Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Break Free' over Sascha: 'Ik rouw om mijn zusje, niet om een MH17-slachtoffer'

Dinsdag 16 juli, 21.15 uur, NPO 3

Deel:

Op 17 juli 2014 stapt Sascha Meijer (24) met haar vriend Tim in het vliegtuig, op weg naar een vakantie in Indonesië. Helaas komt vlucht MH17 daar nooit aan. In Break Free (BNNVARA) vliegt haar zus Fieke, samen met Sascha's goede vriendin Tessa, naar Sascha's bestemming. "Een mooier eerbetoon had ik mijn zusje niet kunnen brengen."

Deze aflevering van Break Free is een eerbetoon aan Sascha, die groots en meeslepend wil leven, maar ook heel idealistisch in het leven staat. Nadat ze twee keer tevergeefs auditie heeft gedaan bij de toneelschool, stort ze zich met evenveel passie op de journalistiek. Terwijl Sascha nog bezig is met afstuderen, stopt ze veel energie in programma's als Jojanneke in de prostitutie. In deze EO-docuserie wordt de uitbuiting van vrouwen in de seksindustrie aan de kaak gesteld. Met veel inzet verdiept Sascha zich steeds weer in zulke maatschappelijke kwesties, die ze maar moeilijk kan loslaten. Haar gedrevenheid eist zijn tol en in juli 2014 is ze echt even aan vakantie toe. Samen met haar vriend Tim stapt ze op het vliegtuig naar Indonesië. Maar daar zal het stel nooit aankomen.

Onze herinneringen aan Sascha vullen elkaar tijdens onze reis in 'Break Free' mooi aan

"Tessa was Sascha's goede vriendin, die ik ook regelmatig ontmoette," vertelt Sascha's zus Fieke. "We hadden altijd al een goede klik en na Sascha's overlijden zijn we naar elkaar toegegroeid." Hun herinneringen aan Sascha vullen elkaar mooi aan, blijkt als Fieke met Tessa samen door Indonesië reist. "Mijn zusje had veel humor, had haar 'maniertjes' en was gevat. Daarbij hadden Tessa en ik elk onze eigen humor met haar. Onderweg hebben we in elkaar veel van Sascha herkend; ook daarin leeft Sascha voort." 

Het is een uitzending met veel verdriet, maar ook met dankbaarheid en jullie lachen ook veel. Hoe voelde het om deze reis te maken? 
Fieke: "Als ik naar deze uitzending kijk, moet ik soms heel erg lachen. De aflevering is een mooie mix geworden van verdriet en lol. Daarom wilde ik er graag aan meewerken, omdat het om de persoon van Sascha ging, zoals ze was, en niet zozeer om het drama."

Lees ook: ‘Ik mis je’: Piloot Dick vloog de lichamen van MH17 terug
Lees ook: ‘Ik mis je’: Piloot Dick vloog de lichamen van MH17 terug

'Sascha stapte uit haar comfortzone'

"Sascha wilde alles uit het leven halen," vervolgt Fieke, "en was steeds bereid daarvoor uit haar comfortzone te stappen. Ondanks haar vliegangst vloog ze de hele wereld over. Ze stopte daarnaast veel tijd in haar familie en vrienden, voor wie ze echt iets wilde betekenen. En in haar journalistieke werk ging ze nooit voor het snelle werk, maar voor diepte en achtergronden."

Typeert dat haar, dat ze ondanks haar vliegangst veel van de wereld wilde zien, en dus toch steeds weer in het vliegtuig stapte?
"Sascha was veel avontuurlijker dan ik. Dat heb ik altijd in haar bewonderd. Mopperend en scheldend, desnoods gedrogeerd met kalmeringsmiddelen, ging ze steeds weer aan boord van een vliegtuig. Dat was heel dapper, dat ze voor haar dromen haar angst opzij kon zetten." 

'Blij dat ze op reis ging'

Als grote zus maakte Fieke zich soms zorgen tijdens de vele reizen die Sascha ondernam. "Ook al was ze allang twee koppen groter dan ik en wist ik dat ze niet in zeven sloten tegelijk liep, toch dacht ik altijd: pas goed op jezelf. Dat hoort er een beetje bij, denk ik, doordat ze jonger was dan ik. Maar deze keer was ik vooral blij dat ze op reis ging, omdat ze er zo aan toe was. Ik was er voor het eerst tamelijk relaxt onder dat ze zo'n lange reis ging maken."

Juist over deze reis van Sascha maakte ik me eens geen zorgen; het zou wel goedkomen

"Bovendien ging ze samen met haar vriend Tim, met wie ze een mooi stel vormde. Ik vind het nog steeds jammer dat ik hem niet beter heb leren kennen," zegt Fieke. "Hij was een heel lieve, betrokken jongen, die een goede invloed op haar had – en zij op hem. Samen gingen ze op reis en ik was er helemaal gerust op dat het wel goed zou komen."

Dankbaar

"Er is veel collectieve rouw geweest. Dat is het vreemde wanneer je omkomt als slachtoffer van zo'n ramp. Ik rouw niet om MH17-slachtoffer Sascha Meijer, maar om mijn zusje dat er niet meer is. Daarom ben ik blij dat deze aflevering van Break Free over haar gaat, en niet over de ramp." 

Wat heeft jullie reis in 'Break Free' veranderd?
"Ik heb haar naam zo vaak in één adem met die rampvlucht horen noemen, maar de manier waarop ze is overleden, zegt niets over haar als mens. Ze was zo bijzonder, dat ze niet vergeten mag worden."

De manier waarop Sascha is overleden, zegt niets over haar als mens

"Door deze mooie reis heb ik weer gevoeld dat ze niet weg is," beseft Fieke. "Sascha, die vaak zei dat ze een keer een reis met mij wilde maken, wist zeker dat ik dat ook een fantastische ervaring zou vinden. Het is er alleen niet meer van gekomen, maar dat ik nu toch – voor haar – deze reis heb gemaakt... een mooier eerbetoon had ik haar niet kunnen brengen." 

5 jaar na MH17: 'Break Free' over Sascha Meijer

Er is vijf jaar verstreken sinds de ramp met vlucht MH17. In dit seizoen van de serie Break Free reizen nabestaanden in het voetspoor van hun dierbare die is omgekomen toen het vliegtuig op 17 juli 2014 werd neergeschoten boven Oekraïne. Ze maken alsnog de reis die hun geliefde had willen maken. Break Free is bedacht en wordt geregisseerd door documentairemaker Geertjan Lassche. Vanavond zien we in deze reeks het portret van Sascha Meijer (24) uit Amersfoort.

Dinsdag 16 juli, 21.15 uur, NPO 3

(Deze aflevering van Break Free werd eerder uitgezonden op donderdag 14 maart.)

Beeld: BNNVARA

Geschreven door

Bart van Delen

--:--