Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Binnenkort zeldzame superbloedwolfmaan te zien

'Dit is geen onderdeel voor een sluitend eindtijdscenario’

In de nacht van zondag 20 op maandag 21 januari 2019 gaat zich volgens NASA ‘een van de mooiste shows’ in de ruimte afspelen. Drie bijzondere gebeurtenissen vinden dan gelijktijdig plaats: een bloedmaan, een supermaan en een wolfmaan. Deze combinatie vormt een zeldzaam natuurverschijnsel: de ‘superbloedwolfmaan’.

Deel:

In de nacht van 20 op 21 januari staat de volle maan heel dicht bij de aarde. De maan lijkt daardoor groter en feller dan normaal. Dit noemen we een supermaan. Daarnaast vindt op de vroege ochtend van 21 januari een totale maansverduistering plaats.  Als de maan dan precies in de schaduw van de aarde staat, buigt de aarde al het licht van de zon af. Behalve het licht uit het rode spectrum. Dit rode licht valt dan op de maan, en deze wordt rood en donkerder. Dat noemen we een bloedmaan. Vroeger kreeg elke volle maan een naam, de eerste van het jaar werd ‘wolfmaan’ genoemd. Vandaar dat er straks dus een superbloedwolfmaan te zien is.

'Superbloedwolfmaan is heilig teken'

Volgens de Amerikaanse dominee Mark Biltz moeten we als christenen deze bloedmanen zien als ‘heilige tekens’. Biltz legde al eerder verband tussen de stand van hemellichamen en gebeurtenissen in de geschiedenis. “De maansverduistering is deze maand precies op de dag van de inauguratie van president Trump in 2017,” vertelt Biltz aan Breakingisraelnews.com. “Tijdens de inauguratie op 20 januari 2017 was Trump exact 70 jaar, zeven maanden en zeven dagen oud. Is dat toeval?”

Lees ook: Zeldzaam natuurverschijnsel op komst: blauwe superbloedmaan
Lees ook: Zeldzaam natuurverschijnsel op komst: blauwe superbloedmaan

Opvallend

Maar Blitz ziet meer patronen. “In 2014 en 2015 waren er bloedmanen te zien tijdens joodse feestdagen. En ook deze superbloedwolfmaan van 2019 valt samen met een joodse feestdag, namelijk Tu B’Shevat (Nieuwjaar voor de bomen). Vorig jaar was de superbloedmaan tijdens Tu B’Shevat te zien in het Midden-Oosten en dit jaar is de maan te zien in Amerika. Zo vaak achter elkaar een superbloedmaan op een joodse feestdag is zeer opvallend en niet meer toevallig.”

Sciencefiction

Dominee W.J.J. Glashouwer is voorzichtig met dit soort conclusies. “Er zijn zonder twijfel veel ‘tekenen van de tijden’. Signalen en waarschuwingen van de Here dat er iets belangrijks gaat gebeuren. In Zijn rede over de eindtijd noemt de Here Jezus ‘tekenen aan zon, maan en sterren’ (Lucas 21:25). De laatste tijd krijgen de bloedmanen nogal wat publiciteit. Maar we moeten zeer uitkijken met allerlei ‘eschatologische sciencefiction’. De bloedmaan – de maansverduistering – is een natuurlijk fenomeen dat zich gewoon op gezette tijden voordoet.”

Lees ook: Duizenden Zweden dragen geïmplanteerde microchip – teken van de eindtijd?
Lees ook: Duizenden Zweden dragen geïmplanteerde microchip – teken van de eindtijd?

Eindtijdschema's

Sommige eindtijdgelovigen hebben complete eindtijdschema’s opgesteld – vaak uitgebreid ondersteund door Bijbelteksten – terwijl anderen op basis van dezelfde teksten weer een totaal andere eindtijdvisie hebben. “Zo’n enorm gegeven als de eindtijd is moeilijk of zelfs onmogelijk te vangen in een schema,” vervolgt Glashouwer. “Maar dat is ook niet erg. Als God had gewild dat we precies zouden weten hoe het zat en wij elke wereldschokkende gebeurtenis van ons eindtijdlijstje konden afvinken, had Hij in Zijn Woord wel een precies overzicht gegeven. Er wordt in de Bijbel nu eenmaal geen sluitend eindtijdscenario gegeven en dat is misschien maar goed ook.”

Waakzaam

“Aan de andere kant is er het gevaar om er dan maar schouderophalend over te doen,” besluit ds. Glashouwer. “Jezus waarschuwt ons daarvoor, door te zeggen dat we waakzaam moeten zijn (Mattheüs 24:42). Dat is een advies dat we niet kunnen negeren: we moeten waakzaam zijn, onze ogen en oren openhouden, maar vooral uitzien naar de wederkomst van de Here Jezus.”

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--