Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijbelpodcast 'Eerst dit' is een groot succes

‘Een podcast maken is als shorttracken’

Na een jaar heeft de Bijbelpodcast 'Eerst dit' bijna 50.000 abonnees op WhatsApp. De makers, de Evangelische Omroep en de missionaire organisatie IZB, hadden dit niet verwacht. EO-redacteur Wilfred van Rijn: “We zijn ontzettend dankbaar.”

Deel:

De podcast is gericht op de drukke twintig- tot veertigjarigen en biedt in zeven minuten een Bijbellezing, overdenking en gebed. Het team van vijf sprekers bestaat uit Kees van Ekris, Dirk de Bree, Jan Maarten Goedhart, Hanneke Ouwerkerk en Jeannette Westerkamp. Zij blikken met elkaar terug op het afgelopen jaar. 

Dichtbij de luisteraar

Kees van Ekris focust zich bij het maken van een podcast op de drukke dertiger die zijn kind net op school heeft gebracht en in de trein zit op weg naar zijn werk. “Die krijgt zeven minuten om even te resetten voor de hectische dag.” Jan Maarten Goedhart: “Je moet je voorstellen dat je de luisteraar via hun oortjes toespreekt. Op de een of andere manier heb ik daarom het gevoel dat ik veel dichter bij de luisteraar kom dan bij de hoorders van mijn zondagse preek. En dat terwijl ik de luisteraars helemaal niet ken.” 

Podcast of preek?

Dirk de Bree heeft zijn podcast weleens uitgebreid naar een preek. “Door podcasts te maken, leerde ik om meer focus aan te brengen in mijn preek.” Zijn gemeenteleden reageren enthousiast: “Soms word ik na de dienst bedankt voor de preek én voor de podcast. Een andere keer vroeg iemand mij of ik mijn preken nu misschien ook in vier minuten kan houden.” Hanneke Ouwerkerk vindt dat dat niet kan: “In een paar minuten kun je nooit de verschillende lagen aanbrengen die je in een preek wel kwijt kunt. Podcasts zijn vluchtiger dan preken, maar ze bieden wel de ruimte om te mijmeren.” 

Kees van Ekris vertelt dat hij moest leren een grote preek niet in zeven minuten te proppen. “De voorbeelden kunnen niet te lang zijn en de exegetische vondsten moeten origineel zijn. Een podcast maken is als shorttracken: het langebaanschaatsen vraagt conditie en beheersing, bij shorttracken zet je je ijzers iets anders onder de schoen en schaats je sneller en gewaagder.” 

God mag weer

Uit een enquête onder de luisteraars blijkt dat de podcasts worden beluisterd door de volle breedte van de kerk. Redacteur Wilfred van Rijn: “Luisteraars vertellen dat ze door Eerst dit iedere dag weer naar de Bijbel luisteren. Noem het een nieuwe vorm van stille tijd.” Jeannette Westerkamp voelt zich bemoedigd door het succes van de podcast: “Zie je, de Bijbel leeft wél. God mag weer in Nederland!” 

Podcast 'Eerst dit' vernieuwt

Door veranderingen bij het medium WhatsApp is het straks niet meer mogelijk de podcast via WhatsApp naar abonnees te sturen. Vandaar dat er een Eerst dit- app is ontwikkeld met allerlei mogelijkheden, zoals teksten en sprekers terugzoeken in een archief. Michaël Boon van de IZB: “We hopen dat de podcast zo geïntegreerd is in het leven van onze luisteraars dat ze de app zullen installeren.” De Eerst dit-app is in de appstore beschikbaar voor Android en iOS.
De ontwikkelingen zijn in volle gang: binnenkort zijn er nieuwe stemmen te horen bij Eerst dit. Ook experimenteren de EO en de IZB met een Bijbelpodcast voor tieners en zijn er plannen voor laagdrempelige podcasts waarmee luisteraars mensen uit hun netwerk kunnen laten kennismaken met het christelijk geloof. 

Tekst: Aliene Boele

--:--