Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christenvervolging in Rotterdam

'We worden dagelijks bedreigd'

De Koerd Faraidoun Fouad en zijn Nederlandse vrouw Wesselien evangeliseren onder moslims in Rotterdam en moeten hiervoor een hoge prijs betalen. Dagelijks worden ze met de dood bedreigd.

Deel:

Het Koerdisch-Nederlandse echtpaar is de drijvende kracht achter de organisatie Home for Kurds. Vanuit een statig pand in Rotterdam wil het echtpaar een thuis bieden aan Koerden en hen in aanraking brengen met het Evangelie. “Dit doen we door Koerden bij ons thuis uit te nodigen en hen te bezoeken,” vertelt Wesselien in Stem, het magazine van Stichting de Ondergrondse Kerk. “Elke dag komen er mensen bij ons eten. Dat zijn ex-moslims, maar ook Koerden die interesse hebben in het christelijk geloof. Twee keer per maand hebben we een weekend waarin we Bijbels onderwijs geven.”

Volgens Faraidoun is er wereldwijd onder Koerden een groeiende belangstelling voor het Evangelie. Velen zijn teleurgesteld in de islam en staan daardoor open voor de Bijbelse boodschap. Ook steeds meer Nederlandse Koerden tonen interesse voor het Evangelie.

Kerkdiensten via Facebook

Het echtpaar zendt bovendien via Facebook live kerkdiensten uit. Via de stream kijken 33.000 Koerden uit de hele wereld mee. Door middel van deze uitzendingen komen er volgens Faraidoun en Wesselien wekelijks mensen tot bekering. “Dat zijn Koerden in Nederland, maar ook Koerden die de diensten online bekijken vanuit landen als Irak, Iran, Griekenland en Turkije.”

Elke Koerd die bij ons naar de kerk komt, krijgt met vervolging te maken

Vervolging

Nederlandse Koerden die naar de kerkdiensten van Faraidoun en Wesselien gaan, doen dit niet zonder risico. “Elke Koerd die bij ons naar de kerk komt, krijgt met vervolging te maken,” zegt Faraidoun. “Een van de jongeren die onze diensten bezoekt, wordt door zijn broer met zijn eigen bijbel op zijn hoofd geslagen omdat hij naar de kerk gaat. In de meeste gevallen is de vervolging echter niet fysiek, maar met woorden. Ze krijgen te horen: ‘Je bent vervloekt’, of: ‘Ik hoop dat je getroffen wordt door een bom als je naar de kerk gaat.’ Voor Koerden zijn dit soort vernederingen vaak zwaarder dan fysieke bedreigingen.”

Vernederd en bedreigd

“De familie is voor een Koerd veel belangrijker dan voor de meeste Nederlanders,” vult Wesselien aan. “Verzet van de familie is voor velen dan ook een reden om terug te keren tot de islam. Met Kerst kwam een jongen tot geloof. Vol enthousiasme belde hij zijn vader in Koerdistan en stuurde foto’s van zichzelf op waarop te zien was dat hij een kerkdienst bezocht. Vervolgens hoorden we lange tijd niets meer van hem. Anderen vertelden ons onlangs dat hij foto’s naar zijn vader had gestuurd waarop te zien is dat hij een moskee bezocht. Hij was zo vernederd en bedreigd, dat hij op die manier zijn familie weer gunstig wilde stemmen.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dom geloof

Faraidoun en Wesselien leren jonge Koerdische gelovigen om niet meteen aan de familie te vertellen dat ze christen zijn geworden. Ze kunnen zichzelf daardoor in grote problemen brengen. Wesselien: “Om bestand te zijn tegen het verzet waarmee ze te maken krijgen vanuit de familie, moeten christenen vaststaan in het geloof. De kans is anders te groot dat ze het geloof weer kwijtraken of op een onverstandige manier het geloof met hun familie delen.”
Wesselien vertelt over een gezin van wie de man naar zijn familie in Koerdistan belde om te vertellen dat ze christen waren geworden. Hij zei verwijtend: ‘Jullie hebben een dom geloof en moeten christen worden.’ “Dit soort opmerkingen doet meer kwaad dan goed. Dit gezin is inmiddels terug naar Koerdistan en heeft ook daar met veel vervolging te maken, vooral doordat ze zelf op een verkeerde manier gesproken hebben over hun christen-zijn.”

Ik stond voor het raam en plotseling kwam er een kogel dwars door de ruit

Bedreigingen

Maar ook Faraidoun en Wesselien zelf worden met tegenwerking en ernstige bedreigingen geconfronteerd. Vanwege hun evangelisatiewerk onder moslims werden in hun vorige huis de ruiten ingegooid en is hun auto bewerkt met een mes. Ook is er een poging gedaan hun computer te hacken. Eén keer werd er zelfs op Faraidoun geschoten “Ik stond voor het raam en plotseling kwam er een kogel dwars door de ruit, rakelings langs mijn hoofd. Hij miste op een haar na.”

Wat doet zo’n voorval met je?
“Ik schrok er erg van. Aanvankelijk dachten we dat het om een verdwaalde kogel ging. In het deel van Rotterdam waar wij wonen, zijn vaker schietincidenten. Hoewel ik niet precies weet wie hier achter zit, werd later duidelijk dat het een gerichte actie was van moslims om mij uit de weg te ruimen.’’

Moordpoging

Ook Wesselien heeft meegemaakt hoe iemand het op haar leven had gemunt. “Dat was nota bene een persoon die bij ons had gelogeerd. Op de dag dat hij de moord wilde plegen, had hij eerst met Faraidoun gebeld om te checken of hij thuis was. Hij wilde er zeker van zijn dat mijn man er niet was, voordat hij zou toeslaan. Faraidoun was niet thuis toen de man belde. Maar Gods Geest maakte mijn man duidelijk dat hij naar huis moest gaan. Kort nadat Faraidoun thuisgekomen was, belde die betreffende man aan. Bij de voordeur riep hij meerdere keren mijn naam. Toen Faraidoun opendeed, was de man verbaasd; hij had niet verwacht hem thuis aan te treffen en vertrok meteen weer. Later vertelde hij telefonisch aan Faraidoun dat hij van plan was me met een mes te vermoorden.”

Hoe heb je hierop gereageerd?
“Ik ben hierdoor erg van slag geweest en heb een maand de tijd genomen om tot rust te komen. Het gebeurde op een moment dat we er behoorlijk doorheen zaten. Ook door allerlei roddels die erop gericht waren ons werk kapot te maken.”

Politie

Om veiligheidsredenen wil het echtpaar niet te veel kwijt over de rol van de politie als het gaat over hun bescherming. “De politie houdt ons in de gaten,” is het enige wat Faraidoun erover wil zeggen.

Soms wordt gedacht dat werken in Gods Koninkrijk leuk moet zijn, maar dat lees ik nergens in de Bijbel

'Dit werk is niet leuk'

Hoewel het werk de laatste jaren zwaarder is geworden en de bedreigingen toenemen, is het voor Faraidoun en Wesselien geen optie om te stoppen. Faraidoun was vroeger zelf overtuigd moslim en werd vijftien jaar geleden christen, nadat hij in het asielzoekerscentrum in contact was gekomen met een Nederlandse christen. Kort hierna ervoer hij de roep van God om andere Koerden te vertellen over Jezus. “Als God mij niet voor dit werk geroepen had, was ik iets anders gaan doen. Dit werk is niet leuk. Soms wordt gedacht dat werken in Gods Koninkrijk leuk moet zijn, maar dat lees ik nergens in de Bijbel. Jezus en Zijn discipelen hadden ook geen ‘leuke’ bediening. Ze hebben veel geleden."
Wesselien: "Soms proberen mensen ons te bemoedigen door te zeggen: ‘God beschermt je, dus dan overkomt je niets.’ Daar geloof ik niet in. Ik geloof zeker dat God mijn beschermer is en dat Hij goed is, wat er ook gebeurt. Dat wil echter niet zeggen dat ons niets overkomt. Als dat het geloof is, zou je het kunnen kwijtraken als er wel wat gebeurt.”

Lees ook: 'Aanpak christenvervolging in Nederland moet hoogste prioriteit krijgen'
Lees ook: 'Aanpak christenvervolging in Nederland moet hoogste prioriteit krijgen'

Zegen

Ondanks de teleurstellingen en de grote druk, beschouwt Faraidoun het werk niet als ploegen op rotsen. “Je kunt dat gevoel krijgen, als je ziet dat veel Koerden blijven vastzitten in de islam of weer terugvallen. Er is ook veel tegenwerking van moslims die mij als een bedreiging zien. In moskeën word ik een kafir genoemd, iemand die vogelvrij is en met wie je alles mag doen. Nog niet zo lang geleden stond ik bij het open raam en riep iemand: ‘Kom naar buiten, dan zal ik je onthoofden!’ Als je hier te veel op focust, kun je ontmoedigd raken. Maar als ik zie hoe God ons werk de afgelopen jaren heeft gezegend, word ik heel blij.”

Koerden

In Nederland wonen naar schatting zeventigduizend Koerden. Ongeveer negentig procent van de Koerden is moslim. Daarnaast is er een Jezidische minderheid. Minder dan één procent van de Koerden is christen.
Wereldwijd zijn er zo’n 35 miljoen Koerden. Ze wonen verspreid over verschillende landen, met name in het Midden-Oosten. In Irak hebben de Koerden een autonome regio met een eigen regering. Verder wonen er Koerdische minderheden in landen als Iran, Syrië, Turkije.

Lees ook: Dit kun jij doen voor vervolgde christenen
Lees ook: Dit kun jij doen voor vervolgde christenen
--:--