Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christelijke adventskalenders voor kinderen én volwassenen

Visie tipt kalenders en boeken voor advent

HEMA, LEGO en IKEA – elk zichzelf respecterend merk verkoopt ‘em: de adventskalender. Maar wat nu als je op zoek bent naar een exemplaar met meer inhoud dan chocolaatjes? Goed nieuws: er zijn ook steeds meer christelijke varianten! Visie geeft tips voor kalenders en boeken die je helpen om bewust naar Kerst toe te leven.

Deel:

Online adventskalender 2021

De weken voor kerst. Je bent druk aan het regelen, rennen en plannen voor de mooiste dagen van het jaar. En hoewel het samenzijn op deze dagen is waar je echt naar uitziet, vergeet je soms te genieten van de reis daarnaartoe. De wijzen, herders, Jozef en Maria maakten allen een reis naar een bijzondere stal. De kerstnacht was het begin van een nieuwe dag. En net als zij, mogen wij op onze levensreis ook uitkijken naar elke nieuwe dag. 

Elke dag biedt een kans voor een nieuwe start, een kans om opnieuw te beginnen. Neem een momentje om te leren, te reflecteren, te vieren of te inspireren, met de korte mails van de EO.

Laat met deze adventskalender de weg náár kerst, minstens zo betekenisvol zijn als kerst zelf.

Christelijke adventskalenders – kind

1. Adventsslinger
Iedere dag draai je samen met je kind een kaartje om aan de adventsslinger van De Wonderwolk. Zo kom je elke dag een stukje verder in het kerstverhaal. De kaartjes hebben allemaal vier regels eenvoudige tekst. De verhaallijn is eenvoudig: details als het verhaal van Zacharias en Elisabeth, de ontmoeting in de tempel met Simeon en Hanna, en de vlucht naar Egypte komen er niet in voor. De eerste helft van december belicht het bezoek van de engel en de reis naar Bethlehem. Al op 14 december wordt Jezus geboren, en daarna komen de herders en de wijzen langs.

Adventsslinger voor peuters. Variant van de adventskalender.
Adventskalender in de vorm van een slinger: elke dag een ontdekking over het kerstverhaal.

Tip: peuters hebben behoefte aan concrete ervaringen, zoals liedjes en eenvoudige opdrachten. Eventueel kun je daarom opdrachten aan de kaartjes toevoegen. Speel bij het verhaal van Zacharias een spelletje dat ze niet mogen praten, maar wel iets duidelijk moeten maken. En verstop sterren bij het verhaal van de wijzen en ga ze zoeken met je peuter.

  • Voor peuters en kleuters.
  • Prijs: tussen de € 10 en € 18,50.

2. Straal & schitter – Ontdek hoe God licht geeft in het donker
In het midden van dit lekker grote adventsboek vind je vier bouwplaten. Elke nieuwe adventsweek knutsel je een lantaarn in elkaar en elke dag mag je daarvan een vakje openmaken. Zo wordt het steeds lichter in huis naarmate je dichter bij kerst komt. Natuurlijk vind je nog veel meer leuks in dit creatieve doeboek van theoloog Ingrid Plantinga en (kinderboeken)schrijfster Willemijn de Weerd.

Want in ‘Straal & Schitter’ vind je iedere adventszondag alles voor een uitgebreide viering: bijbelverhaal, knutsel of activiteit én een lied van de week. Die liedjes van Kinderkoor De Bromvlieg vormen samen een musical die je met je klas, zondagschool of club kunt opvoeren. Alle benodigdheden hiervoor vind je makkelijk door de QR-codes in het boek te scannen.

  • Voor gezinnen, kerken en scholen.
  • Prijs: € 12,99

3. Adventskalender Dicht bij het Licht

In een tijd waarin het veel minder vanzelfsprekend is om samen naar de kerk te komen, is het goed om als gezin tijdens de adventperiode toe te kunnen leven naar Kerst. Deze prachtig geïllustreerde Adventkalender helpt daarbij. De kalender bevat drie onderdelen: de kalender zelf, een stickervel en een blad met opdrachten. Vanaf 1 december plak je elke dag een sticker van het stickervel op de kalender. Zo ontstaat een zin die met Kerst te lezen is.

Deze kalender bevat ook een blad met opdrachten. Tijdens de adventperiode is er elke zondag, woensdag en vrijdag een opdracht om als gezin te doen. Maak met elkaar bijvoorbeeld sterrentosti’s of een prachtig glas-in-lood-schilderij.

Erg leuk zijn de liedjes die ‘muziektheatervrouwenduo’ Over Schapen Enzo schreef in opdracht van het NBG. ‘Tel je mee?’ en andere filmpjes zijn uitstekend te gebruiken tijdens kerk- of kindernevendiensten.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Lees ook: De betekenis en oorsprong van advent
Lees ook: De betekenis en oorsprong van advent

Adventskalenders – volwassenen

4. LUV-adventsslinger
Ook voor volwassenen zijn er volop adventskalenders, zoals deze LUV-adventsslinger. Tel af naar Kerst door van 1 tot en met 25 december elke dag een kaart om te draaien. Op de achterkant staan mooi geïllustreerde Bijbelteksten, spreuken of songteksten. De volgorde voelt soms wat willekeurig. Daarom is deze slinger vooral geschikt als je op zoek bent naar een luchtige christelijke adventskalender.

Bij de kalender krijg je ook een touwtje en goud gespoten knijpers. Een mooie eye-catcher aan de muur!

  • Prijs: € 15,95
LUV adventskalender met kaarten
De LUV-adventskalender: draai elke dag een kaart om voor een Bijbeltekst of spreuk.

5. Adventshuisje 'Light of the world'
Pure nostalgie in een hip jasje, dit adventshuisje. Plaats dit huis van stevig papier om een windlicht en open iedere dag een luikje. Zo wordt het steeds lichter in huis. Achterop elk venstertje staat een woord om over na te denken, zoals ‘Wees niet bevreesd’ of ‘Zoon van de Allerhoogste’. In de eerste week komen deze woorden uit de evangeliën, de tweede week uit Jesaja. In week drie volgen ‘woorden van licht’ en in week vier ‘woorden van hoop’. Op eerste kerstdag gaan tot slot de deuren open: het feest van Licht is aangebroken!

Voor deze adventskalender moet je wel een beetje ervaring hebben met stiltemeditatie. Anders is het misschien even wennen. Of zie het als een laagdrempelige eerste kennismaking!

  • Prijs: € 9,95.
  • Ook verkrijgbaar in verschillende boekhandels.
Lees ook: 7 tips om advent te vieren met je gezin
Lees ook: 7 tips om advent te vieren met je gezin

Waar komt de adventskalender vandaan?

Eigenlijk is de adventskalender een aftelkalender: elke dag maak je een luikje open – en ben je weer een dag dichter bij Kerst. Adventskalenders zijn al jaren populair in Duitsland en Oostenrijk. Ook in andere overwegend christelijke landen wordt de kalender steeds meer verkocht.

In de 19e eeuw waren er alleen Bijbelse adventskalenders, met elke dag een Bijbels plaatje als beloning voor het openen van een vakje. Langzamerhand werd de adventskalender steeds commerciëler en werden de plaatjes van engelen en Bijbelse figuren vervangen door teddyberen en ander kinderspeelgoed. Nog weer later kwamen er verrassingen als chocolaatjes achter de luikjes vandaan.

De meeste adventskalenders starten ieder jaar op 1 december, maar vaak klopt dit niet. Officieel hoort de kalender te starten op de eerste adventszondag, daarom noemen veel commerciële aanbieders het gemakshalve een ‘decemberkalender’. In 2021 valt de eerste adventszondag op 28 november – 3 dagen eerder dus.

6. Aftelkalender van Youth for Christ
De christelijke organisatie Youth for Christ ziet de adventsperiode als een mooie kans om licht te brengen in de levens van jongeren. Daarom is er een online aftelkalender, gevuld met korte overdenkingen, Bijbelteksten en praktische tips vanuit de dagelijkse praktijk van het jongerenwerk.  De teksten en opdrachten zijn kort en krachtig – en daarom heel behapbaar. Elke dag weer daagt deze vrolijke en creatieve kalender je uit jongeren te zien, te waarderen en voor ze te bidden. Voor welke jongere in jouw omgeving wil jij een licht zijn?

Adventsboeken

7. ‘Decemberdagboek’
“Dit dagboek helpt je om in de drukste maand van het jaar stil te staan bij God, bij jezelf en bij de mensen om je heen,” belooft de achterflap van het Decemberdagboek. Elke dag lees je een overdenking over een belangrijk figuur rondom de geboorte van Jezus. Verder is er ruimte om je dank- en bidpunten op te schrijven, en krijg je dagelijks een aantal tips om te geven en te doen. Van ‘plant een paar bloembollen in een stuk gemeentegrond’ tot het maken van je eigen adventskaarshouder. Je kunt een beetje overweldigd raken door alle tips. Maar als je selectief bent, beleef je die drukke decembermaand inderdaad een stuk bewuster.

  • Prijs: € 9,99

Advent?

In het christendom is advent een periode van voorbereiding op Kerst, het feest van de komst van God naar de wereld door de geboorte van Jezus. Dat zie je terug in de betekenis van het woord advent: het stamt af van het Latijnse adventus (‘komst’). De adventsperiode start vier zondagen voor Kerst; in 2021 is dat op zondag 28 november.

Al komt advent niet in de Bijbel voor, het is een eeuwenoude traditie: waarschijnlijk ontstond het in de 4e eeuw na Christus in de Oosterse Kerk. Hier lees je meer over de betekenis en geschiedenis van advent.

8. In het licht
Dit persoonlijke dagboek van Daniëlle Heerens helpt je om toe te leven naar Kerst. Bij elk van de zesentwintig overdenkingen staat een Bijbeltekst, korte anekdote die je aan het denken zet en een vraag of opdracht. Op die manier gaat het Licht meer voor je leven. Leuke extra: achterin het boek vind je vierentwintig kaarten met teksten om uit te delen of op te hangen als adventsslinger.

  • Prijs: € 14,99

9. Lof vol liefde
Jacomien van Urk schrijft overdenkingen voor Zij lacht, een online platform voor christelijke vrouwen. Nu heeft het online platform dit offline leesplan voor advent. Het is een prachtige uitgave waarin je aan de hand van elf lofliederen door de Bijbel heen gaat. Elke dag van advent is anders: je leest de liederen met daarbij een overdenking, je gaat in gebed en voert opdrachten uit. Zo ‘ontmoet je het wonder van Liefde’.

  • Prijs: € 17,99
--:--