Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bang voor een burn-out? Zo blijf je relaxed!

Niet alleen jongere, maar ook oudere werknemers raken steeds vaker burn-out. Een van de redenen is het flexibele werken: als je anno 2018 solliciteert, is de kans dat je een vast contract krijgt, steeds kleiner. Dat brengt ook spanning met zich mee: ben ik goed genoeg of mag ik binnenkort weer gaan? Psycholoog Hanneke Nijkamp geeft tips.

Deel:

Flexwerk

Volgens hoogleraar Ton Wilthagen van de Tilburg University worden er steeds meer flexwerkers aangenomen. Dit leidt tot onzekerheid en grote psychische druk onder jongeren. De cijfers liegen er niet om: 17 procent van de werknemers van 25 en 35 jaar kampt met een burn-out of soortgelijke klachten.  

Stabiliteit

Ook onder de oudere generatie neemt de druk toe. “Er zijn steeds meer oudere mensen die op flexibele basis werken,” zegt coach, psycholoog en relatietherapeut Hanneke Nijkamp. “Het is een probleem wat ik ook in mijn praktijk voorbij zie komen. Het grootste deel van de mensen zou liever niet willen werken met een flexibel contract en zoekt naar stabiliteit.” Wat de druk voor oudere werknemers verhoogt: de kans dat ze bij sollicitatie op een nieuwe baan worden afgewezen op hun leeftijd, is immers reëel.

Volgens Wilthagen willen mensen met een flexibel contract zich bewijzen. Hanneke noemt ook: “Mensen gaan tegenwoordig fors over hun grenzen heen, om zo te laten zien dat ze een goede werknemer zijn. Na een tijdje raak je op en beland je met overspannen klachten thuis.”

Hoe kun je zelf omgaan met de stijgende werkdruk die gepaard gaat met flexibele arbeidscontracten? Hanneke geeft vijf tips:

1. Stel jezelf een belangrijke vraag

Stel vast wat je nodig hebt om burn-out te raken, nog voordat je overspannen bent geraakt. Dit kan helpen om bepaalde keuzes anders te maken, omdat je zicht krijgt op waar je gevoelig voor bent en waar je grenzen liggen.

2. Vermijd onzekerheid en neem initiatief

Durf wanneer je contract afloopt te informeren over de toekomst. Dan weet je waar je aan toe bent.

3. Houd de verhouding van werk en privé in balans

Als je veel tijd stopt in je werk, gaat dat ergens anders ten koste van. Wanneer ben je    nou echt vrij van je werk? Probeer voldoende tijd vrij te maken voor je privéleven.

4. Onthoud: je bent meer dan je werk

Ook al wordt er in de samenleving steeds meer gericht op prestatie, je bent meer dan dat. Je hoeft niet overal de regie over te voeren, dus probeer ook los te laten.

5. Deel je gedachten en gevoelens met anderen

Het kan tot slot helpen om te delen met een vriend(in) of partner wat onzekerheid op     je werk met je doet. Daardoor kan de spanning ontladen. Als je er echt niet uitkomt en nachtenlang piekert over je werk, is het verstandig om hulp in te schakelen van een professional.
Hanneke Nijkamp is coach bij opleidingsinstituut Groundwork en werkt in haar eigen praktijk in Veenendaal als psycholoog en relatietherapeut.

Lees ook: Maykes man kreeg een burn-out

--:--