Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bikinistress? Dit doe je eraan!

Blog van christentherapeut Carianne Ros

Het wordt deze week flink warm. Als je je bikini nog niet uit de kast gehaald had, dan wordt het nu toch echt hoog tijd. Alleen… wat als je bikinistress hebt? Oftewel: wanneer je in de spiegel kijkt en niets anders ziet dan het teveel aan vet, blauwe aderen of striae, waardoor je je niet buiten je slaapkamer durft te vertonen?

Deel:

Tijd voor actie!

Je denken bepaalt je gevoel en gedrag

Jij bent gewoon zoals je bent, en dat is goed. Bikinistress krijg je pas wanneer je oordeelt over jezelf of wanneer je het gevoel hebt dat anderen over jou oordelen en jij je dat aantrekt. Die gedachten triggeren een slecht zelfbeeld, door een slecht zelfbeeld ga je weer over jezelf oordelen, en zo kom je in een negatieve spiraal terecht. Als je een negatief zelfbeeld hebt, heb je ook negatieve gedachten over jezelf, waardoor je alles door een vergrootglas bekijkt. Vaak komt dit door overdreven verwachtingen die je van jezelf hebt en heeft dit niets te maken met realistisch naar jezelf kijken.

Dus: neem je gedachten eens onder de loep, want je gedachten beïnvloeden je gevoelens en vanuit je gevoelens bepaal je (onbewust) je gedrag. Hoe denk je over jezelf? Hoe praat je over jezelf als je in gezelschap bent? Is dit positief of negatief? Is het bemoedigend of klagend? Vergelijk jij jezelf met anderen? En denk je positief over de mensen om je heen, of ben je ook hen voortdurend aan het beoordelen?

Heb goede gedachten, en het zal zowel je gevoelens over jezelf en anderen positief veranderen, als je gedrag positief beïnvloeden. Want als jij positief denkt over jezelf, is het zo veel makkelijker om goed voor jezelf te zorgen en om die dingen te doen die goed zijn voor jouw geest, ziel en lichaam!

Lees ook: Killerbody
Lees ook: Killerbody

Denkpatronen doorbreken

God, jouw Schepper, heeft altijd mooie gedachten over jou. En het allerbelangrijkste wat je moet leren, is om naar jezelf te kijken door Gods ogen, niet door de ogen van andere mensen. Want wanneer je leert kijken door Gods ogen, leer je van jezelf te houden met alles erop en eraan, zelfs met overgewicht en die sinaasappelhuid. En ja, jouw lichaam is inderdaad minder strak of egaal dan het huidje van een 15-jarige. Maar moet jij nog steeds zo’n lijf hebben? Voor wie of wat eigenlijk? Wat levert het je op als je alleen maar bezig bent met jezelf of met hoe anderen – mogelijk – kijken naar jouw lichaam? En dan nog: ook die mooie 15-jarige kan bikinistress hebben, wanneer ze door een negatieve bril naar zichzelf kijkt.

Leer naar jezelf te kijken zoals God dat doet. Hij kijkt naar jou als Zijn geliefde, je bent Zijn prachtige bruid. Hoe kijk jij naar je geliefden? Door een roze bril toch? Zelfs de eigenaardigheden vind je mooi aan de ander, want het maakt hem of haar uniek en bijzonder. Je geliefde hoeft geen perfect model te zijn; dat is helemaal niet belangrijk. Dus: bid dat God je ogen opent voor Zijn liefde voor jou, zodat jij ook naar jezelf kunt kijken vanuit een liefdesbril.

Goed voor jezelf zorgen

Ja, er zijn van die momenten waarop je weet: ‘Ik moet nu echt gaan sporten en de taartjes laten staan, want dit gaat niet goed met mijn lichaam…’ Dát is dan het moment waarop je actie zult (moeten) ondernemen. Niet omdat je negatief naar jezelf kijkt, maar juist omdat je van jezelf houdt en dus goed voor jezelf wilt zorgen. En weet je wat het mooie is van goed voor jezelf zorgen? Je wordt er blij van en het geeft je moed en energie om de juiste (gezonde) keuzes te maken! Een positieve spiraal dus.

Nog één ding: weet je wat ook echt goed helpt tegen bikinistress? Bewust ánderen liefhebben. Want wanneer jij jouw liefde geeft aan de mensen om je heen, kun je niet tegelijkertijd bezig zijn met negatief navelstaren!

Geschreven door

Carianne Ros

--:--