Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijbelgenootschap komt met groen leesplan

'We laten de groene draad zien in de Bijbel'

‘Van Adam en Eva tot Franciscus,’ luidt de titel van het groene Bijbelleesplan dat het Nederlands Vlaams Bijbelgenootschap begin deze maand uitbracht.

Deel:

Het plan is te volgen in de gratis ‘Mijn Bijbel’-app en belicht in dertig dagen dertig Bijbelteksten die “inspireren tot zorgzame omgang met de aarde en al wat leeft.” De lancering van ‘Van Adam en Eva tot Franciscus’ vindt plaats in de Periode voor de Schepping, die duurt van 1 september tot 4 oktober, Dierendag.

“Met deze Bijbelse meditaties laten we de ‘groene draad’ zien die je in de Bijbel kunt vinden,” zegt directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands Bijbelgenootschap. “Je merkt dat de Bijbel mensen oproept tot zorgvuldige, respectvolle omgang met al het geschapene.” De meditaties bespreken bekende teksten als Genesis 1 en Psalm 8, maar ook minder bekende Bijbelpassages. Buitenwerf: “Mij trof in het leesplan bijvoorbeeld de manier waarop het boek Spreuken de schepping voorstelt – als een product van Gods wijsheid, waarin en waarvan wij leerling kunnen zijn.”

Instappen op elk moment

Schrijvers van het leesplan zijn de protestantse theoloog Trees van Montfoort, auteur van het boek Groene Theologie (2019); de franciscaan Krijn Pansters, die dit jaar het boek Duurzame duurzaamheid. Ecologische bekering en betrokkenheid publiceerde; en Jannica de Prenter, protestants predikant te Brugge, die ook een publicatie over ‘ecologische bekering’ op haar naam heeft staan. 
‘Van Adam en Eva tot Franciscus’ is te volgen via de gratis app ‘Mijn Bijbel’, in het menu Leesplannen. Instappen kan op elk moment. Voor elke dag staat er een korte overdenking bij het Bijbelgedeelte klaar, met een korte vraag.

‘Eén grote kringloop’

Ook het apocriefe boek Sirach, Joodse wijsheidsliteratuur die tot de katholieke canon wordt gerekend, komt een keer voorbij in het leesplan. Het boek heeft veel aandacht voor hoe God de schepping heeft geformeerd, legt Jannica de Prenter uit. “Het leven op aarde is één grote kringloop, waar alles wat leeft gemaakt is om elkaar te bevestigen.”
Het NBG meldt dat christelijke bezinningsorganisaties positief reageren op dit nieuwe initiatief. Coördinator Annemarthe Westerbeek van Micha Nederland noemt het “een mooie aanvulling op bestaand materiaal. Vanuit de verwondering over de schoonheid van de schepping stelt dit leesplan je prikkelende vragen om over na te denken en mee aan de slag te gaan.”

--:--