen in de zaal zich herkennen. Dan hoor ik ze lachen om wat Betty zegt. Dat is wel grappig om terug te krijgen. Ik probeer een mens neer te zetten van vlees en bloed en het is mooi om  te zien dat het publiek zich met Betty kan identificeren. Betty maakt een hele ontwikkeling door en de stap die zij uiteindelijk voor zichzelf zet, is voor mijzelf ook enorm inspirerend."

Herstel

“Na een heel heftig moment in de voorstelling zingt Betty ‘Ik mis je’. In de pijn, in dat lied, maakt ze een keuze. Eerst komt haar pijn terug in het nummer en dan komt de omkeer waarin de pijn herstelt. Ze mag in liefde loslaten om zichzelf vrij te stellen. Dat is het doorbraakmoment voor haar. Die scène vind ik heel bijzonder om te spelen.”

'Het vraagt veel moed om door je pijn heen te gaan'

“Ik denk dat dat herstel de moraal van het verhaal is, echte ‘amazing grace’. Je zet jezelf vrij en met God kan je die weg naar vrijheid bewandelen. Iedereen wil uiteindelijk een vrij mens zijn. Als je jezelf met God vrij kan stellen is alles mogelijk, maar die stap moet je wel durven maken. Dat is een flinke stap als mens, om dat te kunnen en durven doen. Het vraagt veel kracht en moed om door je eigen pijn heen te gaan. Je zult er elke dag aan moeten werken, maar uiteindelijk zal je er als overwinnaar uit komen en in aanraking komen met ware vrijheid, the Amazing Grace.”

Amazing grace

“Naast het verhaal op de plantage is er natuurlijk nog het verhaal van John Newton. Ook hij is niet perfect en heeft gebreken en pijn. Ik hoop dat het publiek dan de zaal uit gaat met een gevoel van: ‘Ik herkende mijzelf in één van de personages, iedereen heeft gebreken, maar als ik mijn vertrouwen op God durf te stellen, zal ik mij vrij voelen.’  Want dat is echte overwinning. Ik hoop dat ze dat meenemen.​Iedereen heeft angsten en pijn, maar God is groter dan je angsten en/of situatie waarin je verkeert. Je kan in amazing grace naar hem toe komen en eeuwige vrijheid kennen. Dat is ook wat vrijheid voor mij betekent: dat ik in volle overgave durf te vertrouwen op hoe God mij ziet en hoe Hij wil dat ik tot uiting kom. Als ik mij daar in alle vrijheid aan kan over geven, is alles mogelijk."

Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer over Eva's Muzikale Theatervoorstelling op 20 februari in Veenendaal. 

Geschreven door

Eva Celine Prins

--:--