Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bekende Bijbelverhalen in kleuterprogramma 'Ezel Chiel'

‘Zo’n scène tovert bij kinderen een lach op het gezicht’

Een circustent, een creatieve trapezeartiest en een ondeugende ezel. Het zijn de hoofdingrediënten van 'Ezel Chiel', een vrolijk kleuterprogramma waarin bekende Bijbelverhalen op een speelse en toegankelijke manier verteld worden. Speelden de eerste afleveringen zich vorig jaar rondom Kerst af, dit voorjaar komt in een gloednieuwe serie het paasverhaal tot leven.

Deel:

“De afleveringen zijn prachtig gemaakt”, zegt EO-eindredacteur Eveline Groeneveld trots. “Het is echt zó leuk om naar te kijken! Poppenspeler Christiaan Koetsier kruipt in de huid van ezel Chiel, terwijl Anne Appelo de rol van trapezeartiest op zich neemt. Samen vertellen ze bekende Bijbelverhalen, maar dan nét even anders. Dankzij de grappige en ietwat overmoedige ezel Chiel en de lieve, geduldige Anne komen de Bijbelverhalen helemaal tot leven. Dit is een serie die we als EO heel graag wilden maken. Het is een vrolijke en laagdrempelige manier voor kleuters om in aanraking te komen met verhalen uit de Bijbel.”

Zelfgemaakte poppetjes

Met zelfgemaakte poppetjes spelen Anne en ezel Chiel de verhalen na. Jonge kijkers leren zo op een creatieve en leuke manier meer over eeuwenoude verhalen. De eerste vijf afleveringen werden vorig jaar met Kerst uitgezonden. “De kleuters en hun ouders waren ontzettend enthousiast over de eerste uitzendingen”, vertelt Anne. “Er waren zelfs scholen waar de kinderen gezamenlijk in de klas naar het programma keken. De verhalen blijken heel toegankelijk en nemen kleuters er direct in mee.”

Te weinig ezel

De ezel Chiel die we zien, is eigenlijk al met pensioen, maar staat nog steeds erg graag in het middelpunt. Hij is van mening dat elk Bijbelverhaal eigenlijk te weinig ezel heeft. Dus maakt hij een eigen versie, met zichzelf in de hoofdrol. Anne moet vaak om de ezel en zijn fantastische verzinsels lachen. “Chiel beweert dat hij bij al deze verhalen uit de Bijbel aanwezig was. Zijn insteek is altijd verrassend. In de aflevering waarin Petrus zegt dat hij Jezus niet kent, vindt Chiel vooral de haan heel irritant, omdat dat beest volgens hem een veel te grote rol in het verhaal heeft.”

Een lach op het gezicht

Anke van der Pol werkte aan de serie mee als scriptschrijver en is erg enthousiast over de chemie tussen Anne en ezel Chiel. “De nieuwe verhalenserie begint straks bij Palmpasen”, legt Anke uit. “In dit verhaal zit een ezel, wat volgens Chiel heel logisch is, ‘want zonder ezel geen Palmpasen’. Chiel vertelt dan in geuren en kleuren hoe hij Jeruzalem binnenrijdt en dat de mensen voor hem zingen, omdat ze hem zo belangrijk vinden. Anne, die de Bijbelverhalen goed kent, herinnert Chiel eraan dat hij Iemand op zijn rug heeft. Zouden de mensen misschien voor Jezus juichen, en niet voor ezel Chiel? Zo’n scène tovert bij de kinderen natuurlijk een lach op het gezicht.”

Glansrol

“Het programma is zeker ook boeiend voor jonge kinderen die veel Bijbelverhalen al kennen”, voegt Anke toe. “Ik denk dat die kleuters worden verrast door de versie van ezel Chiel en zijn kijk op het verhaal. Chiel is tenslotte de eeuwenoude ezel die in elk verhaal een glansrol speelt. Zonder hem had David Goliat nooit verslagen, hadden Jozef en Maria de weg naar Betlehem nooit gevonden en zou Zacheüs nu nog in de boom zitten. Ik hoop dat de kinderen genieten van de avonturen van ezel Chiel, en dat ze door de Bijbelverhalen heen een glinstering van God ontdekken.”

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--