Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Christenen vind je overal in de politiek'

Een kwestie van 'wie van de drie'?

De Tweede Kamerverkiezingen naderen met rasse schreden. Voor lang niet iedere christen is het een kwestie van: wie van de drie? Journalist en politicoloog Karin de Geest spreekt in haar boek 'Met God naar de stembus!' (Ark Media) met christenen uit bijna alle partijen. Zaterdagavond is Karin te gast in het radioprogramma EO Live.

Deel:

Het was een aangename verrassing tijdens haar ontmoetingen met christenen die politiek actief zijn, vertelt Karin (29): “Ik wist wel dat ook buiten ChristenUnie, CDA en SGP christenen te vinden zijn, maar ze bleken ook nog eens graag bereid daarover te vertellen. En allemaal hadden ze goed nagedacht over hun keuze voor een niet-christelijke partij. Ook bij D66, een partij die toch het imago heeft dat ze het geloof het liefst achter de voordeur ziet verdwijnen.”

Vertaalslag
In haar boek ontkracht Karin een aantal misvattingen over geloof en politiek. Zo stemmen christenen niet automatisch links (of juist rechts) en gaat christelijke politiek niet alleen over het homohuwelijk, abortus en euthanasie, maar ook over de economie, oorlog, armoede en vreemdelingen. Bovendien blijken christenen daar heel verschillend over te denken.
Een belangrijke misvatting is ook dat je politieke standpunten volledig op de Bijbel kunt baseren, zegt Karin. “Er is altijd een vertaalslag nodig, omdat de Bijbel niet is geschreven als een politiek manifest voor deze tijd. Bij mezelf bespeur ik soms de neiging te denken: hoe kan een christen zulke keuzes maken? Ik hoop dat mijn boek mensen helpt om te relativeren. Dan krijg je ook begrip voor keuzes waar je het niet mee eens bent.” 

Volg de grote lijnen en gá stemmen!

‘Verdiep je in andere meningen’
“Natuurlijk kan politiek saai en vervelend zijn,” zegt Karin. “Dat vind ik zelf soms ook. Maar politiek heeft wel veel invloed op ons leven. Daarom vind ik het jammer dat veel van mijn leeftijdsgenoten zich er nauwelijks mee bezighouden.”
Karins oproep: volg de politiek in grote lijnen, verdiep je in verschillende meningen, en ga vooral stemmen! “Ik hoop dat mijn boek daaraan een bijdrage levert, zodat ervaren én nieuwe kiezers een doordachte keuze kunnen maken.” Toch lijken veel ‘zwevende’ stemmers het zelfs op de avond voor de verkiezingen vaak nog niet te weten. “Het hoeft niet zo vast te liggen als vroeger, toen gereformeerd-vrijgemaakte kiezers automatisch op het GPV stemden,” relativeert Karin. “Dat de keuze nu wat meer openligt, vind ik een goede zaak. Wel is het jammer als mensen slecht geïnformeerd zijn en het daardoor niet goed weten.”

EO Live
Zaterdag 28 januari, 19.00 uur, NPO Radio 5 


Tekst: Bart van Delen 
Beeld: ANP/Jerry Lampen 

--:--