Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Code rood: in actie voor mensen in de prostitutie

'Sommigen willen deze situatie gebruiken om te stoppen'

BEAM, EO Metterdaad en Eva komen deze week in actie voor mensen in de prostitutie. Voor hen is het code rood: zij worden zwaar getroffen door de maatregelen van het coronavirus. Ze belanden op straat en kunnen geen kant op. Geïnspireerd door de woorden van Jezus (Mattheüs 25:35-36) gaan wij samen met jou geld ophalen voor deze mensen in nood.

Deel:
Klik hier om te doneren!

Kijk a.s. zondag om 11.00 uur naar de Beam Kerkdienst op NPO2! Tijdens deze dienst wordt het eindresultaat van Code Rood bekend gemaakt.

Er heerst veel angst onder de mensen in de prostitutie. Of het nou gaat om een slaapplek of de torenhoge schulden: niemand weet waar hij of zij aan toe is. Zo vertelt een vrouw: “Ik heb veel schulden. Door te werken in een club kon ik op een snelle manier geld verdienen om mijn schulden te betalen. De club is door de maatregelen gesloten, waardoor ik geen werk meer heb. Ik kan mijn schulden nu niet betalen en dat maakt mij erg bang.” Iemand anders voorziet ook problemen voor haar familie. “Ik maak me veel zorgen om mijn familie in Roemenië. Ik werk in de prostitutie om geld te verdienen voor mijn familie. Ik maak elke maand geld over, maar dit kan nu niet meer. Mijn familie is erg arm en zitten nu ook in nood.” Een vrouw vertelt over haar kinderen. “Ik wil ze zo graag zien, maar ik kan er niet meer komen. Door het virus sta ik op straat en heb ik geen plek om te slapen.”

“Ze kon haar medicatie van €25,- euro niet eens meer betalen”

Weer een ander vertelt dat ze werkt in de prostitutie voor haar kinderen. Ze kan hierdoor hun schoolgeld betalen. Ze woont in België, maar werkt al twintig jaar in Nederland, maar staat hier niet ingeschreven. Ze heeft daardoor geen recht op een uitkering. Vanuit België ontvangt ze ook niks, waardoor ze noodgedwongen bij familie moet aankloppen. “Voor haar familie is het ook zwaar, omdat ze een extra mond moeten voeden. Ze kwam bij ons met de vraag of we haar medicatie konden betalen, want ze kon die € 25,- euro echt niet missen…”, vertelt een medewerker van het Leger des Heils. 

“We zien bij de mensen in de prostitutie veel eenzaamheid. Het zijn vaak buitenlandse vrouwen die alleen naar Nederland zijn gekomen. Bij het sluiten van de clubs en ramen blijven ze alleen achter en zijn ze niet meer in staat om hun familie of gezin te onderhouden. Deze families verkeren zelf ook in barre omstandigheden en hebben vaak geen idee wat hun moeder of dochter voor werk doet. De mensen uit het buitenland kunnen door het sluiten van de grenzen niet terug naar hun familie en belanden regelmatig in een diep dal.”

Een nieuwe toekomst

“Er heerst bij de vrouwen veel onzekerheid, hoe lang gaat dit duren? Wanneer kan ik naar mijn familie? Hoe kom ik aan geld? Er is naast praktische ondersteuning veel vraag naar een stuk emotionele ondersteuning. We komen in gesprek met mannen en vrouwen die deze situatie willen gebruiken om te stoppen met het werk. Ze willen een ander leven, een ‘gewone’ baan en een stabiel inkomen. Zo vertelde een vrouw dat dit hét moment voor haar is om uit de prostitutie te stappen. Iemand anders beseft nu pas hoe vreselijk ze dit werk vindt en wil een andere toekomst.”

“Veel mensen in de prostitutie weten niet hoe ze een uitkering kunnen aanvragen of hebben andere dringende vragen. Hiervoor hebben wij een landelijk telefoonnummer gelanceerd en dat is in de afgelopen tijd vaak gebruikt. Daarnaast zijn we een actie gestart om geld op te halen, want dat is dringend nodig. Zonder hulp zitten er straks tientallen mensen op straat zonder eten of drinken.”

Vanaf maandag 20 april staat BEAM in het teken van Code Rood, onderdeel van de noodhulpcampagne 'corona raakt ons allemaal' van EO Metterdaad. Eva steunt deze actie van harte, jij toch ook?! Samen halen we geld op voor mensen in de prostitutie. Hiermee kan Het Leger des Heils deze mensen voorzien van de eerste levensbehoeften zoals maaltijden en onderdak. Meer weten? Klik hier! En houd deze week onze stories op Instagram in de gaten.

--:--