Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anne-Mar Zwart: 'Als ik hier een podcast over wil maken, dan moet ik alles laten zien'

Het verhaal achter de podcast 'Willen jullie geen kinderen?' en eerlijk praten over je kinderwens

Afgelopen november lanceerde de EO in samenwerking met Eva de podcast ‘Willen jullie geen kinderen?’. Niet veel later kwam de podcast in de top-10 van de Top Podcast Charts terecht. Het bleek voor veel vrouwen én mannen een herkenbaar, maar moeilijk te bespreken onderwerp. Wat als zwanger worden niet zo makkelijk gaat? Of helemaal niet lukt? Presentator Anne-Mar Zwart kijkt terug op het maken van de podcast.

Deel:

Met de podcast 'Willen jullie geen kinderen?' wil presentatrice Anne-Mar het taboe op praten over een niet vervulde kinderwens doorbreken. Ze spreekt met (ervarings)deskundigen en is openhartig over haar eigen vruchtbaarheidstraject. Beluister de podcast hier.

Anne-Mar: “Ik kijk er heel positief op terug. Heel veel vrouwen hebben iets aan deze podcast gehad. Het is herkenbaar, en ik hoorde soms terug dat ze er met tranen in hun ogen naar hebben geluisterd. Wat ik ook zo mooi vond is dat er veel mensen waren die niks met het onderwerp te maken hebben in hun eigen leven, maar die het tóch leerzaam vonden omdat ze iemand in hun omgeving kennen die er wel mee moet dealen. Tegenwoordig kennen we bijna allemaal wel íemand. Ik had nooit kunnen denken dat de podcast zó goed beluisterd zou worden. We maakten het voor dat relatief kleinere groepje mensen in Nederland. Een groep die in de minderheid is. De reacties die we terugkregen waren veel breder, dat vond ik echt heel leuk.”

“Wat me is bijgebleven is een vrouw die me vertelde dat ze zelf de podcast had geluisterd en daarna met haar man heeft geluisterd. Vervolgens hebben ze samen besloten om het te gaan delen met hun familie. Dat vind ik heel bijzonder, dat je ervoor zorgt dat het bespreekbaar wordt.”

Als ik hier een podcast over wil maken, dan moet ik alles laten zien

“Pas achteraf heb ik me eigenlijk gerealiseerd hoe spannend het is dat de podcast zo persoonlijk is. Natuurlijk heb ik wel eens mijn gedachten erover laten gaan en heb ik voor mezelf de afweging gemaakt óf ik al die persoonlijke dingen wel wil delen. Maar ik wist ook; als ik hier een podcast over wil maken, dan moet ik alles laten zien. Ik had zelf, in mijn traject, de behoefte aan open en eerlijke verhalen. Als ik een podcast wilde maken die echt houdt snijdt, is de consequente dat ik ook helemaal eerlijk moet zijn over wat het allemaal inhoudt.

Ik vond het ook wel therapeutisch. Door de reacties die je krijgt, ga je zelf weer nadenken. Het was ook wel intens om het weer opnieuw te beleven. Tegelijkertijd ben ik nóg dankbaarder geworden voor mijn zoontje Fender. Ik realiseerde me in die tijd niet zo wat me allemaal overkwam. Door de podcast ben ik meer gaan beseffen wat ons is overkomen. Ik was al dankbaar, maar door de mensen die ik sprak - en bijvoorbeeld al zo lang in een traject zitten - voel ik dat nog meer. Dat had ik namelijk ook kunnen zijn. Mijn dankbaarheid heeft een nog diepere laag gekregen.” 

Podcast Willen jullie geen kinderen?
Ik denk dat God ook baalt en met je meehuilt

“Het heeft met geleerd dat hoe je ook je best doet, je toch een beetje mazzel moet hebben. Dat is in ieder geval wat ik geloof. Ik geloof niet dat God bepaalt of je wel of niet een kind krijgt. Als Hij een liefhebbende Vader is, dan gunt Hij toch ieder van Zijn kinderen een kind? Dat maakt het niet per se makkelijker. Als het niet lukt, denk ik dat veel vrouwen dat aan zichzelf wijten en het gevoel hebben dat hun lichaam faalt. Ik heb dat ook wel gedacht. Maar ik vind niet dat je de schuld bij God moet neerleggen. Ik denk dat Hij je alles gunt, dat Hij ook baalt en met je meehuilt.”

Foto: Studiolinmaakt

Over de podcast Willen jullie geen kinderen?

In de podcast Willen jullie geen kinderen? doorbreekt presentator Anne-Mar Zwart het taboe op praten over een kinderwens. Ze deelt welke emotionele en intensieve periode er voorafging aan haar eigen zwangerschap en gaat in gesprek met (ervarings)deskundigen.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--