Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Bijbel over seks: openhartig, nuchter en enthousiast

De Bijbel neemt geen blad voor de mond

In de Bijbel wordt heel open over allerlei onderwerpen gesproken. Dat geldt ook voor seks. Het is geen zwaarbeladen of besmuikt thema. Dat hoeft ook niet: God heeft het zelf bedacht, zodat wij daarvan kunnen genieten.

Deel:

De Bijbel is een zonder-blikken-of-blozen boek als het gaat om seks. Waar wij ergens in de jaren zeventig van de vorige eeuw onszelf zo nodig van onze preutsheid moesten bevrijden, nam de Bijbel vanaf het allereerste begin geen blad voor de mond.

Seks en de Bijbel

Even een kleine bloemlezing: Adam en Eva liepen naakt rond en in Genesis 2:24 wordt de bedoeling van lichamelijke eenwording meteen al duidelijk. Genesis 29:23 benoemt kort en krachtig de huwelijksnacht van Jakob. De NBV zegt: ‘…en Jakob sliep met haar.’ De oude Statenvertaling maakt ervan: ‘…en hij ging tot haar in.’ Plastischer kan bijna niet. Abimelech, de koning van de Filistijnen, ziet Isaak bezig met zijn vrouw Rebekka (Genesis 26:8). Onan ging ‘voor het zingen de kerk uit’ omdat hij geen zin had een kind bij Tamar te verwekken (Genesis 38:9). Salomo geeft zijn zoon de raad te genieten van het lichaam van zijn vrouw (Spreuken 5:18, 19). En Paulus schrijft ronduit dat het geen goed idee is om binnen het huwelijk langere tijd geen seks te hebben: ‘… anders zal satan uw gebrek aan zelfbeheersing gebruiken om u te verleiden’ (1 Korintiërs 7:5). In het vervolgartikel lees je nog meer voorbeelden van – soms pikante – Bijbelverzen over seks.

Seks hoort bij het leven, net als een bruine boterham met pindakaas

Basis voor een goed gesprek

De toon is even expliciet als nuchter. Met het Hooglied, Salomo’s verheven liefdespoëzie, als uitzondering die de regel bevestigt. Daarmee hebben we meteen drie ingrediënten te pakken die een prima basis vormen voor een goed gesprek: openhartigheid, nuchterheid, enthousiasme. In Anno Nu is het net of wij deze manier van spreken een beetje zijn kwijtgeraakt. Vaak wordt er óf plat, óf niet gesproken over seks. In de documentaireserie Geloof, seks en wanhoop die de IKON een jaar of tien geleden uitzond, kwam naar voren dat de meeste seculiere jongeren nog steeds niet door hun ouders worden voorgelicht; ze plukken hun informatie van internet – met als gevolg vaak een vrouwonvriendelijk en verwrongen beeld over seks.

Lees ook: Luchtig praten over seks: kan dat?
Lees ook: Luchtig praten over seks: kan dat?

Wat de Bijbel nog meer zegt over seks

Dit artikel is het eerste deel uit een serie over de Bijbel en seks. Lees ook de andere artikelen:God schiep seks

Juist als christen kunnen we hierin een mooi verschil maken. Seks is geen zwaarbeladen, dubieus of besmuikt onderwerp. Het hoort bij het leven, net zo goed als je bruine boterham met pindakaas. Ontspannen, ongecompliceerde openheid met betrekking tot seks past perfect bij een leven met God. Hij is daar de Bedenker van. En niet alleen van seks. Hij is de Schepper, de zorgzame Ontwerper van álles om je heen. Het fenomeen ‘genieten’ is Zijn idee. Hij gaf een explosie van geur, kleur en variatie aan alles wat Zijn hand voortbracht. Zijn grenzeloze creativiteit zorgt ervoor dat al onze zintuigen overdadig kunnen worden verzadigd. Check dit filmpje eens, met het bekende lied Creation calls van Brian Doerksen. Zo is onze God. Hulde aan de Heer.

Het behagen van elkaar behaagt ook God

Seks is een gave

God geeft smaakpapillen, Hij geeft eten. We krijgen niet domweg potten met smaakloze mineralen, vitaminen en andere bouwstoffen toebedeeld om deze reis op dit ondermaanse te overleven. Er zijn mogelijkheden om van iedere maaltijd een klein feestje te maken.

Zo is het ook met seks. Het is niet alleen bedoeld voor het voortbrengen van kinderen, zoals vroeger wel werd beweerd. Het zorgt binnen de juiste kaders voor plezier, verbinding, ontspanning. Zoals God de smaakpapillen heeft bedacht om meer te kunnen genieten van ons eten, zo heeft Hij ook erogene zones en orgasmes bedacht. God wordt geëerd als een man en een vrouw het leuk hebben in de slaapkamer. Het behagen van elkaar behaagt ook God. Seks is een gave voor levenslang, wederzijds plezier, tot eer van Degene die ons schiep.  ‘Geniet het leven,’ schrijft Salomo. ‘Geniet van het brood dat je eet en van de wijn die je drinkt. Dat is wat God graag ziet. Draag altijd mooie kleren en zorg ervoor dat je lekker ruikt. Geniet van het leven met de vrouw van wie je houdt’ (Prediker 9:7-9 BGT).

Tekst: Michel en Annemarie van Heijningen

Meer weten over opvoeden & gezin? Ga naar eo.nl/opvoeden

Geschreven door

Annemarie van Heijningen

--:--