Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christa Jonkers

"Ik hoop dat ik een paar aankomend verpleegkundigen kan inspireren om ons prachtige vak te willen uitoefenen"

Van kunstacademie tot verpleegkundige, dat bleek voor Christa (52) een gouden zet.

Deel:

Positief, energiek en enthousiast, dat typeert Christa in haar werk. En dat doet ze, inmiddels alweer 25 jaar, bij het Meander Medisch Centrum als oncologieverpleegkundige. Ze verzorgt en begeleidt patiënten in de palliatieve fase. Crista werd genomineerd voor Zorgmedewerker van het jaar vanwege ‘haar drive, energie en humor bij haar werk’.

“Gefeliciteerd! Je bent genomineerd voor Zorgmedewerker van het jaar.”, klinkt het door de telefoon. “Is dit een grap?”

“Zorghelden en zorgtoppers, ik heb daar niet zoveel mee.”, vertelt Christa. “Er zijn zoveel mensen in de zorg die elke dag hard werken.” Toch besluit ze om wel mee te doen, de verkiezing biedt namelijk de mogelijkheid om de zorg weer in een positief daglicht te zetten en aan dat doel werkt ze graag mee.

Zorgen is leuk

De laatste tijd is er veel negativiteit rondom de zorg. Dat is jammer, vindt Christa: “Zorg is niet alleen maar zwaar, het is ook elke dag leuk. Ik raak geïnspireerd door de patiënten waarvoor ik zorg. Dat is wat ik uit wil dragen. Ik hoop dat mensen aangestoken worden door mijn enthousiasme en hoop via deze wedstrijd een kans krijg om mijn missie en boodschap te kunnen delen in bredere kring. Al zou ik maar een paar aankomend verpleegkundigen kunnen inspireren en prikkelen ons prachtige vak te willen uitoefenen, dan is dat al de moeite waard."

Humor is daarbij een belangrijke pijler voor Christa: “Humor relativeert. Als mensen heel diep zitten en je kent ze wat beter, dan voel je aan of je iets wel of niet kan zeggen. Humor zorgt in veel gevallen voor ontlading en ontspanning. Soms schrijf ik een gedichtje of een liedje om een patiënt op te beuren.” Daarbij werkt ze bijvoorbeeld ook samen met Stichting Wens, om de laatste wens van patiënten in vervulling te laten gaan.

Buiten de kaders

Christa denkt liever niet in kaders, maar is juist creatief en oplossingsgericht. Met de instelling ‘Hoezo het kan niet, tuurlijk kan het!’ krijgt ze veel voor elkaar. Christa is daarin een voorbeeld voor haar collega’s blijkt uit de inzendingen. “De patiënten zijn mijn motivatie. Ik zie niet snel een blokkade, hoogstens een uitdaging.”

Update 12 januari 2023:
De winnares van deze verkiezing is bekend: oncologieverpleegkundige Marry Versluis mocht de hoofdprijs in ontvangst nemen. Bekijk hier meer.

--:--