Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat te doen tegen Corona? Richtlijnen opvolgen, omzien én bidden.

Dag van nationaal gebed op 18 maart

Geen files, stil op straat, lege kerken, lege kantoorpanden, de minister-president die het volk live toespreekt. Nederland, en een groot deel van de wereld, staat stil door Corona. Het enige dat we kunnen doen is de richtlijnen van de overheid opvolgen én bidden. Daarom is woensdag 18 maart uitgeroepen tot de dag van nationaal gebed.

Deel:

Op veel vlakken zien wij Nederland op zijn best in deze bijzondere tijd. De hulpinitiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Van een individualistische samenleving veranderen we in een samenleving waarin we omzien naar elkaar. Waar de oppositie na de troonrede op Prinsjesdag direct klaar staat met kritiek, had elke partijleider lovende woorden voor het optreden van Rutte, maandagavond. En de enkeling die het toch niet helemaal eens is met de maatregelen, bracht dat een stuk minder hard dan anders. We vechten met elkaar tegen de verspreiding van Corona en die gezamenlijke vijand verbindt.

Richtlijnen opvolgen

Velen worden getroffen. ZZP’ers die zonder opdrachten komen te zitten. Horeca-ondernemers die hun zaak van het ene op het andere moment moesten sluiten. Leerkrachten die halsoverkop thuisonderwijs moeten regelen. Zorgmedewerkers die keihard werken met risico voor eigen gezondheid. En vrijwel iedereen doet het zonder morren. Want we zien inmiddels de ernst van de situatie wel in en weten; het enige dat we kunnen doen is de richtlijnen van de overheid opvolgen. Dat, én bidden.

Dag van Nationaal Gebed

Als christenen mogen we vertrouwen dat God ook in deze situatie de Heer is. Daarom nemen de ChristenUnie, EO, Groot Nieuws Radio, de Raad van Kerken in Nederland en MissieNederland gezamenlijk het initiatief tot een Dag van Nationaal Gebed voor ons land in deze onzekere tijd. Gebed helpt om onze ongerustheid aan God over te geven, om anderen te zegenen, en om God te vragen ons zijn bedoelingen te laten zien in moeilijke omstandigheden.

‘Ergens voelen we allemaal onze kwetsbaarheid’

Maandagavond was Gert-Jan Segers, partijleider van de ChristenUnie, te gast bij Op1 (vanaf 9.55), waar hij onder andere over de Dag van Nationaal Gebed sprak. ‘Ergens voelen we allemaal onze kwetsbaarheid en dat je dat bij God kan brengen, dat is wel mooi’, sprak hij. Presentator Erik Dijkstra was onder de indruk. ‘Ik ben zelf niet gelovig, maar ik vind het mateloos fascinerend. Mogen wij er ook aan meedoen? Ik vind het wel mooi.’

Online gebedsblokken

De dag van nationaal gebed vindt, vanzelfsprekend in deze Corona-tijden, online plaats. Op drie momenten wordt centraal een gebedsblok ingeleid en er is een vierde afsluitend moment. Er zijn enkele gasten uit de breedte en diversiteit van de kerk. In 15 tot 30 minuten wordt een onderdeel inhoudelijk neergezet en gaat een predikant voor in gebed. Deze momenten volgen de getijden: om 9, 12 en 15 uur een gebedsblok en om 19 uur de afsluiting. Tussendoor kan iedereen persoonlijk bidden, een gebed plaatsen op een centrale digitale plek of via sociale media.

De gebedsdag volgt het e-boekje ‘Hoe de vroege kerk omging met twee ingrijpende epidemieën’. Dit boekje is gratis te downloaden via de site van de dag van nationaal gebed. Daar is ook een uitgebreid programma te vinden.

Niet alleen: van bidden naar actie

Segers vertelde ook: ‘Het begint woensdag bij bidden, maar gaat diezelfde dag over in de actie Niet alleen.’ Deze actie brengt vraag en hulp bij elkaar. Volgens Segers zijn er 3 miljoen mensen betrokken bij kerken of kerkelijke organisaties. Van katholiek tot orthodox protestant, de hele kerk sluit zich hierbij aan. Door deze mensen samen te brengen bij de vraag, wordt er ook concreet actie ondernomen. Vanaf woensdag 18 maart is de site www.nietalleen.nl actief.

Lees ook deze gebeden om rust.

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--