Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ben ik in de overgang? Vijf symptomen

Ben jij overgangster? Nee, we vragen niet naar je criminele carrière, maar of je in de overgang bent! Want – schrik niet – op de leeftijd van eind dertig kun je daar al iets van merken.

Deel:

Misschien roep je verbaasd: ‘Maar ik menstrueer nog, dan is er toch niks aan de hand?’ Dan moeten we twee dingen onderscheiden:

  • De menopauze = je allerlaatste menstruatie (de eieren zijn op!)
  • De overgang = de gemiddeld vijf tot tien jaar daaromheen

In de overgang zetten de ‘vrouwelijke hormonen’ oestrogeen en progesteron de daling in. Vaak met horten en stoten. Als gevolg daarvan kun je klachten krijgen. Er zijn er meer dan tachtig geïdentificeerd, maar gelukkig heeft niemand die allemaal. Vijf van de belangrijkste:

1. Hittegolven 

Met stip op één natuurlijk de opvlieger. Krijg je er eentje in de supermarkt, dan zou je het liefst twee zakken diepvriesdoperwten tegen je wangen drukken om af te koelen. Deze hittegolven kunnen je ook ’s nachts overvallen: nachtzweten. Houd reservelakens paraat, want na zo’n aanval drijf je bijna letterlijk je bed uit.

2. Iedereen een appel

Had je altijd zo’n slanke taille, is het opeens een zwembandje! Door de daling van hormonen die verantwoordelijk zijn voor je vrouwelijke vormen, wordt je vetverdeling langzaam mannelijker…

3. Waterlanders en woede 

Krijg je tot je eigen verbazing om de haverklap een woedeaanval? Huil je om tekenfilmpjes? Het hersengebied dat je emoties reguleert is verstoord. Jawel, alwéér die hormonen. De overgang wordt wel de ‘omgekeerde puberteit’ genoemd.

4. Gewrichtsklachten 

Pijnlijke vingers, polsen of andere gewrichten? Door de oestrogeendaling wordt het gewrichtskraakbeen dunner en kan het beschadigd raken.

5. Menstruatie op hol 

Aanvankelijk merk je vaak nog niet veel, maar na enige tijd kunnen je menstruaties elkaar sneller opvolgen – of langer op zich laten wachten, korter duren – of juist uitgroeien tot ‘bloedbaden’. Bottomline: je menstruatie wordt ánders.

Veel overgangsklachten kunnen ook andere oorzaken hebben, het gaat om het totaalplaatje. Ga dus bij twijfel naar de dokter.

Lees ook: De Mirena-spiraal in de overgang, hoe zit dat?

Tekst: Petra Butler

--:--