Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bidden: hoe doe je dat?

Leer Jezus beter kennen door te bidden

Deze week is het de Week van Gebed. (21 - 28 januari) Meer dan de helft van de Nederlanders bidt, blijkt uit onderzoek. Het varieert van ‘elke dag bidden’ tot ‘af en toe een schietgebedje’. Vooral in spannende tijden bidden we, of bij levensgebeurtenissen als een bruiloft of een begrafenis. Bidden is dus zo gek nog niet.

Deel:

6 gebedstips

Maar wat is bidden eigenlijk? Cultuurtheoloog Frank Bosman geeft 6 tips:

  1. "Bidden is je leven in de handen leggen van iemand die groter is dan jij."
  2. Je kan op 2 manieren bidden: dankzegging en smeekbede. "Vragen of iemand weer beter wordt, is een smeekbede. En dat is heel goed om te doen."
  3. Je mag zoveel en zo vaak vragen als je zelf wil...
  4. ...maar bidden is geen garantie dat het ook gebeurt; dat moet je God niet kwalijk nemen. "Als de zieke niet beter wordt, dan moest het zo zijn."
  5. Je mag ook om hele aardse, materiele zaken bidden, zoals een nieuwe auto, baan of meer salaris.
  6. Bidden kan overal, er is geen verplichte houding. "Duimen mag ook".
Lees ook: Hoe houd je bidden vol?
Lees ook: Hoe houd je bidden vol?

Samen bidden is makkelijker

De Bijbel belooft dat God erbij is als je samenkomt met andere gelovigen om te bidden. Hoe mooi is dat? Bidden is in de Bijbel zelfs voornamelijk een publieke aangelegenheid: hardop, met anderen erbij, op geregelde momenten. Dat past natuurlijkerwijs bij veel mensen. We zijn sociale wezens en zijn gevoelig voor onze omgeving en gewoontes. Door samen te bidden leer je een ander beter kennen en wordt je eigen beeld van God verrijkt. Als je even geen woorden hebt, kan een ander voor jou bidden. Wist je dat stellen die samen bidden volgens onderzoek zelfs langer bij elkaar blijven?

Zoek je gelovigen om samen mee te bidden? Doe mee met een Alpha: tijdens tien interactieve en gezellige bijeenkomsten ga je met anderen op zoek naar wat het christelijk geloof inhoudt.

Apps voor bidden

Er bestaan zels apps om je te helpen bidden! De app Bidden Onderweg (iOS en Android, gratis) is een soort meditatieapp, die je door het gebed leidt met Bijbelteksten, muziek en reflectievragen. Je waant je in het klooster! Liever in het Engels beluisteren? Dat kan ook met de app Pray As You Go.

Inspirerende christelijke gebeden

Weet je niet wat je moet bidden? Laat je dan inspireren door gebeden van Martin Luther King en Moeder Teresa. Of bid het gebed dat Jezus aan zijn volgelingen leerde, vertaald op een eigentijdse manier in de Bijbel in Gewone Taal:

Onze Vader in de hemel, laat iedereen u eren. 
Laat uw nieuwe wereld komen. 
Laat op aarde uw wil gedaan worden, net zoals dat in de hemel gebeurt. 
Geef ons vandaag het eten dat we nodig hebben. 
En vergeef ons wat we fout gedaan hebben, 
Want wij hebben ook andere mensen hun fouten vergeven. 
Help ons om nooit tegen u te kiezen. 
En bescherm ons tegen de macht van het kwaad. 
Want u bent koning, u regeert met grote macht, voor altijd. 
Amen

(Amen betekent: zeker, zo is het)

Lees ook: Leren bidden: 3 gebeden om de dag mee te beginnen
Lees ook: Leren bidden: 3 gebeden om de dag mee te beginnen

Veelgestelde vragen over bidden

Waarom wil God dat we bidden?
Omdat Hij met jou een persoonlijke relatie wil. Je partner weet dat jij van hem of haar houdt, maar alsnog vindt hij of zij het mooi als je dat ook geregeld zegt. Zo is het ook tussen God en ons: Hij heeft ons gemaakt als mensen die kunnen leven in vrijheid en verantwoordelijkheid. En Hij wil graag dat we leven met Hem.

Wat is een goed gebed?
Bidden is je hart luchten bij God. Hem vertellen over situaties, gedachten, wensen, zorgen en vragen die je bezighouden. Je bent helemaal vrij wat je wilt vertellen en wat niet.
Bidden is onderdeel van de relatie tussen God en jou. Je mag praten met God en voor miscommunicatie hoef je nooit bang je zijn, Hij begrijpt je wel! Hij heeft beloofd dat Hij ons bidden hoort en er dan ook altijd iets mee doet (volgens de Bijbel in Matteüs 7:7).

Hoe weet je of iets werkelijk een antwoord van God is op je gebed?
Je kunt leren aanvoelen wat van God is en wat niet. Soms is Zijn antwoord overduidelijk; dan laat het je niet meer los. Een andere keer komen zijn aanwijzingen veel voorzichtiger; het blijft aftasten van je mogelijkheden en zoeken naar Gods weg. Twee manieren om te checken: bekijk of het antwoord aansluit bij de boodschap van liefde en vergeving vanuit de Bijbel. God zal zichzelf niet tegenspreken. En vraag andere christenen om je heen om wijsheid.

Beeld: Willem-Jan de Bruin

--:--