Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De koning en zijn twee levens

Blog van Blauw Bloed presentator Jeroen Snel

Ik ontkom er niet aan even terug te blikken op de afgelopen weken. De tijd voor en na de herfstvakantie. Voor en na Griekenland.

Deel:

Sinds de coronacrisis heeft de koning op tal van plaatsen invulling gegeven aan de sociale kant van zijn ambt. Hij vierde met bejaarde biljarters een jubileum bij de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond; hij bezocht GGD’s, het RIVM, teststraten. Overal waar hij kwam, roemden mensen hem om zijn belangstelling en inlevingsvermogen.

Dezelfde koning laat zich op formele momenten, zoals tijdens staatsbezoeken en op Prinsjesdag, zien als vertegenwoordiger van Nederland. Hij wil echt een verbinder zijn. Maar dat is slechts één kant van koning Willem-Alexander. Je zou kunnen zeggen dat hij twee levens leidt. En dat andere deel, het privédomein – dat Beatrix en Claus ook al vol vuur beschermden – kennen we eigenlijk niet.

Dat hij daarin eigenwijs is, en zich niets gelegen laat liggen aan adviezen of informatie van anderen, blijkt goed uit deze faux pas. De koning is écht anders, zijn leven lijkt in de verste verte niet op het onze, zo bleek maar weer.

Op de website van Blauw Bloed konden bezoekers dat bewuste weekend een poll invullen met de vraag of de reis naar Griekenland de geloofwaardigheid van de koning heeft aangetast. Ruim vijftigduizend mensen reageerden – een mega-aantal vergeleken met de vorige poll over de Gouden Koets, waar vijftienduizend bezoekers hun mening over gaven. De uitkomst was fiftyfifty. Dus ook onder trouwe Oranjefans heeft de koning wel weer wat vertrouwen te winnen.

Of dat goed komt? Zeker weten. Hij gaat niet met een zonnebril en pet op naar zijn eerstvolgende werkbezoek. We zien hem gewoon weer, en Máxima ook, en daarmee bouwen ze absoluut opnieuw vertrouwen op.

Maar de jaren waarin een royal gewoon even onvindbaar kon zijn, zoals vroeger prins Bernhard, zijn toch echt voorbij. Dat zal ook koning Willem-Alexander zich realiseren. Met alle sociale media is privé zo privé niet meer.

Geschreven door

Jeroen Snel

--:--