Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christelijke adventskalenders voor kinderen én volwassenen

Visie tipt 7 kalenders en boeken voor advent

HEMA, LEGO en IKEA – elk zichzelf respecterend merk verkoopt ‘em: de adventskalender. Maar wat nu als je op zoek bent naar een exemplaar met meer inhoud dan chocolaatjes? Goed nieuws: er zijn ook steeds meer christelijke varianten! Visie geeft tips voor kalenders en boeken die je helpen om bewust naar Kerst toe te leven.

Deel:

De weken voor kerst. Je bent druk aan het regelen, rennen en plannen voor de mooiste dagen van het jaar. En hoewel het samenzijn op deze dagen is waar je echt naar uitziet, vergeet je soms te genieten van de reis daarnaartoe. De wijzen, herders, Jozef en Maria maakten allen een reis naar een bijzondere stal. De kerstnacht was het begin van een nieuwe dag. En net als zij, mogen wij op onze levensreis ook uitkijken naar elke nieuwe dag. 

Christelijke adventskalenders – kind

1. Adventsslinger

Iedere dag draai je samen met je kind een kaartje om aan de adventsslinger van De Wonderwolk. Zo kom je elke dag een stukje verder in het kerstverhaal. De kaartjes hebben allemaal vier regels eenvoudige tekst. De verhaallijn is eenvoudig: details als het verhaal van Zacharias en Elisabeth, de ontmoeting in de tempel met Simeon en Hanna, en de vlucht naar Egypte komen er niet in voor. De eerste helft van december belicht het bezoek van de engel en de reis naar Bethlehem. Al op 14 december wordt Jezus geboren, en daarna komen de herders en de wijzen langs.

Adventsslinger voor peuters. Variant van de adventskalender.
Adventskalender in de vorm van een slinger: elke dag een ontdekking over het kerstverhaal.

Tip: peuters hebben behoefte aan concrete ervaringen, zoals liedjes en eenvoudige opdrachten. Eventueel kun je daarom opdrachten aan de kaartjes toevoegen. Speel bij het verhaal van Zacharias een spelletje dat ze niet mogen praten, maar wel iets duidelijk moeten maken. En verstop sterren bij het verhaal van de wijzen en ga ze zoeken met je peuter.

  • Voor peuters en kleuters.
  • Prijs: tussen de € 10 en € 18,95.

2. Straal & schitter – Ontdek hoe God licht geeft in het donker

In het midden van dit lekkere grote adventsboek vind je vier bouwplaten. Elke nieuwe adventsweek knutsel je een lantaarn in elkaar en elke dag mag je daarvan een vakje openmaken. Zo wordt het steeds lichter in huis naarmate je dichter bij kerst komt. Natuurlijk vind je nog veel meer leuks in dit creatieve doeboek van theoloog Ingrid Plantinga en (kinderboeken)schrijfster Willemijn de Weerd.

Want in ‘Straal & Schitter’ vind je iedere adventszondag alles voor een uitgebreide viering: bijbelverhaal, knutsel of activiteit én een lied van de week. Die liedjes van Kinderkoor De Bromvlieg vormen samen een musical die je met je klas, zondagschool of club kunt opvoeren. Alle benodigdheden hiervoor vind je makkelijk door de QR-codes in het boek te scannen.

  • Voor gezinnen, kerken en scholen.
  • Prijs: € 13,99

3. Adventsproject ‘Een nieuw begin’ – Kerstballen

Voor de adventszondagen en kerst, zijn er speciale grote ”kerstballen” met een illustratie uit het kerstverhaal. Tijdens het kindermoment kunnen deze ballen omgedraaid worden, zodat zichtbaar wordt wat het nieuwe begin is dat God geeft.

Lees ook: De betekenis en oorsprong van advent
Lees ook: De betekenis en oorsprong van advent

Adventskalenders – volwassenen

4. LUV-adventkalender huisjes

LUV heeft een nieuwe adventskalender ontwikkeld! Leef op een gezellige manier naar kerst toe door elke dag een kaartje om te draaien en ontdek op elk kaartje een mooie tekst en een nieuw stukje van een mini kerstverhaal!

  • Prijs: € 19,95

5. Adventshuisje van papier

Ken je het nog van vroeger? De adventskalender met iedere dag een te openen luikje? Dit ritueel wordt nieuw leven ingeblazen met deze stijlvolle kalender, die past in het interieur van nu. Tel af naar Kerst door iedere dag een venster te openen en kijk zo bewuster uit naar het feest van Licht.

Deze adventskalender is een huis van papier dat je openvouwt en plaatst om een windlicht. Vanaf 1 december open je iedere dag een raampje zodat het steeds lichter wordt in huis. De kalender is er in één formaat: A4, gedrukt op stevig wit papier met donkergroene bedrukking.

Dit huis op A4-formaat biedt iedere dag – door het geopende raam – een woord over verwachting om over na te denken. Om bewust toe te leven naar het Kerstfeest en de oorspronkelijke betekenis ervan. De woorden van de 1e en 2e adventsweek komen uit de Bijbel; week 1: evangeliën, en week 2; Jesaja. De woorden van week 3 gaan over licht en de woorden van week 4 over hoop.

Het Adventshuis wordt geleverd als plat pakket zodat het past door de brievenbus. Zo is het ook heel geschikt als cadeautje per post.

  • Prijs: € 9,95.

6. Adventskalender van het Nederlands Bijbelgenootschap

‘Vrede op aarde’: voor veel mensen zijn die woorden uit het Lucas-evangelie onlosmakelijk verbonden met Kerst. Het zijn woorden vol hoop, maar ze roepen ook vragen op. Juist de laatste jaren lijkt de vrede immers ver te zoeken. Wat voor betekenis heeft deze oeroude belofte nog voor ons? Deze adventskalender biedt dagelijks momenten van bezinning en verdieping.

Gratis te bestellen via Bijbelgenootschap.nl

Lees ook: 7 tips om advent te vieren met je gezin
Lees ook: 7 tips om advent te vieren met je gezin

7. Adventskalender Petrus

Wil je bewust toeleven naar Kerst? Ook dit jaar biedt Petrus voor de adventsperiode een dagelijkse kalender aan, die je uitdaagt om in aanloop naar Kerst elke dag even stil te staan. Voor elke dag is een korte overdenking beschikbaar, aangevuld met korte (gespreks)vragen, liederen, gebeden en citaten. Online vind je bij elke dag een korte inspirerende video. Ga mee!

Bestel gratis via Petrus.ProtestantseKerk

Waar komt de adventskalender vandaan?

Eigenlijk is de adventskalender een aftelkalender: elke dag maak je een luikje open – en ben je weer een dag dichter bij Kerst. Adventskalenders zijn al jaren populair in Duitsland en Oostenrijk. Ook in andere overwegend christelijke landen wordt de kalender steeds meer verkocht.

In de 19e eeuw waren er alleen Bijbelse adventskalenders, met elke dag een Bijbels plaatje als beloning voor het openen van een vakje. Langzamerhand werd de adventskalender steeds commerciëler en werden de plaatjes van engelen en Bijbelse figuren vervangen door teddyberen en ander kinderspeelgoed. Nog weer later kwamen er verrassingen als chocolaatjes achter de luikjes vandaan.

De meeste adventskalenders starten ieder jaar op 1 december, maar vaak klopt dit niet. Officieel hoort de kalender te starten op de eerste adventszondag, daarom noemen veel commerciële aanbieders het gemakshalve een ‘decemberkalender’. In 2023 valt de eerste adventszondag op 3 december.

8. Decemberdagboek

“Dit dagboek helpt je om in de drukste maand van het jaar stil te staan bij God, bij jezelf en bij de mensen om je heen,” belooft de achterflap van het Decemberdagboek. Elke dag lees je een overdenking over een belangrijk figuur rondom de geboorte van Jezus. Verder is er ruimte om je dank- en bidpunten op te schrijven, en krijg je dagelijks een aantal tips om te geven en te doen. Van ‘plant een paar bloembollen in een stuk gemeentegrond’ tot het maken van je eigen adventskaarshouder. Je kunt een beetje overweldigd raken door alle tips. Maar als je selectief bent, beleef je die drukke decembermaand inderdaad een stuk bewuster.

  • Prijs: € 9,99

Advent?

In het christendom is advent een periode van voorbereiding op Kerst, het feest van de komst van God naar de wereld door de geboorte van Jezus. Dat zie je terug in de betekenis van het woord advent: het stamt af van het Latijnse adventus (‘komst’). De adventsperiode start vier zondagen voor Kerst; in 2021 is dat op zondag 28 november.

Al komt advent niet in de Bijbel voor, het is een eeuwenoude traditie: waarschijnlijk ontstond het in de 4e eeuw na Christus in de Oosterse Kerk. Hier lees je meer over de betekenis en geschiedenis van advent.

9. In het licht

Dit persoonlijke dagboek van Daniëlle Heerens helpt je om toe te leven naar Kerst. Bij elk van de zesentwintig overdenkingen staat een Bijbeltekst, korte anekdote die je aan het denken zet en een vraag of opdracht. Op die manier gaat het Licht meer voor je leven. Leuke extra: achterin het boek vind je vierentwintig kaarten met teksten om uit te delen of op te hangen als adventsslinger.

  • Prijs: € 14,99

10. Lof vol liefde

Jacomien van Urk schrijft overdenkingen voor Zij lacht, een online platform voor christelijke vrouwen. Nu heeft het online platform dit offline leesplan voor advent. Het is een prachtige uitgave waarin je aan de hand van elf lofliederen door de Bijbel heen gaat. Elke dag van advent is anders: je leest de liederen met daarbij een overdenking, je gaat in gebed en voert opdrachten uit. Zo ‘ontmoet je het wonder van Liefde’.

  • Prijs: € 17,99

Wie ben jij in het kerstverhaal?

Wie ben jij in het kerstverhaal?

Maria, Jozef, de herders of de wijzen... Op welk personage uit het kerstverhaal lijk jij het meest? Doe de EO-kersttest en ontdek het nu!

Doe mee!
--:--