Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijzondere familieband: 'Mijn broer Koen brengt licht in het leven van anderen'

Eline's broer heeft een motorische beperking en autisme

Koen (16) en Eline (23) zijn broer en zus en groeien op in een gezin met vier kinderen. Koen heeft een beperking en dat maakt hun sterke band nog specialer: ''We leren van elkaar om verder te kijken dan alleen naar jezelf.''

Deel:

Met drie oudere zussen boven zich is Koen thuis de jongste. Eline: “Eigenlijk heeft Koen vier moeders: één echte en drie zussen.” Omdat Koen autisme en daarnaast een motorische beperking heeft, zijn veel dingen voor hem een uitdaging. Koen: “Iedereen heeft wel iets waar hij moeite mee heeft. Ik vind het soms lastig om recht te lopen en ik heb autisme, waardoor ik erg aan veranderingen moet wennen.” Snelle veranderingen vond Koen altijd al ingewikkeld. Eline: “Als baby huilde Koen veel en was hij snel overprikkeld. Ik moest daarmee leren omgaan. Onze ouders wilden ons zo normaal mogelijk opvoeden. Ik heb me nooit te veel aangepast aan Koen. Veranderingen horen erbij, ook al zijn die voor hem wel veel definitiever dan voor ons.”

Onverwachte verandering

Toen Eline onverwacht zwanger raakte, vroeg dat veel van Koen. Eline: “Door mijn zwangerschap kwam ik weer tijdelijk met Koen in één huis te wonen. Dat was voor hem al ingewikkeld, maar het was nog moeilijker om te begrijpen dat er een baby in mijn buik zat. Toch heb ik dat als een fijne periode ervaren waarin Koen en ik naar elkaar toe trokken.” Toen Julius eenmaal geboren was, moest Koen erg wennen aan het feit dat de baby niet meer in de buik zat. Koen: “Nu ik eraan gewend ben, vind ik het heel leuk om oom te zijn. Ik speel graag met mijn neefje, maar vind het wel jammer dat ze niet zo dichtbij wonen. Door mijn beperking kan ik er niet zomaar heen.” Eline: “Gelukkig zien we elkaar bijna elke week. Die momenten vinden we allebei heel leuk.” Koen: “Ik kan het gelukkig ook goed met mijn zwager vinden. Hij komt helemaal uit Friesland. Dat maak je ook niet elke dag mee, haha!''

Koen brengt echt licht in het leven van anderen

Koen is een vrolijke jongen en kan goed grappen maken. Koen: “Ik vind het leuk om mensen aan het lachen te maken. De grappen komen vaak vanzelf.” Eline: “Ik geniet erg van Koens humor. Hij kan goed relativeren en is heel nuchter. Koen brengt echt licht in het leven van anderen.” Koen geniet er ook van om bij Eline te zijn. “Eline is erg vriendelijk. Ik vind het heel leuk om met haar en Julius naar de kinderboerderij te gaan.”

Omzien naar elkaar

Toch is het niet altijd koek en ei tussen de twee. Koen: “Ik vind het lastig als Eline plotseling langskomt. Op zondagmiddag ben ik bijvoorbeeld vaak druk bezig met de radio, omdat ik later zelf ook bij de radio wil. Als Eline dan ineens iets met me wil doen, vind ik dat vervelend.” Eline: “Koen is aan de andere kant helemaal niet goed in haasten. Hoe meer stress ik heb, hoe langzamer Koen wordt. Veel dingen duren daardoor langer. Koen leert me om geduldig te zijn en de ander te willen begrijpen. Je kunt ongelofelijk veel leren van mensen die net iets anders zijn dan de gemiddelde mens.” Koen: “Het is lastig dat ik een ander hoofd heb dan mijn zus, maar het gaat beter nu ik meer in de gaten heb hoe mijn hoofd werkt. Als iedereen naar elkaar om leert kijken, wordt het hele gezin er fijner van!”

Lees ook: Trudy’s broertje Bas is meervoudig gehandicapt en heeft veel zorg nodig. Door zijn kwetsbaarheid ontstaan er vaak spannende situaties, maar Trudy is dankbaar voor elke dag die ze met Bas kan beleven.

Geschreven door

Ruth Blankesteijn-Petri

--:--