Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nederlandse christenen belijden schuld voor moderne slavernij

‘Stop je schuldgevoel niet weg, maar pak het beet’

Hoe je je best ook doet: je kunt niet altijd voorkomen dat je producten koopt waar moderne slavernij en uitbuiting aan voorafgingen. Om het knagende schuldgevoel daarover een plek te geven, presenteert stichting Micha Nederland deze week een christelijke schuldbelijdenis.

Deel:

“Schuldgevoel stinkt en jeukt, maar het kan ook het begin zijn van iets nieuws,” leggen de initiatiefnemers uit op de website van Micha Nederland. De organisatie deelt de schuldbelijdenis naar aanleiding van de Micha Zondag, een themadag die komende zondag 18 oktober plaatsvindt. Kerken staan dan stil bij sociale en ecologische gerechtigheid.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Aan onrecht voorbijgaan

Werkt enthousiasme en positiviteit niet motiverender dan schuldgevoel? Annemarthe Westerbeek, coördinator bij Micha Nederland, denkt van niet. “Natuurlijk mag je dingen vanuit enthousiasme doen, maar je komt pas echt in beweging als je geraakt wordt,” legt ze uit. “Ik heb het zelf ervaren: juist door mijn schuldgevoel kan ik zo makkelijk aan onrecht voorbijgaan. Door mijn schuld te belijden en die aan God voor te leggen, ontstaat er vrijheid. Zó krijg ik ruimte om weer op een positieve manier in actie te komen en me af te vragen: hoe zou ik wél willen dat de wereld eruit ziet?”

‘Pakketbezorger betaalt grote prijs’

De schuldbelijdenis draait om het leed van andere mensen die onze spullen maken. Zo begint de belijdenis met de zin: ‘Voor de pakjesbezorger die geen tijd meer heeft voor zijn gezin: het spijt me.’ Annemarthe legt uit: “Misschien herken je dat wel: een pakketbezorger belt bij je aan, maar als je opendoet, blijkt dat hij tegelijkertijd ook bij je buren heeft aangebeld. De hele dag staan deze bezorgers onder druk, omdat ze binnen een bepaalde tijd hun pakketjes moeten bezorgen. En vervolgens sturen we het pakket weer net zo makkelijk retour. Na het zien van de film Sorry we missed you en de VPRO Tegenlicht-aflevering Op volle retouren kon ik niet anders concluderen dan dat de pakketbezorger een grote prijs betaalt voor ons retourgedrag. Voor mij is het een reden om een pakketje niet meer thuis te laten bezorgen, maar bij een pakketpunt.”

Lees ook: Moeten wij sorry zeggen voor de slavernij?
Lees ook: Moeten wij sorry zeggen voor de slavernij?

Ongemakkelijk

Annemarthe beseft dat de schuldbelijdenis een ongemakkelijk gevoel op kan roepen. “En dat mág ook,” benadrukt ze. “Want hoe je het ook wendt of keert: we leven in een wereld vol onrecht. Voel je daar maar eens goed ongemakkelijk bij. Maar vervolgens hopen we dat je in beweging komt. Daarom geven we op onze website tips hoe je niet blijft hangen in je schuld, maar vol vreugde andere keuzes kunt maken. Keuzes die goed zijn voor jezelf én je naaste.”

Beeld: Micha Nederland

Geschreven door

Arianne Ramaker

--:--