Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Brazilië: een hele week Pasen vieren

Een week lang pasen vieren, voor Nederlanders moeilijk voor te stellen. Maar voor Brazilië, het grootste katholieke land, heel normaal. Van palmzondag tot paaszondag vieren zij de Goede Week, ook wel Semana Santa genoemd.

Deel:

Het grootste verschil met de Nederlandse paasviering is toch wel de grootsheid. In Brazilië zitten de kerken elke dag bomvol. Op palmzondag gaan de mensen zingend de straat op met palmtakken en volgen de priester naar de kerk, waar de viering wordt voortgezet. Ze hechten in Brazilië veel waarde aan de viering van Semana Santa, want als je het niet viert dan negeer je eigenlijk waar je geloof voor staat.

Tot woensdag zijn er elke dag lezingen in de kerk over de boodschap van Jezus. De dagen daarna is er Missa dos Santos Óleos, waarbij de bezoekers gezegend worden met de drie oliën van het dopen, het vormsel en van de gezondheid. Alle pastoren van de kerk komen dan bij elkaar en vernieuwen hun belofte aan God. De bezoekers worden gezalfd met de oliën en krijgen van iedere olie een klein fles je mee naar huis.

Daarnaast is er de Missa do Lava-pés, dit is de voetwassing voor het laatste avondmaal. Hierbij wast de bisschop de voeten van de priesters van de kerkgemeenschap. Vrijdag staat de kerkviering in het teken van kruisiging van Jezus Christus en zaterdag is de paasceremonie. Tijdens Semana Santa willen de Braziliaanse katholieken rein leven. Daarom eten ze geen vlees en doen ze aan seksuele onthouding.

Semana Santa wordt per regio en provincie verschillend gevierd.

 

Foto: ANP

--:--