Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Buiten de kerk, maar dichter bij Jezus dan ooit

Ron van der Spoel in podcast ZOUT!

Voormalig PKN-predikant en CU-politicus Ron van der Spoel wist dat hij naar Limburg moest verhuizen, maar niet waarom. Ron laat alles achter en maakt de sprong in het diepe. Nu runt hij een inloophuis van het Leger des Heils. Voor de podcast ZOUT! is Marieke Meijer naar het zuidoosten van de provincie Limburg gegaan om de veelkleurigheid van God te ontdekken. Deze keer in een van de ‘slechtste’ buurten van Heerlen waar ze Ron van der Spoel ontmoet bij zijn ‘nieuwe’ kudde.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Limburg

Eind juni 2018 ontving Dominee Ron van der Spoel samen met zijn vrouw een duidelijke roeping om naar Limburg te verhuizen. Hij vraagt twee tekenen van God, en die krijgt hij. Van predikant in een grote kerk in Amersfoort werd Ron vervolgens coördinator bij een inloophuis van het Leger des Heils.  In Heerlen en Maastricht heeft de door de theologische wol geverfde predikant zich opnieuw Bijbelse principes aangeleerd. Bijvoorbeeld: niet oordelen. Ik heb 25 jaar lang voor die 99 schaapjes gezorgd, nu zit ik bij die ene die is kwijtgeraakt. Hoe ik dat aanpak? Ik drink koffie en luister. Ondertussen kan ik heel veel van mijn geloof kwijt, want ze zijn allemaal op zoek naar zin.”

Eenzaamheid

Waar hij eerst voor 1400 kerkgangers op de preekstoel stond en een performance gaf, zit hij nu met zes mensen aan een tafel en ontdekt een heel nieuw begrip van de Bergrede. Meer van God en minder van hemzelf is hij gaan zien. Dat deed pijn, maar geeft nu ook veel plezier. Verdriet ook, omdat hij nu leed een eenzaamheid ziet waar hij eerder weinig weet van had. Wat hij van God heeft mogen zien in de kerk en wat hij van God ziet in het inloophuis wil hij graag met ons delen.  “Vaak moet je in gesprekken eerst door allerlei mooie laagjes heen voordat je bij iemands hart komt. Maar onze bezoekers zijn zo rauw en eerlijk, ze hebben geen mooie laagjes meer. Ik vind dat heerlijk, voor mij is dit thuiskomen.” Naar aanleiding van zijn vertrek uit Amersfoort zei iemand tegen Ron: ‘Wat zonde van je talent, jij kan voor grote groepen staan, en vervolgens zit je met twee zwervers koffie te drinken’. Ron: “Maar ik voel me qua werk nu dichterbij het hart van Jezus dan ooit tevoren.''

Podcast

ZOUT! is een wekelijkse podcast rondom thema’s die de EO waardevol vindt: duurzaamheid, rechtvaardigheid, veelkleurigheid, natuur, relaties, opvoeden, armoede en eenzaamheid. Chris Segers en Marieke Meijer geven, bij toerbeurt in series van vijf afleveringen, een beeld hoe gelovigen in het land smaakmakers zijn op deze terreinen.

--:--