Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ander abortusdebat

Blog van Tijs van den Brink

De afgelopen weken werd in het parlement gesproken over abortus. Een coalitie van vier partijen (VVD, D66, PvdA en GroenLinks) stelt voor de verplichte ‘beraadtermijn’ van vijf dagen om te zetten in een flexibele beraadtermijn, vast te stellen door vrouw en arts.

Deel:

Ik heb vanmorgen in alle rust het debat terug zitten lezen, juist ook omdat velen zeiden dat het zo’n waardig debat was. Dat klopt wel – er werd inhoudelijk geargumenteerd en er werd weinig op de man gespeeld. (Het ging überhaupt weinig over de verantwoordelijkheid van de man bij een zwangerschap, maar dat terzijde.) Tegelijkertijd leidde het debat nauwelijks tot andere standpunten. De liberale partijen (inclusief Volt), de SP, en de Partij voor de Dieren zijn voor; de christelijke partijen (en vermoedelijk DENK) zijn tegen.

Opvallend is dat op de rechterflank van de Kamer meer terughoudendheid klonk ten opzichte van abortus dan voorheen. Niet bij de VVD – het heeft er alle schijn van dat die complete fractie het voorstel steunt. Maar rechts daarvan, bij JA21, de BoerBurgerBeweging en Forum voor Democratie waren opvallend vaak geluiden te horen die doorgaans als wat conservatiever worden gekarakteriseerd.

Dat is opmerkelijk, omdat kritischer geluiden over abortus tot voor kort eigenlijk alleen te horen waren bij christelijke partijen. Genoemde partijen gebruikten dan ook geen religieuze argumenten in het abortusdebat. Wat opviel, was dat zij – anders dan de liberale partijen – vaker nadrukkelijk aandacht hadden voor het “mensenleven in de buik van de moeder” (Caroline van der Plas). Bij de liberale partijen klonk vooral het aloude “baas in eigen buik” en “she decides” (de vrouw beslist).

Ik schat in dat de christelijke partijen blij zullen zijn met de houding van JA21 en de BoerBurgerBeweging. De SGP diende al samen met deze partijen een paar moties in. Ingewikkelder lijkt het me om samen te werken met Forum voor Democratie. Zijn zij werkelijk geïnteresseerd in het ongeboren leven of willen ze vooral graag lijken op iemand als Trump, die pas tegen abortus werd toen dat politiek goed uitkwam? De woordvoerder van Forum is Pepijn van Houwelingen, die nog niet zo lang geleden ‘tribunalen’ aankondigde voor mensen die anders denken over corona dan hij…

Hoe het ook zij: het debat over abortus lijkt wat minder dan voorheen christelijk tegen niet-christelijk te zijn geworden. Voor de kwaliteit van de argumenten aan beide kanten lijkt me dat geen slechte zaak.

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--