Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een beetje aanstekelijke vreugde #cafélazarus

Deel:

Heb je ons tv-debuut gezien? Marieta blikt even terug op het gesprek dat presentatrice Marleen Stelling had met zangeres Shirma Rouse in café Lazarus. 

Gisteravond hadden we ons debuut op nationale tv. In ons sfeervolle Lazarus-café ontving Marleen Stelling zangeres Shirma Rouse, de vrouw die met haar stem de wereld een beetje mooier maakt. Als geen ander kan zij enthousiast vertellen hoe haar geloof de bron is van de liefde die ze kan geven aan anderen. Van de positiviteit en vreugde die zo diep in haar zitten.

Geloof is geen vreugde

Terwijl ze dat vol overgave schetste, zei ze: ‘Geloof is niet iets wat met vreugde wordt verkondigd of ervaren in deze cultuur.’ Ze zei het terloops, als feit. En ze was niet de enige, want toevallig had ook Annemarie in haar blog geschreven dat we wel een beetje meer vreugde kunnen gebruiken, vooral in ons geloofsleven.

Je moet je niet blindstaren op de buitenkant, want vanbinnen kan het heel anders zijn, kreeg ik vaak als tiener te horen als ik zei dat het zo saai was in de kerk en vroeg waarom het niet anders kon.

Toen ik later wel in kerken kwam waar het geloof ook aan de buitenkant wat enthousiaster werd beleefd – met swingende muziek, handen in de lucht en hier en daar een vlag – klonken die woorden nog steeds na in mijn hoofd. Want andersom is het ook waar: het enthousiast uiten van geloof zegt niet altijd iets over de geloofservaring vanbinnen. Ook dat kan weer een dwangbuis worden, waarin geen plek is voor verdriet, pijn of duisternis die onder de oppervlakte sluimert.

Voorproefje in café Lazarus

Daarmee heeft Shirma wel gelijk: misschien nuanceren ‘hoofd-gelovigen’ zoals ik onze vreugde zo nu en dan een beetje dood. Gelukkig zoekt Shirma deze maand de kerken op, om iets van haar vreugde te delen. In het Lazarus Café gaf ze in elk geval alvast een voorproefje. En ik moet eerlijk toegeven, ik werd er best blij van… Misschien jij ook!

Hier kijk je Café Lazarus terug

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--