Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zanger Hans de Booij over de eenzaamheid die als een rode draad door zijn leven loopt

‘Dat gebed heeft dingen in gang gezet’

Eenzaamheid speelde altijd een rol in het leven van muzikant Hans de Booij. Hij schreef er zelfs een lied over. Alleen het succes van ‘Annabel’ zorgde ervoor dat het eenzame gevoel naar de achtergrond verdween. In ‘Bid, bedank, bewonder’ praat Hans over de trauma’s uit zijn jeugd, hoe muziek als steun voor hem is en hoe hij tijdens een bijna-doodervaring besefte dat Hij God nodig heeft.

Deel:

‘’Bidden is een gesprek voeren met God’’, antwoordt Hans als presentator Marleen Stelling hem vraagt wat hij met het woord bid heeft. ‘’Je vraagt iets en je krijgt antwoord of je geeft een antwoord en je krijgt een vraag.’’ Hij kent het bidden niet uit de boeken, maar het is iets wat hij zelf beleeft.

Basiseenzaamheid

Hij vertelt over zijn trauma’s en de basiseenzaamheid die ieder mens volgens hem ervaart. Zijn ouders ervaarden een hele moeilijke tijd voor zijn geboorte waarin ze vier kinderen verloren. Dat heeft invloed gehad op het leven van Hans. ‘’Hoe zou het zijn om een broer of zus te hebben in plaats van de boel alleen te moeten oplossen?’’, vroeg hij zich dan ook vaak af. Op zijn vijfde stal hij voor het eerst, het waren dan wel twee zakken vol kauwgomballen, maar dat stelen zette zich lang voort. ‘’Tot aan de eerste piano. Toen kwam de muziek op mijn pad en dat was zo mooi en zo vanzelfsprekend, dat ik nooit meer heb gestolen’’, vertelt de muzikant in hart en nieren. ‘’Muziek was er altijd en is een grote steun. Het is iets fantastisch.’’

‘Het valt niet uit te leggen, maar het is wel gebeurd’

Recent is Hans heel ziek geweest. Er is zelfs een moment geweest dat hij dacht dat hij zou sterven. Hij vertelt over een bijzonder moment in het ziekenhuis waarop ineens het ‘Onze Vader’ klonk. ‘Het werd toen heel rustig en kalm. Dat moment valt niet uit te leggen, maar het is wel gebeurd.’’ De gebeurtenis en het gebed overvielen hem en nog steeds heeft hij er geen verklaring voor. ‘’Maar het heeft wel dingen in gang gezet. Namelijk iedere dag een gebed, op wat voor manier dan ook.’’

Nooit meer van God los

Ook is er een plaat uit deze ervaring voortgevloeid. ‘Nooit meer van God los’. Hij zingt tijdens de uitzending zelfs een stukje van het nummer voor Marleen. Als ze aan hem vraagt of de eenzaamheid verdwenen is, zegt hij: ‘’Het scheelt echt. Je bent minder met de eenzaamheid bezig. Er is iets bijgekomen, maar je hebt iets verschrikkelijks nodig om erachter te komen dat je het nodig hebt.’’In alles wat Hans heeft meegemaakt, was God zijn laatste strohalm. En die heeft hij gepakt.

Bid, bedank, bewonder

Het hele gesprek zien? Kijk op zondag 1 oktober naar deze aflevering van ‘Bid, bedank, bewonder’ om 09.19 op NPO 2 of daarna in je eigen tijd op NPO Start.

Geschreven door

Marloes ter Haar

--:--