Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijzondere kersttradities: van beschrijfbare tafelkleden tot stamppot boerenkool

Weer eens wat anders dan gourmetten of een foute kersttrui

Veel families houden er wel een of andere kersttraditie op na. Deze Eva-vrouwen vertellen over hun bijzondere kersttradities. Weer eens wat anders dan gourmetten of een foute kersttrui. Lees alles over toneelstukken, speciale cadeautjes, versieringen en eetgewoontes.

Deel:

Petra

Ik hang elk jaar het kleine rode doosje van mijn oma op. Zij maakte het van een medicijndoosje toen ze vlak na de oorlog geen geld had voor kerstversiering.

Willy

Wij hebben een wit tafelkleed waarop we elke kerst wat opschrijven. We zijn met vijf begonnen. Het zouden er nu vijftien zijn, maar corona gooide ook hier roet in het eten.

Met het hele gezin

Mirjam

Ieder jaar als we bij mijn ouders zijn met mijn drie zussen en hun gezinnen, spelen de (klein)kinderen het kerstverhaal na. Dit deden wij vroeger al toen ik zelf kind was. Mijn moeder heeft verkleedkleren gemaakt van Jozef, Maria, de engel, de herders en de wijzen. En elk jaar mag het jongste kleinkind (de afgelopen jaren een baby neefje of nichtje) Jezus in de kribbe zijn. Terwijl oma (mama) het kerstverhaal uit haar hoofd vertelt, speelt iedereen zijn rol. Mijn jongste zoon vroeg een poosje terug al: “wil je aan oma vragen of ik met kerst het schaapje mag zijn als we dat verhaal gaan spelen?” Ik denk dat we dit nu al ruim dertig jaar zo doen. Wij vroeger als kinderen al en dus inmiddels met de kleinkinderen!

Links staat Mirjam zelf in 1989, en rechts haar eigen kroost in 2018.
Links staat Mirjam zelf in 1989, en rechts haar eigen kroost in 2018.

Lian

Al meer dan 25 jaar verschijnt rond kerst ons familieblad. Hierin schrijven familieleden over hun gebeurtenissen in het afgelopen jaar. Veel neven en nichten doen mee. Altijd leuk om te lezen en zo blijven we op de hoogte van de nieuwtjes in onze grote familie!

Désiré

Met kerst leggen we de matrassen van de kinderen beneden in de woonkamer bij de kerstboom en mogen ze daar ‘s nachts slapen. Dit is een traditie die wij nu zo'n zeven á acht jaar hebben en die blijft. Onze dochters zijn 6, 12 en 14. Ze vinden het geweldig.

Anneke

Mijn moeder is heel lang geleden begonnen met de kinderen (6) te wekken met de kerstklokken, die toen, volgens mij, op de radio waren te horen. Later werd dat overgenomen door een LP. Ik heb die traditie overgenomen en wekte onze kinderen (3) met de kerstklokken, eerst een LP, later overgezet op een CD. Onze dochter wekt nu haar kinderen (2) met dezelfde CD. Hoe mooi is zo’n traditie! Daarna volgt het kerstontbijt.

Kerstcadeautjes

Linda

Onze traditie is om een mini-kerstbal in de vorm van een augurkje in de kerstboom te verstoppen. Degene die op kerstmorgen als eerste The Christmas Pickle vindt, ontvangt een cadeau. Superleuke, volgens mij Engelse, traditie. En of we nu in Nederland of Polen zijn, de kerstnachtdienst bijwonen is een traditie!

Willemien

Mijn ouders gaven ons ieder jaar op Eerste Kerstdag een nieuw leesboek op ons ontbijtbord cadeau. Alle tien kinderen een zorgvuldig uitgezocht boek. Een lieve tante van mij deed dat ook als zij kerst bij ons vierde. Wij doen het nu bij onze vijf kinderen ook, al twintig jaar. Echt een heel fijne traditie! En lekker lezen daarna.

Babke

Onze kids krijgen vanaf hun geboorte elk jaar een nieuwe kerstbal. Toen ze klein waren, zocht ik ze uit, maar nu mogen ze er zelf elk jaar één uitkiezen. Hieraan hang ik een lintje met hun naam en het betreffende jaartal erop. Onze dochter kan binnen drie minuten kiezen, onze zoon daarentegen maakt er een middag vullend programma van in het tuincentrum. Nu hangt de boom vol elfjes, vossen, fantasiefiguren en andere kleurrijke hangers. En als ze later uit huis gaan, krijgen ze alles mee om in hun eigen boom te hangen.

Bijzondere eetgewoontes

Annemiek

Wij ontbijten met cola en kerstkransjes op Tweede Kerstdag.

Anton en Marian

Wij eten op Eerste Kerstdag altijd stamppot boerenkool met worst en spekjes.

Elsbeth

Wij eten al jaren op één van de kerstdagen (welke dag wisselt doordat ik meestal met Kerstmis werk) Chinees. Ooit ontstaan doordat de kinderen en mijn man zo klierig en chagrijnig waren dat ik geen zin meer had om te koken, maar nu een zeer gewaardeerde traditie!

Marloes

We zijn er twee jaar geleden mee begonnen om bij het kerstontbijt ook beschuit met muisjes op tafel te zetten. Om de geboorte van Jezus te vieren.

Nog meer inspiratie voor de kerstdagen nodig? Dit zijn Eva’s favoriete feelgood kerstfilms.

Geschreven door

Anne-Renske Griffioen

--:--