Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bep begon samen met haar gezin een koor: ‘We zijn allemaal heel gepassioneerd, maar dat botst soms ook’

Als gezin zaten ze allemaal altijd al op diverse koren, maar geen enkele paste bij wat Bep (71) voor ogen had. Daarom besloot ze zelf een koor op te richten. Wie het koor ging leiden? Haar eigen zoon Dennis. Haar andere zoon Jeffrey deed de techniek. Ook man Martin zong trots mee. “Doordat we bleven praten als gezin, bleven we bestaan.”

Deel:

Samen met haar zoon Jeffrey, die inmiddels bij het koor als koorleider en zangcoach betrokken is, vertelt ze aan Eva haar verhaal. En dat verhaal begint nog voordat ze het koor Reflax oprichtte. “We hebben met ons gezin op veel verschillende koren gezeten. Gedisciplineerde koren, ingewikkeldemuziekkoren , strenge koren… Het laatste koor was een a-capellakoor. Een a-capellapopkoor was er toen niet.” Bep besluit zélf zo’n koor op te richten. “We vroegen rond in Zwijndrecht en in Hendrik-Ido-Ambacht, waar wij vandaan komen, of er mensen interesse hadden in zo’n koor.” Het idee blijkt een schot in de roos.

Herkend op straat

Jeffrey: “In het begin hadden we nog niet echt selectiecriteria of een auditie. We wilden vooral eerst een grote groep verzamelen om te kijken wat we konden bereiken.” Het gezin krijgt hulp van een dirigent en richt een gezamenlijk bestuur op. Binnen een maand hebben ze negentig leden. “Toen moesten we wel echt een ledenstop invoeren”, legt Jeffrey uit. Bep beaamt dat. “Het ging zo ontzettend snel dat we mensen op de wachtlijst moesten zetten, dat was wel moeilijk.”

In 2007 heeft het koor zijn eerste tv-optreden, in het programma Korenslag. “Ineens werden we herkend op straat”, vertelt Bep. In korte tijd maakt het gezin veel mee en oefenen ze elke avond. “Doordat we bleven praten als gezin, bleven we bestaan. Je moet het met elkaar doen – je kunt niet zomaar zeggen dat je geen zin hebt. Dat is ook weleens moeilijk geweest.” Jeffrey vult aan: “We zijn allemaal heel gepassioneerd, maar dat botst soms ook. Daar moet je uit kunnen komen.”

Familiegevoel in het DNA

Bep: “Vroeger was mijn bijnaam in het koor ‘moeder-overste’. Ik hield iedereen bij elkaar, deed het sociale stuk en de betrokkenheid. Daar zijn wij als koor ook wel sterk in.” Volgens Jeffrey is dat familiegevoel het DNA van hun koor. Maar waar het zangtalent van het gezin vandaan komt? Ze hebben geen idee. “Ik denk dat het talent van de melkboer komt”, lacht Bep.

Aan de keukentafel gaat het nog voortdurend over Reflax. Inmiddels is Bep zelf geen lid meer, maar nog steeds krijgt ze alles van het koor mee. Sinds 2018 heeft ze een ongeneeslijke vorm van kanker. Niet alleen haar gezin, maar het hele koor staat voor Bep klaar. “Wat ik in 2001 begon, krijg ik nu dubbel en dwars terug. Vanuit Reflax krijg ik bloemen, kaarten en lieve berichten.” Bep hoopt dan ook dat het koor nog lang blijft bestaan. “Dani, de vrouw van Jeffrey, heeft mijn rol als moeder-overste overgenomen. En zijn zoons zijn ook al betrokken. Mijn koor is in goede handen.”

Bep van de Vegt (71) woont samen met haar man Martin in Hendrik-Ido-Ambacht. Ze is moeder van Jeffrey (51) en Dennis (48) en oma van twee kleinzoons. Ook Jeffrey woont nog steeds in ‘Ambacht’, samen met zijn vrouw en zoons. Inmiddels is hij al tien jaar zangcoach en koorleider bij Reflax. Met het koor hebben ze onder andere meegedaan aan Korenslag (2007), Holland’s Got Talent (2022) en het EO-programma Zing!.

Geschreven door

Eva Celine Prins

--:--