De homo's en de refo's
18 november 2020 · 09:00
Update: 15 november 2024 · 10:01
Aan het einde van de vorige week hadden ze allebei weer een knal gehad: de homo’s en de refo’s.
Op maandag zei ChristenUnie-minister Arie Slob in de Tweede Kamer dat scholen het recht hebben om zogeheten identiteitsverklaringen op te stellen, waarin ze een homoseksuele leefwijze afwijzen. Veel homo’s (en niet-homo’s) reageerden gekwetst: “Dit is een zin die je nooit meer níét gehoord kan hebben,” zei oud-politievoorlichter Elly Lust in het tv-programma Op1.
Door alle woedende reacties op de uitlatingen van Slob voelden de refo’s zich fors in de hoek gezet. “Blijkbaar mogen we over alles verschillend denken, maar niet over homoseksualiteit,” zei Pieter Moens, voorman van de reformatorische scholen in de Volkskrant.
Er ging in communicatief opzicht een hoop mis vorige week: minister Slob probeerde met zijn uitspraken rechters na te spreken, die dergelijke identiteitsverklaringen hebben goedgekeurd. De reacties wijzen uit dat hij die rechterlijke uitspraken op een andere manier had moeten verwoorden. Nog een communicatief dingetje: het Nederlands Dagblad vond uit dat er helemaal geen ‘antihomoverklaringen’ (meer?) bestaan in het reformatorisch onderwijs. Wel verklaringen waarin wordt gezegd dat seksualiteit tussen één man en één vrouw binnen het huwelijk hoort plaats te vinden. Volgens het datajournalistieke platform Pointer bestaan ze echter wel degelijk.
De Onderwijsinspectie gaat er nu onderzoek naar doen. Wat de uitkomst ook is: het debat zal er niet wezenlijk door worden beslecht. Het is vast mogelijk identiteitsverklaringen te verbieden of inhoudelijk aan banden te leggen, en als die verklaringen discriminerend zijn, lijkt me dat zeer terecht.
Maar opvattingen veranderen niet door verklaringen te verbieden of aan te passen. Een minderheid in Nederland is er heilig van overtuigd dat huwelijk en seksualiteit beperkt horen te blijven tot één man en één vrouw. En zolang de vrijheid van onderwijs in de Grondwet staat, houdt deze minderheid de vrijheid scholen te stichten en die overtuiging voor te houden aan volgende generaties.
Het komt erop aan, in het belang van homo’s en refo’s, dat reformatorische scholen er alles aan doen een klimaat te creëren waarbinnen leerlingen die ontdekken dat ze homo zijn uit de kast durven te komen. Dat lukt nooit, zeggen homobelangenorganisaties. Uit de kast komen is altijd al spannend, laat staan in een omgeving waarin een homoseksuele leefwijze wordt afgewezen.
Dat lukt wel, zeggen reformatorische organisaties, met vallen en opstaan. Me dunkt dat het móét lukken. Omwille van homo’s en refo’s.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
- Het weekend van Anne-Mar Zwart
Presentatrice Anne-Mar Zwart over haar weekend
Het weekend van Anne-Mar Zwart
- Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.