Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Tijdens de begrafenis van Tarif zongen we het lied Total praise’

Black-gospelkoor G-Roots moest onverwachts afscheid nemen van een koorlid

Jennefer Zichem (42) is leidster van G-Roots, een black-gospelkoor. Het koor - dat was te horen in Eva’s Muzikale Theatervoorstelling ‘Amazing Grace’ - bestaat uit een hechte vriendengroep die de liefde voor muziek met elkaar deelt. In oktober 2019 wordt het koor opgeschrikt door het onverwachtse overlijden van koorlid Tarif Heljanan.

Deel:

Jennefer: “Ik zing al mijn hele leven. Vanaf mijn achtste jaar zat ik bij de Ridderkerkse kinderkoren van Jennifer van den Hoek. We traden met het koor regelmatig op tijdens EO-evenementen. Ik heb ook nog heel even bij het tienerkoor gezeten, maar toen de pubertijd zijn intrede deed ben ik gestopt. Ik vroeg me af of het wel stoer was.”

Zingen is echt mijn passie

“Wel bleef muziek een onderdeel van mijn leven. Ik ging ook regelmatig naar Ronduit Praise in Ahoy, dat vond ik superleuk. Toen ik 18 werd, kwam ik via Edith Casteleyn in aanraking met black gospel. Dat vond ik direct echt te gek, helemaal mijn ding. Ik was best verlegen, maar ben door een paar vriendinnen bij een van Ediths workshops terecht gekomen. ‘Zij kan goed zingen’, zeiden ze. Edith zag iets in mij en heeft mij onder haar hoede genomen. Gelukkig, want ik geniet enorm van zingen, het is echt mijn passie!

In het gospelwereldje leerde ik twee zangeressen kennen waarmee ik in 2002 een trio vormde; het begin van G-Roots. Langzamerhand kregen we steeds meer aanvragen en hadden we meer leden nodig. Die vroegen we altijd uit ons netwerk. Dat heeft ervoor gezorgd dat G-Roots een hechte vriendenclub is. De kern wordt al jarenlang gevormd door twaalf leden. Daarnaast hebben we een aantal vaste invallers, die bijspringen als we voor een optreden gevraagd worden waar een groot koor nodig is.”

Van Guus Meeuwis tot jeugddiensten

“We hebben heel verschillende optredens. Van concerten met Guus Meeuwis tot jeugddiensten in een kerk. Ik heb niet echt een voorkeur voor bepaalde optredens, alles heeft zijn eigen charme. Alhoewel, we zingen best regelmatig op begrafenissen. Dat vind ik heel mooi om te doen. We worden dan vaak gevraagd om het lievelingslied van de overledene te zingen. Achteraf krijgen we vaak te horen dat we zo’n grote troost zijn geweest. Het is bijzonder om in zo’n groot verdriet een mooie toevoeging te mogen zijn.”

Bij elkaar zitten en huilen is het enige dat je dan kan doen

“Afgelopen jaar zongen we helaas ook op de begrafenis van een van onze koorleden; Tarif Heljanan. Hij overleed op slechts 47-jarige leeftijd. Tarif was de spil van de groep. Hij was zo’n positief persoon. Ook was hij onze choreograaf, hij zei altijd: ‘we moeten bewegen, kijk naar je uitstraling!’ Hij was een echte performer. De laatste jaren kwakkelde hij met zijn gezondheid. Allerlei kwaaltjes, ziekenhuis in, ziekenhuis uit, maar niets ernstigs. Tot hij op 3 oktober 2019 geheel onverwachts overleed. Ik had hem de dag voor zijn overlijden nog geappt dat ik in het ziekenhuis op bezoek zou komen en of ik nog iets voor hem moest meenemen. Toen ik de volgende dag in het ziekenhuis kwam, hoorde ik dat hij snel achteruit ging en was ik er onverwachts bij toen hij overleed. We zijn met G-Roots een dag later bij elkaar gekomen. Bij elkaar zitten en veel huilen is het enige dat je kan doen.“

Total praise

“Tarif was een bekende achtergrondzanger en trad met veel bekende artiesten op. Zijn begrafenis was dan ook heel drukbezocht. In de kerk konden 800 mensen en op beide dagen – de eerste dag was een Molukse dienst, de tweede dag een gospeldienst – zat de kerk vol. New Gospel Sensation, Berget Lewis en Trijntje Oosterhuis zongen. En ook wij traden op. In eerste instantie wilden we een opgewekt lied zingen, want zo was Tarif. Uiteindelijk hebben we toch besloten om ‘Total praise’ te zingen. Het was een prachtige dankdienst voor het leven van Tarif.”

Black gospel is beleven, dus ons verdriet maakte het optreden alleen maar mooier

“In de periode dat Tarif overleed hadden we het druk. Op een gegeven moment moesten we beslissen wat we zouden doen. In eerste instantie hadden we helemaal geen zin om te zingen en op te treden, maar Tarif zou gezegd hebben: ‘Joh, doe niet zo dramatisch, ga gewoon lekker door’. Hij was een enorm positief iemand. Dat heeft ons erdoor gesleept. Al moesten we soms wel even een knop omzetten om te kunnen zingen. Dat verschilde per optreden, als we in een kerk zongen, voelden we ons vrij om gewoon te vertellen wat er speelde. Black gospel is beleven, dus ons verdriet maakte het optreden dan alleen maar mooier. We zongen vaak ‘You’ve got a friend’. Dan vertelden we over het verlies van onze vriend en waar we onze kracht vandaan halen, dat er één Vriend is die je echt kan troosten.” 

G-Roots in Amazing Grace

“Een maand na Tarifs overlijden was de eerste uitvoering van Eva’s Muzikale Theatervoorstelling ‘Amazing Grace’ tijdens Eva's Vriendinnenweekenden, waar zes leden van G-Roots aan meedoen. Tarif zou daar ook bij zijn. Bianca Cooper van Eva zei dat ze het heel goed kon begrijpen als we zouden afzeggen. Maar het was zo’n mooie voorstelling dat we het toch graag wilden doen. De bekende acteurs die acteren en zingen in combinatie met de black gospel van het koor is echt heel mooi. 

Iedereen kent het lied ‘Amazing Grace’ wel, maar juist doordat het zo bekend is, luister je vaak niet écht naar de tekst: ‘Amazing Grace, how sweet the sound, that saved a wretch like me’. Tijdens de voorstelling word je stilgezet bij de tekst. Je mag uitkijken naar het licht dat God ons biedt. Hoe mooi is dat?!”

Lees ook: Amazing Grace volgens de acteurs uit de voorstelling

Foto: Etienne HesselsEigenwijze evenementen

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--