Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De kracht van ‘Sound of Gospel’ is verankerd in drie G’s

De auditie van dit gospelkoor zie je in aflevering 2 van 'Zing!'

Jarenlang stond Laura Mukrab – ’t Hoen zelf op het podium. Totdat ze ontdekte dat ze meer energie krijgt van het begeleiden van anderen. Nu is Laura artiestenmanager en evenementenorganisator. Ze heeft een grote liefde voor koren en startte een aantal jaar geleden met een eigen gospelkoor: Sound of Gospel. Het fundament van dit bevlogen en ambitieuze koor bestaat uit drie G’s: God, Gezelligheid en Groei. We spraken Laura over drive, zingen over God en haar ‘choir family’.

Deel:

“Sound of Gospel is gestart vanuit de ambitie om een krachtig koor neer te zetten; zangers en zangeressen met een hoog niveau, die het goede woord bekend willen maken door muziek. De drie G’s zijn daarin leidend. Eerst hadden we zes leden – vooral zingende vrienden/vriendinnen – maar inmiddels zijn we uitgegroeid tot een groep van meer dan 25 man.”

Niet suf, maar stralend

Toen ‘Sound of Gospel’ werd uitgenodigd om mee te doen aan ‘Zing!’, werd er kort getwijfeld: “We hebben al op veel mooie plekken mogen optreden. Moet je dan wel meedoen aan een wedstrijd? Maar zo’n bijzondere kans wilden we niet laten gaan: wát een platform om over Gods liefde te zingen! Door stralend en met de juiste intentie te zingen, willen we laten zien dat gospel heel tof kan zijn.”

“We zingen zowel voor mensen die God nog niet kennen, als voor gelovige mensen die een bemoediging kunnen gebruiken. Want laten we eerlijk zijn: het leven is niet altijd mooi. Maar als we met Hem leven geeft dat kracht, troost en hoop. Als we die boodschap via onze muziek kunnen overbrengen, is ons doel bereikt.”

Muzikaliteit en persoonlijkheid

Naast geloof hebben de leden van dit koor nog iets met elkaar gemeen: ze houden van zingen én performen. “We doen zang coaching, maken choreografieën en werken aan stage presence”, vertelt Laura, die de vocals hier actief in coacht. “Bij potentiële nieuwe koorleden kijken we niet alleen naar hoe iemand zingt, maar ook naar wie iemand is. We willen niet alleen weten wat voor zanger we binnenhalen, maar zijn benieuwd naar de méns die zich bij ons wil aansluiten. Muzikaliteit én persoonlijkheid!”

Choir family

Laura noemt ‘Sound of Gospel’ een echte ‘choir family’. “We hebben twee appgroepen: een serieuze en een gezellige. In de serieuze groepsapp deel ik dingen als callsheets, planningen en repetitiewijzigingen. Daar app ik bijvoorbeeld: ‘Zorg ervoor dat je dit setje alvast klaarlegt’, zodat iedereen de dresscode voor een bepaald optreden scherp heeft.

Daarnaast hebben we de appgroep ‘Sound of Gospel Family’. Daar delen we lief en leed in, van verjaardagen tot gebedspunten en muziek die hoop of steun geeft. En natuurlijk komen er veel foto’s langs. We hebben het heel leuk met elkaar en zijn soms niet stil te krijgen.

Veel leden van ‘Sound of Gospel’ zijn bevriend geraakt. En we hebben meerdere familieleden in het koor: een vader en dochter, twee zussen en een moeder, dochter en tante. Het is een warm bad.”

‘Je kunt elkaar opbouwen’

“Wanneer je in een koor zingt, combineer je twee mooie dingen: het fijn hebben én jezelf muzikaal uitdagen. In een groep kan je van elkaar leren. De dynamiek is superleuk! Je steekt elkaar aan in positiviteit en kunt elkaar opbouwen. Bij ‘Sound of Gospel’ staan we daarnaast stil bij wat God in ons leven doet en wat Hij voor mensen kan en wil betekenen.”

Onderscheidend

Laura hoopt dat kijkers van ‘Zing!’ positief verrast zijn door haar zanggroep. “Ik zou het leuk vinden als mensen die kijken allereerst denken: ‘Hé, wat staat daar? Wat ziet dat koor er leuk uit! Wat gaat daar gebeuren?’ We willen niet het stereotype koor zijn. We onderscheiden ons met onze boodschap en onze uitstraling. En vervolgens hoop ik natuurlijk dat de kijker onder de indruk is van ons geluid en dat onze boodschap – the blessing – in de harten van de kijker binnenkomt.”

Sound of Gospel Still
Sound of Gospel tijdens de auditieronde van 'Zing!'.

‘Jullie zijn winnaars’

Hoewel het voor de kijker nog even spannend blijft, is de auditie voor ‘Sound of Gospel’ inmiddels achter de rug. “We hebben met hulp van onze muzikale leiders hard gewerkt om een fantastisch optreden neer te zetten. Onze choir coach Rayon Thompson wist tijdens het optreden het beste uit ons koor te halen. Vooraf hadden we met elkaar gebeden of we de boodschap goed mochten overbrengen. Dat is gelukt! Na onze auditie heb ik bij de Hema een taart besteld met daarop een groepsfoto die bij ‘Zing!’ is gemaakt. Op de taart stond ook de tekst: ‘Jullie zijn winnaars’. Want of we door zijn of niet: we hebben hoe dan ook gewonnen.”

Dromen en verschil maken

“Het leuke van ‘Sound of Gospel’ is dat we op de meest diverse plekken mogen zingen. Van huwelijksdiensten tot kerstdiensten. En op 10 juni doen we weer mee aan Gospelcelebrations, waar mensen op een leuke manier kunnen kennismaken met black gospel.”

Daarnaast droomt het koor van optredens op grote christelijke evenementen: “Optreden tijdens de EO-Jongerendag bijvoorbeeld. Dat lijkt me geweldig. Of bij Opwekking of The Passion… Wat mij trouwens ook prachtig lijkt, is mogen zingen bij een groot bedrijfsfeest in een enorme loods of backing vocals verzorgen voor BN’ers.” Even blijft het stil. Dan vervolgt Laura: “Maar terwijl ik dat uitspreek, denk ik ook: het is onze droom om mensen via muziek te bereiken met Zijn onvoorwaardelijke Liefde. Ook in kleinschalige en intieme settings kun je het verschil maken. Concerten hoeven niet altijd groots te zijn. Als we maar binnendringen in de harten van ons publiek.”

Benieuwd naar de auditie van ‘Sound of Gospel’? Kijk aflevering 2 van 'Zing!' nu op NPO Start.

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Ontdek de uitgebreide programmapagina

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Leer de zanggroepen kennen, ontdek de leukste fragmenten en stem tijdens de uitzending op jouw favoriete optreden.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--